Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Ο ψυχολόγος David Buttelmann ερευνά τη Θεωρία του Νου σε πιθήκους, στη Γερμανία. Διαπιστώνεται ότι έχουν σημαντικές γνωστικές ικανότητες, διαβάζουν το μυαλό των άλλων ατόμων και αντιλαμβάνονται τις προθέσεις και τις πεποιθήσεις τους



οι πίθηκοι "διαβάζουν" το μυαλό των άλλων, αντιλαμβάνονται τις προθέσεις και τις πεποιθήσεις και έχουν σημαντικές γνωστικές ικανότητες
οι άνθρωποι θεωρούσαν ότι μόνο αυτοί είχαν γνωστικές ικανότητες, αλλά η έρευνα ανατρέπει αυτές τις ανθρωποκεντρικές αντιλήψεις

φωτο:
Αυτή η εικόνα δείχνει τον πειραματιστή που προσπαθεί να ανοίξει ένα κιβώτιο, το οποίο μπορεί ή δεν μπορεί να έχει ένα αντικείμενο σε αυτό. Ο πίθηκος μπορεί να επιλέξει να βοηθήσει τον πειραματιστή εάν  του κάνει γνωστό, ποια θέση κατέχει το αντικείμενο. (Buttelmann et αϊ / EurekAlert)
τα δελφίνια  για παράδειγμα, μπορούν να αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη

Mirror Self-Recognition in the Bottlenose Dolphin:  A Case of Cognitive Convergence
πηγή
http://animalstudiesrepository.org/cgi/viewcontent.cgi?article=1039&context=acwp_asie

Τα πουλιά φαίνεται ότι δημιουργούν βαθιά συναισθηματικές σχέσεις ζευγαριού, παρόμοιες με εκείνες των ανθρώπων
και οι χιμπατζήδες, εκπληκτικά, φαίνεται να μαθαίνουν ο ένας από τον άλλο τις τελετουργίες για το πένθος λόγω θανάτου.
πηγή
Behavioral Response of a Chimpanzee Mother Toward her Dead Infant
The mother–offspring bond is one of the strongest and most essential social bonds.
http://pubman.mpdl.mpg.de/pubman/item/escidoc:582613:14/component/escidoc:673574/Cronin_Behavioral%20Response%20of%20a%20Chimpanzee%20Mother%20Toward%20her%20Dead_Am_J_Prim_Advance_Online.pdf

Τώρα μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό PLoS ONE , φωτίζει το ερώτημα για τη συνείδηση  και αποδεικνύει ότι οι μεγάλοι πίθηκοι κατανοούν ότι οι άλλοι έχουν το δικό τους (προφανώς διαφορετικό) μυαλό.
ένας τεράστιος όγκος στοιχείων -που συλλέγονται και καταγράφονται για πολλά χρόνια-δείχνει ότι οι μεγάλοι πίθηκοι είναι σε θέση να καταλάβουν τους στόχους, τις επιθυμίες ακόμα και τις προθέσεις των άλλων ατόμων.
στη Γερμανία,   σύμφωνα με τον David Buttelmann , ψυχολόγο στο Πανεπιστήμιο της Ερφούρτης (Erfurt University) και επικεφαλής συγγραφέα της νέας έρευνας, οι προηγούμενες μελέτες είχαν αποτύχει επανειλημμένα να αποδείξουν την κατανόηση "των ψεύτικων πεποιθήσεων" στους πιθήκους  (δοκιμή “false beliefs.” )
ο David Buttelmann ερεύνησε τη γνωστική αρχιτεκτονική του νου των μεγάλων πιθήκων, την αλληλεπίδραση μεταξύ τους και με το περιβάλλον τους.
ο γνωστός ψυχολόγος ανέπτυξε τη Θεωρία  για το Νου των Πιθήκων (την ικανότητά τους να αποδίδουν νοητικές καταστάσεις) και τη δυνατότητά τους για την απόκτηση της γνώσης

για τους ενήλικους ανθρώπους, η γλώσσα επιτρέπει στους ψυχολόγους να ρωτήσουν και να μάθουν πως αισθάνεται ένα άτομο ή τι ξέρει. αλλά για άτομα που δεν μπορούν να μιλήσουν δεν ήταν δυνατή η μελέτη για να μπουν στο μυαλό τους και να μελετήσουν το πως αντιλαμβάνονται τον κόσμο.

Στη δεκαετία του 1980, οι ψυχολόγοι επινόησαν μια στρατηγική για να δούν αν τα μικρά παιδιά γνώριζαν τις σκέψεις και τις αντιλήψεις των άλλων, γνωστή ως δοκιμή “false beliefs.”
µελετήθηκε το ερώτηµα πώς τα παιδιά αποκτούν γνώση για το νου τους και το νου των άλλων

