Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

Το προφίλ του Ουζμπέκου τρομοκράτη της επίθεσης στην Στοκχόλμη και οι διασυνδέσεις του με τον ISIS


Ένας 39χρονος Ουζμπέκος φέρεται να ήταν ο οδηγός του μοιραίου φορτηγού που σκόρπισε τον θάνατο χθες στο κέντρο της Στοκχόλμης.
Ο δράστης ήταν ύποπτος τρομοκρατικής ενέργειας, ενώ εμφανίζεται ως υποστηρικτής του ISIS.
«Πιστεύουμε ότι ο άνδρας που έχει τεθεί υπό κράτηση είναι ο δράστης» της επίθεσης. «Το συγκεκριμένο πρόσωπο έχει συλληφθεί ως ένοχος ... σε αυτή την περίπτωση ως ο οδηγός», είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Λαρς Μπάιστρομ. «Επίσης, μπορεί να υπάρχουν και άλλα πρόσωπα που να συνδέονται με αυτόν, αλλά αυτό δεν το γνωρίζουμε επί του παρόντος».
Πληροφορίες που διοχέτευσε στην αστυνομία φίλος του δράστη αναφέρουν ότι ο 39χρονος είναι πατέρας τεσσάρων παιδιών και εργάστηκε στον τομέα των κατασκευών. 
Σύμφωνα με το Associated Press, ο συλληφθείς βρισκόταν στο «ραντάρ» των Αρχών «Ο ύποπτος δεν ήταν στους τελευταίους φακέλους μας, αλλά υπήρξε νωρίτερα», δήλωσε ο Αντερς Τόρνμπεργκ, επικεφαλής της σουηδικής υπηρεσίας ασφαλείας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι αρχές συνεργάζονται με ομολόγους τους από άλλα κράτη για το ζήτημα, αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Την ίδια στιγμή, ο άνδρας φέρεται να είχε προβεί σε αναρτήσεις στην προσωπική του σελίδα στο facebook με προπαγανδιστικό υλικό του Ισλαμικού Κράτους.
Οι φίλοι του όμως τόνισαν στην Aftonbladet ότι ο 39χρονος δεν είχε ενδιαφέρον στην πολιτική και την θρησκεία και μιλούσε μόνο για το πώς θα αποκτήσει χρήματα για την οικογένεια του.

Τρεις νέες συλλήψεις από την αστυνομία

Όπως μεταδίδουν Σουηδικά μέσα η αστυνομία προχώρησε σε ακόμη τρεις συλλήψεις ατόμων τα οποία φέρεται πως συνδέονται με τον δράστη της χθεσινής επίθεσης στο κέντρο της Στοκχόλμης.

Σύμφωνα με  πληροφορίες τα τρία άτομα συνελήφθησαν από τις αρχές ενώ κινούνταν με αυτοκίνητο σε κεντρικό δρόμο της Στοκχόλμης.

Αστυνομικές πηγές που επικαλούνται τα σουηδικά μέσα αναφέρουν πως το όχημα στο οποίο επέβαιναν τα τρία άτομα συνδέεται με τον Ουζμπέκο δράστη.

Εντοπίστηκε τσάντα με εκρηκτικά στο φορτηγό

Η αστυνομία επίσης ανακοίνωσε πως στην καμπίνα του φορτηγού βρέθηκαν εκρηκτικά που θα μπορούσαν να είναι βόμβα ή άλλος εμπρηστικός μηχανισμός και ότι αυτό ακόμα ερευνάται.
“Βρήκαμε κάτι στο φορτηγό, στη θέση του οδηγού, μια τεχνική συσκευή, η οποία δε θα έπρεπε να βρίσκεται εκεί. Τη στιγμή αυτή, δεν μπορώ να πω ότι πρόκειται για βόμβα ή για κάποιο άλλο κρίσιμο υλικό,” δήλωσε στους δημοσιογράφους, ο αρχηγός της σουηδικής αστυνομίας Νταν Έλιασον.
“Εάν πρόκειται για κλασσική βόμβα ή για άλλη συσκευή εκρηκτικών ή για κάτι άλλο, αυτό αποτελεί αντικείμενο της τεχνικής ανάλυσης,” συμπλήρωσε ο ίδιος.

