Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΟΥ ΕΦΕΡΕ ΤΟ SURVIVOR ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΕΙΧΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΕΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ


Ο 48χρονος Acun Ilıcalı (Ατζούν Ιλίτζαλι), είναι ο άνθρωπος που έφερε το Survivor στην Ελλάδα και τελικά στον Σκάι. Είναι όμως ο ίδιος επιχειρηματίας – παραγωγός που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για να αγοράσει ελληνικό κανάλι, που φωτογραφήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα και προσβλέπει σε μια ελληνοτουρκική συνεργασία.

Από το περασμένο καλοκαίρι το Star είχε κλείσει τη συνεργασία του με την εταιρεία του Acun Ilıcalı, την Acun Μedya, παίρνοντας τα δικαιώματα του The Voice και του Survivor. Για το Voice είχε ήδη συζητήσει και με τον Γιώργο Καπουτζίδη ώστε να αναλάβει την παρουσίαση του μουσικού talent show. Η συμφωνία όμως του Star Channel με τον Τούρκο παραγωγό δεν είχε αίσιο τέλος, αν και ξεκίνησε με τις καλύτερες προδιαγραφές. Μεσολάβησε ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες που προκήρυξε η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί όλο το σχέδιο σε ναυάγιο.

Όταν ακόμα το τηλεοπτικό τοπίο ήταν ρευστό, η τουρκική εταιρεία παραγωγής, ζήτησε οικονομικές εξασφαλίσεις από το Star. Ως τότε είχε μεν κλείσει τη συμφωνία, αλλά χωρίς να έχουν δοθεί τα ποσά ή να έχουν πέσει οι υπογραφές. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Aucun Medya ζήτησε από το Star να δεσμευθεί για την παραγωγή, είτε πάρει είτε δεν πάρει άδεια το κανάλι. Και, όπως ήταν αναμενόμενο, έπεσε πανικός. Η πρώτη αντίδραση ήταν τελικά κι αυτή που επικράτησε. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Star Πάνος Κυριακόπουλος φοβούμενος την πιθανότητα αρνητικού αποτελέσματος, διέλυσε τη συμφωνία, αποδεσμεύοντας του Τούρκους. Αργότερα, όταν το θέμα με τις τηλεοπτικές άδειες έκλεισε άδοξα για την κυβέρνηση και ο διαγωνισμός ακυρώθηκε, ο Πάνος Κυριακόπουλος χρεώθηκε αστοχία και βιασύνη. Τώρα που το Survivor σημειώνει τόση επιτυχία, το Star καταλαβαίνει ότι έχασε και τηλεθέαση και χρήματα.



Ενδιαμέσως, ο Aucun Ilıcalı είχε πάρει τα τηλεοπτικά του παιχνίδια, το Survivor και το The Voice και είχε βγει στη γύρα. Τα πουλούσε «πακέτο», όχι ένα-ένα. Ετσι ξεκίνησε τις επαφές με τον Antenna και τον Σκάι. Ο Κώστας Κιμπουρόπουλος, διευθύνων σύμβουλος στο κανάλι του Φαλήρου κινήθηκε γρήγορα, εκμεταλλευόμενος τη ρευστή συγκυρία. Είχαν προηγηθεί επαφές των Τούρκων με τον Antenna, με αργούς ρυθμούς, που επιβεβαίωναν ότι η οικογένεια Κυριακού δεν είχε την διάθεση να πληρώσει το ποσό που ζητούσε ο Τούρκος.

Νούμερα και αριθμοί

O Σκάι έκλεισε τη συμφωνία, με χαμηλότερο τίμημα από εκείνο που είχε αρχικά αναλάβει το Star. Αγόρασε, σύμφωνα με πληροφορίες, και τα δύο παιχνίδια με το ποσό των δέκα εκατομμυρίων ευρώ (10.000.000 ευρώ), ένα ποσό που αφορά σε κάθε σεζόν, γιατί οι συμβάσεις με την Aucun Medya είναι τριετείς. Τα έξι εκατομμύρια αποτελούν το ετήσιο τίμημα για τα δικαιώματα και την παραγωγή των επιεισοδίων του Survivor και τα υπόλοιπα τέσσερα, για τα αντίστοιχα του The Voice. Κι έτσι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα το, ως τότε ειδησεογραφικό κανάλι, άλλαξε προφίλ, μετατρέποντας την πράιμ τάιμ ζώνη σε αμιγώς ψυχαγωγική.



Πολιτικά παιχνίδια

Στον φιλικό αγώνα ανάμεσα στις εθνικές ομάδες Ελλάδας – Τουρκίας που έγινε τον Νοέμβριο του 2015 στην Κωνσταντινούπολη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας γνώρισε τον Ατζούν Ιλίτζαλι. Δυόμιση μήνες αργότερα, αρχές Φεβρουαρίου του ΄16, ο Τούρκος καναλάρχης διεμήνυσε, μέσω των συνεργατών του, την πρόθεσή του να μπεί στο ελληνικό τηλεοπτικό τοπίο: Είτε αγοράζοντας ένα ελληνικό κανάλι είτε αγοράζοντας μια νέα συχνότητα. Οι πρώτες αντιδράσεις του Αλέξη Τσίπρα, λένε οι συνεργάτες του Τούρκου επιχειρηματία, ήταν θετικές. Αλλά τα πράγματα πήραν άλλον δρόμο και η κουβέντα για τις άδειες έληξε.


