Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

Τζον Κατσιματίδης, ο γιος του φαροφύλακα από τη Νίσυρο που έχει το άγγιγμα του Μίδα



Ο μεγιστάνας που ξεκίνησε από το μηδέν για να κατακτήσει τον κόσμο και «φλερτάρει» με τη δημαρχία της Νέας Υόρκης
Ο μεγάλος Έλληνας της Αμερικής, ο Τζον Κατσιματίδης, θυμίζει πολύ το βασιλιά Μίδα, που ό,τι έπιανε γινόταν χρυσάφι.

Είναι ένας από τους ισχυρότερους Ελληνοαμερικάνους, με περιουσία που ξεπερνά τα 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ και το όνομά του να φιγουράρει τα τελευταία χρόνια στη λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Είναι ο άνθρωπος που έχει κοιμηθεί στο Λευκό Οίκο, ο κολλητός των Κλίντον αλλά πάνω από όλα είναι ένας φλογερός Έλληνας που αγαπάει την «πατρίδα» όπως συχνά την αποκαλεί.


Από τη Νίσυρο στο Χάρλεμ

Η ιστορία του Τζον Κατσιματίδη μοιάζει με ένα ωραίο χριστουγεννιάτικο παραμύθι. Ο γιος του φτωχού φαροφύλακα από τη Νίσυρο, που αναζήτησε το αμερικάνικο όνειρο και τελικά το κέρδισε.

1948 στη ξεχασμένη Νίσυρο των Δωδεκανήσων. Εμφύλιος και φτώχεια. Ο φαροφύλακας Κατσιματίδης κάνει το μεγάλο βήμα για να αλλάξει τη ζωή του. Παίρνει τη φαμίλια του και φεύγει για την Αμερική, ακολουθώντας το τεράστιο κύμα Ελλήνων μεταναστών που κυνηγούσαν το αμερικάνικο όνειρο αναζητώντας μια πιο ανθρώπινη ζωή. Η κ. Κατσιματίδη κρατά σφιχτά στην αγκαλιά της των μόλις έξι μηνών μωρό της. Είναι ο Γιάννης, ο σημερινός και τρανός Τζον Κατσιματίδης.

Η οικογένεια εγκαταστάθηκε σε μια φτωχή συνοικία στο Χάρλεμ όπου ο πατέρας του βρήκε δουλειά ως βοηθός σερβιτόρου. Ο Τζον, σε μικρή ηλικία αποφάσισε να βοηθήσει τον πατέρα του να τα βγάλουν πέρα δουλεύοντας τα βράδια σε ένα μπακάλικο. Προσπάθησε να συνδυάσει δουλειά και σπουδές.

«Όλοι έχουν τις ίσες ευκαιρίες στην Αμερική για να γίνουν επιτυχημένοι άμα δουλεύεις σκληρά και είσαι έξυπνος. Όμως είναι περισσότερες οι ευκαιρίες στην Αμερική από ό,τι στα ευρωπαϊκά κράτη» έχει πει σε συνέντευξή του.

Ο Κατσιματίδης ξεκίνησε σπουδές ηλεκτρολόγου μηχανικού στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης αλλά τις παράτησε -«όπως ο Μπιλ Γκέιτς παράτησε το Χάρβαρντ», δικαιολογείται ο ίδιος- για να πιάσει δουλειά στο παντοπωλείο ενός γνωστού του το οποίο τελικά αγόρασε. Το ένα παντοπωλείο έγινε αλυσίδα 50 παντοπωλείων, με την επωνυμία Red Apple Group, ενώ προστέθηκαν εταιρείες ενοικίασης επιχειρηματικών αεροσκαφών, διυλιστήρια, βενζινάδικα και περισσότερα από 300 ακίνητα-«φιλέτα» σε Νέα Υόρκη και Φιλαδέλφεια.

Εάν και δεν πήρε ποτέ το πτυχίο του το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο, το οποίο είναι ένα από τα δέκα καλύτερα των ΗΠΑ, τον ανακήρυξε επίτιμο διδάκτορα αλλά και επιχειρηματία της χρονιάς το 1997. Σήμερα, είναι μέλος της επιτροπής διοίκησης του δημοτικού πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.



Ο Τζον Κατσιματίδης έχει κάνει πολλές δωρεές σε ιδρύματα και στην Εκκλησία. Δηλώνει ερωτευμένος με την Ελλάδα και στο παρελθόν προσπάθησε να επενδύσει στη χώρα μας όταν κατέθεσε πρόταση για την εξαγορά του Χίλτον.
Η στροφή στην πολιτική

«Το 1949 οι γονείς μου μετανάστευσαν (σ.σ. στις ΗΠΑ από τη Νίσυρο) αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Όπως τόσοι πολλοί μετανάστες, έφθασαν στην πόλη μας (σ.σ τη Νέα Υόρκη) με ελάχιστα χρήματα στην τσέπη και γνωρίζοντας μόνο λίγες λέξεις αγγλικά. Ήρθαν όμως με πολλές ελπίδες και την επιθυμία να δουλέψουν σκληρά για να μου προσφέρουν τις ευκαιρίες που δεν είχαν οι ίδιοι. Εγκατασταθήκαμε στο Χάρλεμ και ο πατέρας μου (σ.σ. πρώην φαροφύλακας) βρήκε δουλειά ως βοηθός σερβιτόρου ενώ η μητέρα μου έμεινε σπίτι να με φροντίζει. Ήμασταν φτωχοί και οι καιροί ήταν δύσκολοι… Σήμερα, 64 χρόνια αργότερα, ανακοινώνω επισήμως την υποψηφιότητά μου για δήμαρχος της Νέας Υόρκης. Μπαίνω στην κούρσα ως βέρος Νεοϋορκέζος. Μεγάλωσα σ' αυτές τις γειτονιές, μορφώθηκα στα δημόσια σχολεία τους και άνοιξα ένα μικρό παντοπωλείο με πελατεία τους κατοίκους τους».