Παράλληλα, η σουηδική αστυνομία εκφράζει την πεποίθησή της, ότι έχει συλλάβει το βασικό ύποπτο για τη χθεσινή επίθεση, χωρίς ωστόσο, ν΄ αποκλείει την πιθανότητα εμπλοκής κι άλλων συνεργών.

Μυστήριο με 11χρονο κορίτσι 

Συναγερμό έχει σημάνει στις Αρχες η εξαφάνιση ενός 11χρονου κοριτσιού. Το παιδί, το όνομα του οποίου δεν έχει ανακοινωθεί, έχει χαθεί από την Παρασκευή και σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, περπατούσε στη λεωφόρο Drottninggatan, όπου έγινε η επίθεση. Σύμφωνα με την εφημερίδα Expressen, η αστυνομία επισκέφτηκε τους γονείς του παιδιού και ζήτησε να πάρει αντικείμενα από το σπίτι της που θα έχουν το DNA της.

Τα θύματα δεν έχουν αναγνωριστεί

Ο τραγικός απολογισμός της χθεσινής επίθεσης μετρά τέσσερις νεκρούς και 15 τραυματίες, παρά την αρχική σύγχυση που επικράτησε με τον αριθμό των θυμάτων.
Από τους τραυματίες της επίθεσης, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Σουηδίας, δέκα παραμένουν στο νοσοκομείο. Από αυτούς, οι τέσσερις είναι σοβαρά τραυματισμένοι και δύο νοσηλεύονται στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

Σε δηλώσεις του ο αρχηγός της αστυνομίας στη Σουηδία δήλωσε ότι τα θύματα της χθεσινής επίθεσης που έγινε με κλεμμένο φορτηγό στο κέντρο της Στοκχόλμης, δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί.

Δρακόντεια τα μέτρα στο κέντρο της πόλης

Οι κάτοικοι παροτρύνονται από τις Αρχές να παραμένουν μακριά από το κέντρο της Στοκχόλμης, ει δυνατόν στα σπίτια τους, ενώ αρκετοί έχουν δηλώσει πρόθυμοι να φιλοξενήσουν όσους δεν μπορούν να προσεγγίσουν τα δικά τους, αφού μεγάλο μέρος του μετρό και του σιδηροδρομικού δικτύου έχουν κλείσει ευθύς μετά την εκδήλωση της αιματηρής τρομοκρατικής επίθεσης.
Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια ειδικά γύρω από κυβερνητικά κτίρια, το παλάτι, τη βουλή. Το κέντρο βρίσκεται υπό αστυνομικό κλοιό. Οι δρόμοι της πόλης είναι άδειοι. Τρένα, μετρό και λεωφορεία σταμάτησαν να λειτουργούν αλλά στις 19.30 τοπική ώρα άρχισαν να κυλούν και πάλι οι συρμοί του μετρό, με τους πιο κεντρικούς σταθμούς να παραμένουν κλειστοί. Έκτακτα μέτρα ασφαλείας λαμβάνονται στα αεροδρόμια της χώρας.

''Τρομοκρατική ενέργεια η επίθεση''

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν δήλωσε πως η επίθεση είναι πιθανότατα μια «τρομοκρατική ενέργεια».
"Ο τρόμος έπληξε την καρδιά της πόλης", είναι ο τίτλος σήμερα της εφημερίδας Dagens Nyheter, η οποία δημοσιεύει τη φωτογραφία του φορτηγού που κατέληξε πάνω στη βιτρίνα μεγάλου καταστήματος, μετά τη φονική του πορεία. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η αστυνομία απομάκρυνε το φορτηγό από το σημείο της τραγωδίας.