Ποιος είναι ο Τούρκος του Survivor

Λαμπερός, ανοιχτός, ωραίος. Εδειχνε από νωρίς ότι «το΄χει». «Στοχοπροσηλωμένο, προσηνή και συμπαθή» τον χαρακτηρίζει έλληνας επιχειρηματίας που γνώρισε τον Ατζούν Ιλίτζαλι στο πλαίσιο ενός διεθνούς φόρουμ, πριν από λίγα χρόνια. «Πάντα καλοντυμένος, με μια ομάδα γύρω του να τον προσέχει και να τον προστατεύει, χωρίς ωστόσο την αναμενόμενη αλαζονική συμπεριφορά.».

Ηδη, όταν το 2006 παρουσίαζε από την πλευρά της πατρίδας του το Survivor ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, από τον Παναμά, ο Αucun Ilıcalı ήταν εξαιρετικά δημοφιλής. Κι αν δεν μπορούσε κανείς να προδιαγράψει το μέλλον του, η αίσθηση του φιλόδοξου που οργανώνει με μεγάλη προσοχή τα βήματά του, ήταν ξεκάθαρη. Δεν ήταν απλώς ένα επιτυχημένος παρουσιαστής, ούτε ένας δημοσιογράφος. Κοιτούσε πέρα μακριά...

Γεννήθηκε -τι σύμπτωση- στις 29 Μαΐου του 1969 στην πόλη Edirne της Τουρκίας, και εκεί τελείωσε το δημοτικό σχολείο. Γυμνάσιο πήγε στην Κωνσταντινούπολη όπου και συνέχισε στο Πανεπιστήμιο. Δεν άργησε όμως να παρατήσει τις σπουδές του και να στραφεί στις επιχειρήσεις. Το πρώτο μαγαζί που άνοιξε, ένα μικρό με ρούχα, σύντομα χρεοκόπησε. Ηταν μόλις 21 ετών και θέλησε να αναζητήσει την τύχη του στη μικρή οθόνη. Προσελήφθη ως αθλητικός ρεπόρτερ στο κανάλι Show TV, καλύπτοντας το ρεπορτάζ την Μπεσίκτας. Με τη ραγδαία επαγγελματική άνοδο που σημείωσε απέκτησε τη δική του εκπομπή στην τηλεόραση, μια ταξιδιωτική σειρά που τον έκανε αναγνωρίσιμο σε όλη την Τουρκία…

Μεταμορφώθηκε σε εάν από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα της μικρής οθόνης στην πατρίδα του, καθώς ανέλαβε την παρουσίαση όλων αυτών των παιχνιδιών και των διαγωνισμών, με τις διεθνείς προδιαγραφές και την υψηλή τηλεθέαση: The Voice – Εχεις ταλέντο – Survivor - Deal - Dancing with the Stars.



Το αμέσως επόμενο βήμα του, έχοντας ήδη εξασφαλίσει αναγνώριση, επιτυχία και χρήμα, ήταν οι τηλεοπτικές παραγωγές: Είναι ο ιδρυτής και ο πρόεδρος της «Acun Medya» καθώς και ο ιδιοκτήτης του τουρκικού τηλεοπτικού σταθμού TV8. Στη βεντάλια των παραγωγών του προστέθηκαν κι άλλα προγράμματα, όπως το UTOPIA και το Rising Star. Σήμερα κατέχει το 70% των μετοχών της Acun Medya, με το υπόλοιπο 30% να έχει περάσει στην εταιρεία Dogus Yayin Grubu, έναν κολοσσό στον χώρο των ΜΜΕ στην Τουρκία που συνεργάζεται με το NTV και με τα CNBC, NBA, Billboard, Virgin, National Geographic.

Οι πρώτες ενδείξεις για το μέγεθος της περιουσίας του Αucun Ilıcalı αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της δίκης για το δεύτερο διαζύγιό του: Τότε, το 2010, υπολογίστηκε ότι ανερχόταν σε 25 εκατομμύρια ευρώ. Σήμερα η περιουσία του αγγίζει ή και ξεπερνά τα εκατό εκατομμύρια δολάρια. Στο ενεργητικό του έχει δύο γάμους, τέσσερα παιδιά και πάντα ωραίες γυναίκες στο πλάι του. Ο Ilıcalı, που αποτελεί ένα από τα σύγχρονα πρόσωπα-πρότυπα της Τουρκίας, είναι ττοποθετημένος ψηλά στη λίστα με τους πλουσιότερους συμπατριώτες του. Διαθέτει ιδιωτικό αεροσκάφος, σπίτια σε πολλά μέρη του κόσμου (ένα από τα πρώτα ήταν στο Μαϊάμι) ενώ προσφάτως άνοιξε και δύο site (ένα για οn-line πωλήσεις ρούχων και ένα με σκανδαλοθηρικό περιεχόμεν).

Ο 48χρονος επιχειρηματίας που «διέσχισε» το Αιγαίο για να κάνει δουλειές στη χώρα μας, θεωρείται αυτοδημιούργητος αλλά και, για πολλούς, ο εκλεκτός του Ταγίπ Ερντογάν. Και δεν σκοπεύει να σταματήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.