Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Αθήνα - Δεν εγκαταλείπουν την Ελλάδα και αισιοδοξούν

1
Μέσα στην καρδιά της οικονομικής κρίσης τόλμησαν να ανοιχτούν στον ασταθή χώρο της ιδιωτικής οικονομίας, χωρίς να διαθέτουν διασυνδέσεις και επαρκή κεφάλαια.
Είναι τόσοι πολλοί οι νέοι επιστήμονες που φεύγουν από την Ελλάδα για να εργαστούν στο εξωτερικό, που αποτελεί είδηση η επιμονή μερικών να παραμείνουν και να επενδύσουν στην πατρίδα τους.

Τόλμησαν σε δύσκολους καιρούς

Ανάμεσα στους τελευταίους είναι δύο νεαροί, οι Δημήτρης Δημακόπουλος και Δημήτρης Τριτσετάκης, οι οποίοι έφτιαξαν μια εταιρεία πληροφορικής στην Αθήνα. Μέσα στην καρδιά της οικονομικής κρίσης τόλμησαν να ανοιχτούν στον ασταθή χώρο της ιδιωτικής οικονομίας, χωρίς να διαθέτουν διασυνδέσεις και επαρκή κεφάλαια.
Είχαν για λίγα χρόνια δουλέψει με επιτυχία σε διάφορες εταιρείες, αλλά παραιτήθηκαν, παρόλο που είχαν καλούτσικες απολαβές και ασφάλιση. Αμέσως μετά άνοιξαν δική τους εταιρεία, παρά τις αντίθετες παραινέσεις των δικών τους ανθρώπων.
"Δεν είναι καιρός για πειραματισμούς, τώρα έχετε τουλάχιστον έναν μισθό και ασφάλιση" τους έλεγαν συγγενείς και φίλοι. Αυτοί, όμως, ήθελαν να αυτονομηθούν όχι μόνο για οικονομικούς λόγους, αλλά και γιατί είχαν δει δυσάρεστες καταστάσεις στις εταιρείες που δούλευαν.
Όπως είπαν χαρακτηριστικά: "Σε μια εταιρεία είχαμε έναν νεαρό συνάδελφο, που ήταν παντρεμένος με μικρό παιδί. Ο εργοδότης τον πίεζε απάνθρωπα, αλλά αυτός το υπέμενε επειδή βρισκόταν σε μεγάλη ανάγκη. Στο πρόσωπό του είδαμε τον εαυτό μας μετά από πέντε χρόνια. Έτσι θα γινόμασταν κι εμείς αν δεν παίρναμε τα μέτρα μας. Αποφασίσαμε να στήσουμε δική μας δουλειά, δηλαδή να γίνουμε κι εμείς εργοδότες, αλλά ποτέ σαν το προηγούμενο αφεντικό".

Δημιουργούν θέσεις εργασίας

2
Αρχικά προσέλαβαν μια υπάλληλο με προσωρινή επιδότηση μισθού από το κράτος, την οποία στη συνέχεια προσέλαβαν κανονικά με πλήρες ωράριο και ασφάλιση.
Με το άνοιγμα της δικής τους εταιρείας προσέλαβαν μια υπάλληλο με προσωρινή επιδότηση μισθού από το κράτος, την οποία στη συνέχεια προσέλαβαν κανονικά με πλήρες ωράριο και ασφάλιση.  Αυτόν τον καιρό προσλαμβάνουν δύο ακόμα υπαλλήλους, έναν έμπειρο προγραμματιστή με εξειδικευμένες γνώσεις και ένα "ανερχόμενο ταλέντο", όπως τον αποκαλούν οι ίδιοι.
Επιπλέον, έκαναν αίτηση και εγκρίθηκε για την εταιρεία τους επιδότηση ΕΣΠΑ 40.000 ευρώ. Ήταν γραφειοκρατική η διαδικασία, αλλά δεν λάδωσαν κανέναν, ούτε τους ζήτησε κανείς χρήματα κάτω από το τραπέζι.
Εκτός από καλοί επιστήμονες είναι και πολλαπλών καθηκόντων, το ψάχνουν μόνιμα και δεν παίρνουν μόνο μασημένη τροφή. Είναι πολυμαθείς, ξέρουν από τεχνολογία, λογιστικά, δημόσιες σχέσεις, marketing και μαστορική.

Σαν να ζουν σε άλλη χώρα

Το ιδιαίτερο γνώρισμα που κάνει τους δύο νεαρούς επιχειρηματίες της ιστορίας μας να διαφέρουν από τους άλλους είναι η αισιοδοξία τους. Δεν μεμψιμοιρούν καθόλου, σαν να ζουν σε άλλον κόσμο και όχι στην Ελλάδα της κρίσης και της κατάθλιψης.
Δεν γκρινιάζουν για φόρους, ΤΕΒΕ και ΙΚΑ, θεωρούν δεδομένες τις δυσλειτουργίες του συστήματος και τις υπερβαίνουν με μεθοδικότητα και θετική προδιάθεση. Τους ρωτάς πώς πάνε οι δουλειές και λένε "καλά", χωρίς να κουνάνε το κεφάλι με νόημα, ούτε να αναστενάζουν.
Δεν έχουν αυταπάτες ούτε είναι αφελείς να τα βλέπουν όλα ρόδινα, αλλά είναι ψυχολογικά πανέτοιμοι να υπερβούν τα όποια εμπόδια. Ακόμα και στην έρημο να τους πήγαιναν θα εύρισκαν τον τρόπο να φτιάξουν μια καλή εταιρεία για εκείνες τις ακραίες συνθήκες.

Παράδειγμα προς μίμηση

Οι "Δημήτρης και Δημήτρης", όπως τους αποκαλούν οι φίλοι τους, ήταν συμφοιτητές στο μεταπτυχιακό Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιά, από το οποίο πρόσφατα αποφοίτησαν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν εντυπωσιάσει τους καθηγητές τους στο πανεπιστήμιο, τόσο με την επαγγελματική τους επιτυχία όσο και την επιθυμία τους να παραμείνουν με κάθε θυσία στην Ελλάδα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τους ζήτησαν να παρουσιάσουν στους φοιτητές του μεταπτυχιακού τμήματος την επαγγελματική τους εμπειρία και να τους παροτρύνουν να στήσουν κι αυτοί μια δουλειά στην Ελλάδα. Να τους δώσουν κουράγιο και ελπίδα για να μην φύγουν στο εξωτερικό.
ΚΕΙΜΕΝΟ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΗΓΗ: www.greecewithin.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.