Σάββατο 1 Απριλίου 2017

ΚΥΠΡΟΣ: Αλλαγή σκυτάλης στην διοίκηση της Εθνικής Φρουράς - Νέος Αρχηγός ΓΕΕΦ ο Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης (ΦΩΤΟ)

Πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, η τελετή διαβεβαίωσης του νέου αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγου Ηλία Λεοντάρη

Μιλώντας στην τελετή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «κατόπιν αποφάσεως του Υπουργικού Συμβουλίου, αναλαμβάνετε σήμερα τα καθήκοντα του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς.

Η απόφαση μας ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη το εξαιρετικό βιογραφικό σας, τις διοικητικές και άλλες εμπειρίες σας, αλλά κυρίως γνωρίζοντας τον πατριωτισμό και τη βαθιά αγάπη που τρέφετε για τον τόπο μας.

Κύριε Αρχηγέ της Εθνικής Φρουράς,

Αναλαμβάνετε τα καθήκοντα σας σε μία περίοδο μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων για την Εθνική Φρουρά.

Θα ήθελα να πω πως για τις όποιες αλλαγές η συμβολή του απερχομένου Στρατηγού Γεώργιου Μπασιακούλη υπήρξε καθοριστική.

Σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση, την πειθαρχία αλλά και την βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας της Εθνικής Φρουράς αφήνει πίσω του σημαντικό έργο και γι’ αυτό τον ευχαριστώ θερμά.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εδώ παραμονής του θα πρέπει να ομολογήσω ότι υπήρξε μια αγαστή συνεργασία, απόλυτος αλληλοσεβασμός και πλήρης πειθαρχία στους νόμους και το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αφήνει πίσω του τις καλύτερες των εντυπώσεων.

Δεν έχω καμία αμφιβολία πως θα συνεχίσετε το έργο που σας κληροδοτεί ο φίλος, αλλά ιδιαίτερα καταξιωμένος Στρατηγός Μπασιακούλης.

Αρχηγέ,

Γνωρίζετε, είμαι βέβαιος πως η Εθνική Φρουρά με την πρόσφατη πρόσληψη τριών χιλιάδων συμβασιούχων οπλιτών και η νέα Δομή Δυνάμεων άλλαξε οριστικά μορφή μετατρεπόμενη σε ένα σύγχρονο, ευέλικτο και αξιόμαχο Σώμα, με ημιεπαγγελματική μορφή.

Ο προκάτοχός σας και οι προκάτοχοι του έκαναν εξαιρετική δουλειά σε ότι αφορά τον σχεδιασμό και τον εκσυγχρονισμό της Εθνικής Φρουράς, η οποία με εσάς ως αρχηγό, προσβλέπουμε να καταστεί ακόμα πιο ισχυρή.

Παράλληλα υλοποιήσαμε την δέσμευση της Κυβέρνησης μας για μείωση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας.

Τον περασμένο Ιανουάριο η 15Β ΕΣΣΟ απολύθηκε υπηρετώντας δεκαοκτάμηνη θητεία, ενώ το καλοκαίρι του 2017 θα απολυθεί η πρώτη σειρά εθνοφρουρών 14μηνης θητείας.

Το μεταρρυθμιστικό μας σχέδιο περιλαμβάνει ακόμα τη διοικητική μεταρρύθμιση του Υπουργείου και την απαραίτητη συστέγαση του Υπουργείου Άμυνας με το ΓΕΕΦ, που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι κρίσιμες, δομικές αυτές αλλαγές στο υπουργείο Άμυνας αλλά και στην Εθνική Φρουρά, είναι λογικό να απαιτούν αυξημένη ευθύνη εποπτείας αλλά και σκληρής δουλειάς.

κ. Αρχηγέ,

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αναλαμβάνετε τα νέα σας καθήκοντα σε μία περίοδο καθοριστική, τόσο για την πατρίδα μας όσο και για την Εθνική Φρουρά.

Είμαι ευτυχής γιατί διαπιστώνω πως τα τελευταία χρόνια οι ένοπλες δυνάμεις, πέραν από τον παραδοσιακό τους ρόλο που είναι η αποτροπή οποιασδήποτε απειλής από τις κατοχικές δυνάμεις, αναβαθμίζουν το ρόλο τους στην περιοχή, μέσα από μια νέα αμυντική διπλωματία.

Σήμερα η αμυντική μας πολιτική περιλαμβάνει σειρά στρατιωτικών συνεργασιών με γειτονικές χώρες, όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος.

