Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Πνιγόμαστε για λίγα εκατ. ευρώ κι αδιαφορούμε για εκατοντάδες δις

Απροετοίμαστος και αδιάβαστος πήγε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον στην Ουάσινγκτον.
Κατά την συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά στην Ουάσιγκτον με τον Ρεξ Τίλερσον, υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, τον ικανότερο υπουργό του Τραμπ και άριστο γνώστη της ΑΟΖ, δυστυχώς ο δικός μας υπουργός, από ό,τι φάνηκε, πήγε στην αμερικανική πρωτεύουσα απροετοίμαστος και αδιάβαστος.
Είχε και μια μοναδική ευκαιρία να μιλήσει για την ΑΟΖ, αλλά όταν οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν, εάν έγινε κάποια συζήτηση για τα θέματα ενέργειας, απάντησε:
«Εξήγησα τα ενεργειακά projects που υπάρχουν στην περιοχή. Νομίζω ότι τα γνωρίζει καλύτερα και από μένα, αλλά αναφέρθηκα στο πως τα βλέπουμε εμείς και στην σημασία που έχει για τους Έλληνες το να εξελιχθεί η Ελλάδα σε ένα κέντρο μεταφοράς διαφόρων μορφών ενέργειας».
Αυτό ήταν όλο, ενώ είχε απέναντί του τον ΥΠΕΞ των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος γνωρίζει άριστα τη σημασία της ΑΟΖ, επειδή η ExxonMobil, την οποία διηύθυνε πριν αναλάβει το νέο πόστο του, έχει εκμεταλλευθεί, για πολλά χρόνια τώρα, τις ΑΟΖ πολλών κρατών. Επομένως, ευελπιστούσαμε ότι δεν θα ήταν αρνητικός στην ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ.
Άλλωστε, είδαμε την εταιρεία του να αναλαμβάνει την εκμετάλλευση του οικοπέδου 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, που αποτελεί το σημαντικότερο οικόπεδο, μια και γειτνιάζει με το τεράστιο κοίτασμα Ζορ της Αιγυπτιακής ΑΟΖ. Δυστυχώς, φαίνεται ότι στη συνάντηση του Στεητ Ντηπάρτμεντ ο δικός μας υπουργός έπασχε από το φοβικό σύνδρομο όλων των ελληνικών κυβερνήσεων από το 1996.
Σε παλαιότερο σημείωμα, είχα κάνει λόγο για κάποιες παρασκηνιακές επαφές που είχαμε με τους Λίβυους για την οριοθέτηση της μεταξύ μας ΑΟΖ. Δεν θα υπήρχαν δυσκολίες, αν δεν είχαν βάλει οι Τούρκοι το δάχτυλό τους, την εποχή που ο ημέτερος πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου παρίστανε το προσκοπάκι διαφημίζοντας την πράσινη επανάσταση και βρισκόταν σε άλλο Σύμπαν, και οι Λίβυοι -έχοντας και τα σοβαρά τους προβλήματα από την εγκληματική ενέργεια της Χίλαρυ Κλίντον να διαλύσει την πιο προοδευτική αραβική χώρα- υπαναχώρησαν.
Όμως, γνωρίζω πως ικανοί σύμβουλοι -όχι των αρμόδιων υπουργείων- ξεκίνησαν αθόρυβα κάποιες συζητήσεις με τους Λίβυους, χωρίς μέχρι στιγμής ορατά αποτελέσματα, και τούτο διότι έπρεπε σύμπασα η ελληνική Κυβέρνηση, του ΥΠΕΞ προεξάρχοντος, να ενεργοποιηθεί δραστικά (φοβούμαι όμως, πως ο Ν. Κοτζιάς, επαναπαυόμενος στις δάφνες της αντιμετώπισης του Κυπριακού, όπου όντως είχε επιτυχία, ξανάρχισε πάλι τα τουριστικά ταξιδάκια).
Και ξαναφέρνω το θέμα, μετά από δημοσίευμα της Real News, το οποίο ανεβάζει στα 600 δισ. δολάρια τα νέα γιγαντιαία υποθαλάσσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων μεταξύ Λιβύης και Κρήτης. Αυτά τα αποτελέσματα έφεραν στο φως οι σεισμικές έρευνες της αμερικανικής γεωφυσικής εταιρείας Spectrum, σε συνεργασία με την ελληνική γεωφυσική εταιρεία ΙΟΝ.
Δημοσιεύει η εφημερίδα μεταξύ άλλων: «Οι πόροι των κοιτασμάτων αυτών θα μπορούσαν με 50% πιθανότητα να ξεπεράσουν τα 10 δισ. βαρέλια που αντιστοιχούν σε μία ακαθάριστη αξία υδρογονανθράκων 600 δισ. δολαρίων. Οι έρευνες ολοκληρώθηκαν πριν από τρεις μήνες και τα επιστημονικά τους ευρήματα ανοίγουν νέες ενεργειακές προοπτικές για την χώρα μας. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η πρόσφατη ανακάλυψη δείχνει με βεβαιότητα ότι και ο ελληνικός θαλάσσιος χώρος κρύβει κοιτάσματα - μαμούθ και μάλιστα μεγαλύτερα ακόμα και από αυτά που εντοπίστηκαν πρόσφατα στην ΑΟΖ του Ισραήλ (Λεβιάθαν) και της Αιγύπτου (Ζορ)!
» Η μελέτη της Spectrum παρουσιάστηκε στο Λονδίνο και είχε τίτλο "Ένα θέαμα μέσα από τα μάτια του Ζορ: Η αναζήτηση του επόμενου σούπερ γίγαντα".
» Όπως σημειώνεται στην μελέτη, νοτιοδυτικά της Κρήτης και εντός της ΑΟΖ που ανήκει στην Λιβύη, εντοπίστηκαν ύφαλοι καρστικών ασβεστολίθων ανάλογοι με αυτούς που υπάρχουν γύρω από το Ύβωμα του Ερατοσθένη στην Κύπρο. Ο πρώτος ύφαλος εμφανίζει εξαιρετικές ομοιότητες με τον αντίστοιχο ύφαλο καρστικού ασβεστολίθου του κοιτάσματος Ζορ, ο οποίος έχει μήκος 10 χλμ. Οι δύο ύφαλοι φαίνεται με βεβαιότητα ότι κρύβουν μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων».
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο σημεία ερευνών απέχουν ελάχιστα από τη νοητή οριογραμμή που χωρίζει την λιβυκή ΑΟΖ από την ελληνική. Συγκεκριμένα, ο πρώτος ύφαλος απέχει μόλις 5 χιλιόμετρα από τα ελληνικά θαλάσσια όρια, όπως αυτά ορίστηκαν από τη λιβυκή πλευρά, η οποία και ανέθεσε στις εταιρείες τη διεξαγωγή των ερευνών. Η Spectrum διαπίστωσε με εμφανή έκπληξη ότι ο υπεργιγαντιαίος αυτός "στόχος" προσομοιάζει στο κοίτασμα Ζορ. Ωστόσο, ο εν λόγω ύφαλος έχει συνολικό μήκος 100 χλμ. και ο όγκος του υπολογίζεται ότι είναι πιθανότατα ακόμα και δέκα φορές μεγαλύτερος του αιγυπτιακού κοιτάσματος Ζορ! (στην Ελλάδα πρώτο θέμα είναι το χειρουργείο του Πολάκη)


Μακεδών - voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.