"Η Σουηδία δέχθηκε επίθεση", δήλωσε ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν. 'Όλα δείχνουν επίθεση", πρόσθεσε. Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών επέστρεψε εσπευσμένα στη Στοκχόλμη και κατέθεσε το βράδυ ένα μπουκέτο από κόκκινα τριαντάφυλλα κοντά στο σημείο της τραγωδίας.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων και κάλεσε τους συμπατριώτες του να μην ενδώσουν στον φόβο. "Οι τρομοκράτες θέλουν να μας φοβίσουν, να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας, να μας εμποδίσουν να ζούμε κανονικά, όμως εμείς δεν θα το κάνουμε. Οι τρομοκράτες δεν θα μπορέσουν ποτέ να νικήσουν τη Σουηδία".

Συγκλονίζουν τα μηνύματα αλληλεγγύης

Την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη στους συγγενείς των θυμάτων τόνισαν με ανακοινώσεις τους πολιτικά πρόσωπα από την Σουηδία αλλά και όλον τον κόσμο για την τρομοκρατική επίθεση στην Στοκχόλμη  που έχει αφήσει πίσω της πέντε νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.
Ο βασιλιάς της Σουηδίας Κάρολος ΙΣΤ΄ Γουσταύος εξέδωσε ανακοίνωση μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στη Στοκχόλμη.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έστειλε επίσης μήνυμα αλληλεγγύης στη Σουηδία, μετά την επίθεση με φορτηγό στη Στοκχόλμη, υπογραμμίζοντας ότι μια επίθεση εναντίον μιας ευρωπαϊκής χώρας είναι «μια επίθεση εναντίον όλων μας».
«Οι σκέψεις μας βρίσκονται στους πολίτες της Σουηδίας μετά τα τραγικά γεγονότα στη Στοκχόλμη σήμερα» επισήμανε ο Γιούνκερ σε ένα δελτίο τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν.
«Μια επίθεση εναντίον κάθε Κράτους μέλους (της ΕΕ) είναι μια επίθεση εναντίον όλων μας», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής.
Η Γερμανία βρίσκεται στο πλευρό της Σουηδίας στον αγώνα «εναντίον της τρομοκρατίας», τόνισε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελας Μέρκελ, λίγη ώρα μετά την επίθεση με φορτηγό η οποία προκάλεσε τουλάχιστον πέντε  θανάτους και πολλούς τραυματισμούς στο κέντρο της Στοκχόλμης.
«Είμαστε ενωμένοι εναντίον της τρομοκρατίας», έγραψε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο Στέφεν Ζάιμπερτ, προσθέτοντας ότι «οι σκέψεις μας βρίσκονται στους ανθρώπους στη Στοκχόλμη, στους τραυματίες, στους οικείους (των θυμάτων), στα μέλη των σωστικών συνεργείων, στους αστυνομικούς».
Η Σουηδία θα τηρήσει ενός λεπτού σιγή στις 10.00 το πρωί τοπική ώρα (13.00 ώρα Ελλάδας) τη Δευτέρα στη μνήμη των θυμάτων της επίθεσης. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν ανεπτυγμένες στην περιοχή, με τον φόβο νέων επιθέσεων.

Το χρονικό της επίθεσης

Η επίθεση σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της σουηδικής πρωτεύουσας. Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για «τρελή» πορεία του φορτηγού το οποίο στο διάβα του παρέσυρε άγνωστο αριθμό πολιτών, πέφτοντας  τελικά πάνω σε πολυκατάστημα της περιοχής, ενώ πληροφορίες από τα σουηδικά μέσα μιλούν για πυροβολισμούς κοντά στην λεωφόρο Drottinggaten πριν σημειωθεί το συμβάν.
Μέσα σε λίγη ώρα στο σημείο της επίθεσης έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις και ασθενοφόρα για να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το φορτηγό δεν άνηκε στον δράστη της επίθεσης, αλλά ήταν κλεμμένο, γεγονός που επιβεβαίωσε και η εταιρία στην οποία άνηκε.
Αμέσως μετά το αιματηρό περιστατικό, η αστυνομία εκκένωσε το κέντρο της πόλης, ενώ περιορίστηκε εν μέρει κατόπιν αιτήματος των σουηδικών Αρχών η κυκλοφορία των οχημάτων στη Γέφυρα Ερεσούντ, που συνδέει τη Σουηδία με τη Δανία.

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.