Έχουμε ταυτόχρονα συμφωνίες με χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ρωσία, ενώ πρόσφατα έχουμε υπογράψει πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας με το Ηνωμένο Βασίλειο και αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πρόσφατα εγκαινιάσαμε το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων Ζήνων, το οποίο στο πλαίσιο του Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Λάρνακας, παρέχει δυνατότητες ευρείας συνεργασίας με χώρες της περιοχής, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την στήριξη επιχειρήσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Με αυτά επιθυμώ να επισημάνω πόσο πολυσύνθετος αλλά και απαιτητικός καθίσταται πλέον ο ρόλος των ενόπλων δυνάμεων σ’ αυτή την τρικυμιώδη και ασταθή περιοχή.

Η πολύχρονη εμπειρία σας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, θα αποτελέσει πολύτιμο στοιχείο που είμαι βέβαιος θα αξιοποιήσετε προς όφελος της Εθνικής Φρουράς.

Δεν μπορώ να μην επισημάνω πως παρά το γεγονός πως βρισκόμαστε σε διάλογο για επίλυση του Κυπριακού, ο κατοχικός στρατός παραμένει παρανόμως στο νησί μας και συνεχίζει να αποτελεί δυστυχώς μόνιμη απειλή, ενόσω παραμένει.

Χωρίς υπερφίαλες διακηρύξεις, θα ήθελα να δώσω το μήνυμα πως όσο ο τουρκικός στρατός παραμένει, παραμένει και πρώτιστο καθήκον της Εθνικής Φρουράς να διασφαλίσει με την αποτρεπτική της ισχύ, την ειρήνη και την ασφάλεια στους πολίτες του κράτους μας.

Την ίδια ώρα, είναι καλά γνωστά τα δεδομένα που επικρατούν στην περιοχή, με την έξαρση της τρομοκρατικής βίας και των συγκρούσεων. Σ΄ αυτή την ταραγμένη περιοχή η χώρα μας, αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και συνεργασίας, ιδιαίτερα τώρα που με την ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή το ενδιαφέρον πολλών, εστιάζεται στην αξιοποίηση τους και πρώτιστα βεβαίως της Κυπριακής Κυβερνήσεως.

Τα δεδομένα υποχρεώνουν και την Εθνική Φρουρά να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες προκειμένου να αναβαθμίσει το ρόλο της στους τομείς της ενεργειακής και θαλάσσιας ασφάλειας αλλά και στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και των ασύμμετρων απειλών.

H τουρκική κατοχή – όπως προείπα – εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα αλλά την ίδια στιγμή τα γεωπολιτικά δεδομένα αλλάζουν όπως και οι προκλήσεις. Ανάλογες, λοιπόν, πρέπει να είναι και οι προσαρμογές στην Εθνική Φρουρά.

Αυτό το στόχο υπηρετεί, μεταξύ άλλων, και η ευρεία προσπάθεια ανασυγκρότησης της Εθνικής Φρουράς, η οποία υλοποιείται συντεταγμένα στη βάση των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί αλλά και των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα κύριε Αρχηγέ, να σας καλωσορίσω στην Κύπρο και να σας υποσχεθώ πως η πόρτα του γραφείου μου θα είναι, όταν απαιτείται, ανοικτή για εσάς, γιατί είναι βαθιά η εκτίμηση μου στο έργο που επιτελείται στην Εθνική Φρουρά.

Την ίδια ώρα Στρατηγέ θα κρατάτε (στα χέρια σας) την ασφάλεια της πατρίδας μας, αλλά και την ασφάλεια χιλιάδων νέων παιδιών που οι οικογένειες τους εμπιστεύτηκαν στην Εθνική Φρουρά και σε εσάς.

Είμαι βέβαιος ότι με τις κατευθύνσεις και τη στενή συνεργασία με τον Υπουργό Άμυνας αλλά και τη στήριξη όλων των στελεχών της Εθνικής Φρουράς το έργο σας θα στεφθεί με πλήρη επιτυχία προς όφελος της πατρίδας μας.

Σας ευχαριστώ θερμά, σας συγχαίρω για άλλη μια φορά και εύχομαι να ανταποκριθείτε σε όλων τις προσδοκίες και περί τούτου δεν έχω καμιά αμφιβολία».

Από την πλευρά του ο νέος Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο «για τη μεγάλη τιμή και την εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλατε το άτομο μου με το διορισμό μου ως Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς».

Πρόσθεσε ότι «επιθυμώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα αναλώσω τις δυνάμεις μου τις γνώσεις και την εμπειρία μου για τη συνέχιση του έργου των προκατόχων μου στην Εθνική Φρουρά και θα συνεργαστώ με όλους τους φορείς του κράτους για την αναβάθμιση του ρόλου της Εθνικής Φρουράς, τη διατήρησή της σε υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα. Θα συνδράμουμε την υλοποίηση των στόχων της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα εργαστούμε για την υλοποίηση των προσδοκιών του κυπριακού λαού».

Στην τελετή παρόντες ήσαν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Αμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαϊδης και ο τέως αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Γεώργιος Μπασιακούλης.
newsit.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.