Δευτέρα 1 Μαΐου 2017

Τα νέα ρωσικά υποβρύχια δεν θα ξεχωρίζουν από τις φάλαινες ΒΙΝΤΕΟ



Ο εντοπισμός των συγκεκριμένων υποβρυχίων θα είναι μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.

Οι ειδικές πλάκες που θα φέρουν τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων κλάσης Borei, τα πολλαπλού ρόλου Yasen καθώς και τα συμβατικής πρόωσης ηλεκτρο-ντηζελοκίνητα σκάφη της κλάσης Varshavyanka, έχουν σχεδιαστεί να απορροφούν τον θόρυβο σε διαφορετικές συχνότητες και σε διαφορετικά βάθη καθιστώντας τον εντοπισμό των συγκεκριμένων υποβρυχίων μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, αναφέρουν ρωσικές πηγές επικαλούμενες δηλώσεις του Αλεξαντρ Λιβιτς, προέδρου της εταιρίας Cheboskary που ανέπτυξε τις πλάκες. Ενσωματώνοντας τεχνολογία αιχμής -για την οποία φυσικά δεν δίδονται άλλες λεπτομέρειες- οι ελαστικές πλάκες θα "ντύσουν" τα κύτη των υποβρυχίων των ανωτέρω κλάσεων τα οποία εκτιμάται ότι θα εφοδιαστούν με αυτές μέσα στην επόμενη πενταετία.

Το προσφάτως καθελκυσθέν Kazan είναι το πρώτο πυρηνοκίνητο υποβρύχιο "πολλαπλών ρόλων" της αναβαθμισμένης κλάσης Yasen-M (Project 885M) διαθέτοντας πιο υδροδυναμικό κύτος από χάλυβα χαμηλής μαγνητικότητας και προηγμένα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου που επιτρέπουν στο πλήρωμά του να "ακούει" τα εχθρικά πλοία σε αποστάσεις που υπερβαίνουν την "ακουστική" εμβέλεια των απλών Yasen. Τα υποβρύχια 4ης γενεάς της κλάσης Yasen/Graney σχεδιάσθηκαν για να αντικαταστήσουν τα παλαιότερα σκάφη των κλάσεων Akula και Alfa και αποτελούν ένα σημαντικό εξελικτικό βήμα για το ρωσικό Ναυτικό.

Με μήκος 119 μ, εκτόπισμα 13.800 τόννων και πλήρωμα 90 ανδρών, έχουν δυνατότητα κατάδυσης σε βάθος 600 μέτρων, η μεγίστη ταχύτητά τους φθάνει τους 31 κόμβους και διαθέτουν νέο αντιδραστήρα 4ης γενεάς με "ζωή" πυρήνα 25 με 30 έτη χωρίς ανάγκη ανεφοδιασμού με πυρηνικά καύσιμα. Ο δε οπλισμός τους αποτελείται από τορπίλλες των 533 χιλ. (με τους τορπιλλοσωλήνες τοποθετημένους όχι στην πλώρη αλλά πίσω) και πυραύλους cruise Kalibr και Oniks με δυνατότητα πυρηνικής κεφαλής, επιτρέποντας πλήγματα σε αποστάσεις έως και 5.000 χλμ (3.100 μίλια).

Ο χαρακτηρισμός "πολλαπλού ρόλου" που έχει αποδοθεί στα σκάφη αυτά υπενθυμίζει ότι μπορούν να πλήξουν μια ευρεία ποικιλία στόχων -από πλοία επιφανείας και στόχους εδάφους έως αντίπαλα υποβρύχια, αναλαμβάνοντας τον ρόλο "κυνηγού" των αμερικανικών στρατηγικών υποβρυχίων που είχαν τα προγενέστερα Alfa και Akula. Το πρώτο σκάφος της κλάσης Yasen, το Severodvinsk (K-329) τέθηκε σε υπηρεσία τον Δεκέμβριο του 2013, έναν χρόνο μετά την δοκιμή των πυρηνικών πυραύλων που θα εξόπλιζαν τα νέα υποβρύχια. Τα βελτιωμένα Novosibirsk, Krasnoyarsk, Arkhangelsk και Perm ναυπηγούνται ήδη στα ναυπηγεία Sevmash και σύμφωνα με τον Αρχηγό του ρωσικού Ναυτικού, Ναύαρχο Βλαντίμιρ Κορολιέφ, το τρίτο υποβρύχιο της αναβαθμισμένης κλάσης Yasen-M θα βρίσκεται στην θάλασσα το 2019, αναφέρει το onalert.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.