δείχνουν στο παιδί ένα αντικείμενο που τοποθετήθηκε σε μια θέση του δωματίου από κάποιο άτομο, που στη συνέχεια βγαίνει από το δωμάτιο και φεύγει. ένα δεύτερο άτομο αλλάζει τη θέση του αντικειμένου. ζητούν από το παιδί να υποδείξει που πρέπει να ψάξει το πρώτο άτομο για να βρει το αντικείμενο.
το παιδί ξέρει που βρίσκεται το αντικείμενο τώρα, αλλά για να  απαντήσει σωστά στην ερώτηση, θα πρέπει το πρώτο άτομο να έχει  μια ψεύτικη εντύπωση σχετικά με το που βρίσκεται το αντικείμενο, επειδή δεν είδε ότι το μετακίνησαν.
για τους ψυχολόγους αυτό αποδεικνύει ότι το παιδί ξέρει ότι οι άλλοι μπορεί να σκέφτονται διαφορετικά από ότι πράττουν και έτσι έχουν μια κατανόηση της θεωρίας του νου "theory of mind.
"
έχουν δηλαδή την ικανότητα να αποδίδουν νοητικές καταστάσεις
(πεποιθήσεις, επιθυµίες,συναισθήµατα, σκέψεις, αντιλήψεις, προθέσεις,προσδοκίες, όνειρα, ευχές) στον εαυτό τους και τους άλλους µε στόχο την ερµηνεία της συµπεριφοράς.

Το 2009, Buttelmann δημοσίευσε έρευνα με ένα τεστ που έδειχνε ότι τα βρέφη ηλικίας έως και 16 μηνών θα μπορούσαν να αναγνωρίσουν τις ψευδείς πεποιθήσεις στους άλλους.
μελέτησε την ικανότητά τους για «επικοινωνιακή» αλληλεπίδραση και µίµηση προσώπων:
Σχεδόν από τη γέννησή τους τα βρέφη συγχρονίζουν τις πράξεις τους µε αυτές άλλων.
( Τα βρέφη µιµούνται τους ανθρώπους, όχι τα άψυχα αντικείµενα, όπως μια κούκλα)
Τα παιδιά ηλικίας 9 µηνών ψάχνουν πληροφορίες για τις ψυχολογικές σχέσεις των άλλων µε τα αντικείµενα.  Ακολουθούν µε το βλέµµα τους την κατεύθυνση του βλέµµατος της µητέρας και προσηλώνονται στο αντικείµενο που εκείνη παρατηρεί
Βρέφη 18 μηνών κατανοούν τις προθέσεις (όπως και αυτές που είναι ανικανοποίητες)  που έχουν οι άνθρωποι -όχι τα μηχανήματα-

οι δοκιμές σε αυτή την έρευνα, όπου τα παιδιά ήταν πολύ μικρά για να μιλήσουν, έκαναν τον Buttelmann να αναρωτηθεί αν το ίδιο τεστ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε άλλα ζώα και συγκεκριμένα στα συγγενικά μας ζώα, τους πιθήκους.

Για τη μελέτη, ο Buttelmann και οι συνεργάτες του εκπαίδευσαν χιμπατζήδες, μπονόμπο και  ουρακοτάγκους για να βοηθήσουν ένα άτομο να ανοίξει δύο κιβώτια, ένα από τα οποία είχε το αντικείμενο που τοποθέτησαν μέσα σε αυτά.
μετά οι ερευνητές έκαναν μια πραγματική δοκιμή,  οι πίθηκοι επέλεγαν το σωστό κουτί στο πείραμα.
στο πείραμα αναδύθηκαν γνωστικοί όροι για τα πειραματόζωα πιθήκους (σκέφτομαι, γνωρίζω, θυμάμαι, ονειρεύομαι) και διαπιστώθηκε ότι κατανοούν την αιτιακή σχέση επιθυμίας-δράσης.
(ο άνθρωπος- που συμμετείχε στο πείραμα, θα σταματούσε το ψάξιμο αν έβρισκε το αντικείμενο και θα συνέχιζε αν δεν το έβρισκε)
ανταπόκριση σε κατάσταση λανθασμένης πεποίθησης (false beliefs) κουτί με απροσδόκητο περιεχόμενο, απροσδόκητη μετακίνηση.
ερώτηση πεποίθησης στον πίθηκο :  που πρέπει να κοιτάξει πρώτα ο άνθρωπος, για να βρει το αντικείμενο που ψάχνει?
ικανότητα των πιθήκλων να αποδίδουν ανάγκες, συναισθήματα και άλλες νοητικές καταστάσεις στα άλλα άτομα
για παράδειγμα : την αναγνώριση λανθασμένης πεποίθησης (ο Χ πιστεύει κάτι)
αναγνώριση προθέσεων και συναισθημάτων
ερευνήθηκε ακόμα  πως οι πίθηκοι αξιολογούν μια νέα πληροφορία
πως γίνεται η λήψη βασικών τους αποφάσεων,
η γνώση για τη γνώση τους και τη γνώση των άλλων
και βέβαια η διαδικασία της μάθησης τους

Για τη μελλοντική έρευνα, ο Buttelmann σχεδιάζει να επανασχεδιάσει τη δοκιμή του για να εξετάσει τα άλλα μέλη του ζωικού βασιλείου και να αντιληφθεί καλύτερα το πώς και γιατί η εξελίχθηκε η θεωρία του Νου  "theory of mind."


πηγή 7-4-17
http://www.smithsonianmag.com/science-nature/monkeys-may-recognize-false-beliefs-knocking-over-another-pillar-human-cognition-180962833/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.