Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

ΞΕΦΥΓΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕUROGROUP Γ.Ντάισελμπλουμ: «Ζητάνε βοήθεια οι χώρες που έφαγαν τα λεφτά τους σε ποτά και γυναίκες;»


Μάλλον ξέφυγε ο Γ.Ντάισελμπλουμ αφού και μετά την έντονη κριτική από ευρωβουλευτές δέχτηκε ο επικεφαλής του Eurogroup διότι αρνήθηκε να ανακαλέσει δήλωση σε Γερμανική εφημερίδα σύμφωνα με την οποία οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου «δαπάνησαν όλα τα χρήματα σε ποτά και σε γυναίκες και μετά ζήτησαν βοήθεια».
Λίγο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει... λίγο το ότι βλέπει τη καρέκλα του να τρίζει  ίσως τον κάνουν να αντιδρά κάπως αβασάνιστα προσβητικά για κάποιες χώρες.
Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών δέχτηκε έντονες επικρίσεις από ευρωβουλευτές που χαρακτήρισαν «προσβλητικά» και «άξεστα» τα σχόλια του κ. Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην Frankfurter Allgemeine Zeitung. 
Ο Ισπανός ευρωβουλευτής, Ερνέστο Ουρτασούν,χαρακτήρισε “ατυχή” τα σχόλια Ντάισελμπλουμ και τον ρώτησε αν «αυτή είναι η πρώτη σας δήλωση ως υποψήφιος για να ανανεώσετε τη θητεία σας ως πρόεδρος του Eurogroup». Παρ' όλα αυτά ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως «δεν θα απολογηθεί» και πως θα εξακολουθήσει να υπερασπίζεται την άποψη πως η αλληλεγγύη στην Ευρωζώνη σημαίνει πως όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να εφαρμόζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες περί χρέους και ελλείμματος.
Ο Ισπανός ευρωβουλευτής, Γκαμπριέλ Μάτο «ξέσπασε» και τόνισε ότι οι δηλώσεις αυτές είναι «απολύτως απαράδεκτες» και συνιστούν «προσβολή» για τις χώρες του Νότου, υποστηρίζοντας μάλιστα πως ο Ντάισελμπλουμ έχασε την «ουδετερότητά» του ως επικεφαλής του Eurogroup.
Σύμφωνα με το απόσπασμα της συνέντευξης στην FAZ που αναδημοσιεύουν οι “Financial Times” ο κ. Ντάισελμπλουμ είχε δηλώσει: «Κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ, οι χώρες του βορρά είχαν δείξει αλληλεγγύη προς τις χώρες που είχαν επηρεαστεί από την κρίση. Ως σοσιαλδημοκράτης προσδίδω εξαιρετική σημασία στην αλληλεγγύη. (Ομως) υπάρχουν και υποχρεώσεις. Δεν μπορείς να δαπανάς όλα τα χρήματα σε ποτά και σε γυναίκες και μετά να ζητάς βοήθεια».
Αντιδρώντας στην κριτική ευρωβουλευτών, ο Ντάισελμπλουμ είπε: «Μην προσβάλλεστε, δεν πρόκειται για μία χώρα, αλλά για όλες τις χώρες μας. Και η Ολλανδία απέτυχε πριν από κάποια χρόνια να τηρήσει τα συμφωνηθέντα (για τους οικονομικούς κανόνες). Δεν βλέπω μία (σύγκρουση μεταξύ) περιοχών της ευρωζώνης».
Για τον μέχρι τώρα «μαέστρο» της Ευρωζώνης, η τελευταία συνεδρίαση του eurogroup ήταν, τουλάχιστον, άβολη.
Τόσο κατά την άφιξή του, όσο και στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ βρέθηκε αντιμέτωπος με δεκάδες ερωτήσεις που αφορούσαν τον ίδιο και το μέλλον του ως προέδρου του eurogroup.
Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, στο οποίο ανήκει, ήταν ο μεγάλος χαμένος των ολλανδικών εκλογών: έπεσε στην έβδομη θέση (από τη δεύτερη που είχε στις προηγούμενες εκλογές) και απώλεσε πάνω από τα τρία τέταρτα των εδρών του.
«Δεν ήταν το ολλανδικό εκλογικό σώμα που με ψήφισε για αυτή την θέση. Ήταν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Αυτοί θα αποφασίσουν αν απολαμβάνω ακόμα της εμπιστοσύνης τους» απαντά ο Γ. Ντάισελμπλουμ, που δεν κρύβει ότι επιθυμεί να παραμείνει στη θέση έως το τέλος της θητείας του, τον Ιανουάριο του 2018.
Είναι αυτό δυνατό;
Προς το παρόν, δεν υπάρχει απάντηση.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης βρίσκονται αντιμέτωποι με μία πρωτόγνωρη κατάσταση και ξεκινούν κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Γ. Ντάισελμπλουμ για να την εξετάσουν.
Εντωμεταξύ, ο Ολλανδός πολιτικός παραμένει υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών στην χώρα του και γνωρίζει ότι ο χρόνος του μετράει αντίστροφα.
«Αυτό που ξέρω είναι ότι το κόμμα μου έχασε τις εκλογές και οι πιθανότητες να συμμετάσχει στον επόμενο κυβερνητικό σχηματισμό είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Ας είμαστε, λοιπόν, ρεαλιστές. Η θητεία μου ως υπουργός Οικονομικών το πιθανότερο είναι ότι θα τερματιστεί» παραδέχεται ο ίδιος...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.