Αυτά ήταν τα λόγια με τα οποία ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στις εκλογές για τη δημαρχία της Νέας Υόρκης το 2013 ο Ελληνοαμερικανός δισεκατομμυριούχος Τζον Κατσιματίδης, φιλοδοξώντας να διαδεχθεί τον Μάικλ Μπλούμπεργκ που ολοκλήρωνε την τρίτη θητεία του.

Τελικά δεν κατάφερε να πάρει το χρίσμα των Ρεπουμπλικλάνων χάνοντας από τον Τζο Λότα, πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Μεταφορών της Νέα Υόρκης.

Παρόλα αυτά δεν πτοήθηκε και δημοσιεύματα τον θέλουν να σκέφτεται να διεκδικήσει εκ νέου τη δημαρχία της Νέας Υόρκης.

Η στροφή προς την πολιτική είναι για τον ίδιο μία μεγάλη πρόκληση όπως έχει δηλώσει παλαιότερα:

«Η δημαρχία της Νέας Υόρκης είναι πάτα δελεαστική». Εξάλλου δεν έχει κανένα λόγο να ανησυχεί για το οικονομικό κομμάτι αφού έχει την οικονομική ευχέρεια να στηρίξει μία προεκλογική εκστρατεία.

Ο Έλληνας κροίσος ανέκαθεν βρισκόταν στο πλευρό της Ελλάδας, της ομογένειας και της Αρχιεπισκοπής στην Αμερική, ανήκοντας σε αυτούς που κινούν τα νήματα στο πανίσχυρο ελληνοαμερικανικό λόμπι.

Η ζωή του πρόσφατα ενέπνευσε τη διοίκηση των Ελληνικών Ταχυδρομείων, η οποία αποφάσισε να εκδώσει γραμματόσημα με το πορτρέτο του στο πλαίσιο της σειράς «Εκλεκτές Προσωπικότητες της Ελλάδας».



Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει με επιτυχία κάθε Κυριακή πρωί την εκπομπή «Cats Roundtable» στον νεοϋορκέζικο ραδιοφωνικό σταθμός WNYM έχοντας φιλοξενήσει σημαντικούς πολιτικούς των ΗΠΑ και άλλων χωρών καθώς και σπουδαίες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο: «Δεν είχα τίποτα να κάνω Κυριακή πρωί, γι' αυτό ξεκίνησα τις εκπομπές. Παρουσιάζω την εκπομπή για 156 συνεχόμενες εβδομάδες. Αμέσως μετά πηγαίνω κατευθείαν στην εκκλησία. Στο παρελθόν, έχω φιλοξενήσει και τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ πριν από μερικές ημέρες υποδέχτηκα στο στούντιο τον γιο του, Ερικ, ο οποίος είναι πολύ καλό παιδί» έχει πει σε συνεντεύξεις του.

Όσο για το εάν πιστεύει πως η πολιτική του Τραμπ θα είναι πιο φιλική για την Ελλάδα σε σύγκριση με εκείνη του Ομπάμα, τόνισε στο «Έθνος»:

«Ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια της θητείας του δεν γνώριζε πού βρισκόταν η Ελλάδα, εκτός από το τέλος... Θέλω να πιστεύω πως η θητεία του Τραμπ θα αποδειχθεί καλύτερη και για τις δυο χώρες, ΗΠΑ και Ελλάδα. Δίπλα στον Τραμπ βρίσκεται ο Ράινς Πρίμπους, ο οποίος διαθέτει ελληνική καρδιά και είναι ο πιο στενός συνεργάτης του προέδρου, ο πρώτος των πρώτων. Ο Ράινς είναι αγαπημένος φίλος μου».



Ο Τζον Κατσιματίδης παντρεύτηκε το 1988, σε δεύτερο γάμο, την πρώην γραμματέα του, Μάργκο Βοντερσάαρ, με την οποία απέκτησε δυο παιδιά, την Άντρια, που παντρεύτηκε και χώρισε τον Ρίτσαρντ Κοξ, εγγονό του Ρίτσαρντ Νίξον και τον γιο του Τζον Τζούνιορ.

Η περίπτωση του ανθρώπου που ακούει στο ελληνοαμερικανικό όνομα Τζον Κατσιματίδης είναι από εκείνες που σπάνια συναντάς.

«Ελληνοαμερικάνος», «μετανάστης», «δαιμόνιος», «πείσμων», «αυτοδημιούργητος», «δισεκατομμυριούχος» ή πιο απλά Τζον Κατσιματίδης, ο άνθρωπος που ξεκίνησε από το τίποτα για να κατακτήσει τον κόσμο μόνο με τη δουλειά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.