Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

«ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΕΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΒΟΥΤΗΞΕΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟ ΑΙΜΑ!»


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Πολύ μεγάλη αίσθηση έχει προκαλέσει στην Τουρκία η πρόσφατη, (22/3), δήλωση του Αμερικανού συγγραφέα- στρατηγικού αναλυτή, Michael Rubin, που  διατέλεσε σύμβουλος του Πενταγώνου για θέματα Μέσης Ανατολής και Τουρκίας, ο οποίος απευθυνόμενος στον Τούρκο πρόεδρο, Ταιγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι έφτασε το τέλος του, ενώ προέβλεψε ότι θα γίνει νέο πραξικόπημα που θα βάψει όλη την Τουρκία στο αίμα.

Ισραηλινές πηγές, πάντως, άφηναν να διαρρεύσει ότι ο Αμερικανός αντιπρόεδρος επισήμανε κατ’ επανάληψιν στον κ. Νετανιάχου ότι η Ουάσιγκτον διαφωνεί ριζικά με την ανάληψη μονομερούς στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράν στην παρούσα φάση.

«Είμαστε αποφασισμένοι να αποτρέψουμε την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από το Ιράν και εξακολουθούμε να συνεργαζόμαστε με πολλά κράτη σε μια προσπάθεια να πείσουμε τους Ιρανούς ότι οφείλουν να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις της διεθνούς κοινότητας», τόνισε ο κ. Μπάιντεν. Απαντώντας, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ευχαρίστησε την αμερικανική κυβέρνηση για τις προσπάθειες που καταβάλλει στην κατεύθυνση της επιβολής αυστηρών κυρώσεων εις βάρος της Τεχεράνης.

Ο κ. Μπάιντεν, επίσης, υπογράμμισε ότι η ειρήνη προϋποθέτει «θαρραλέες δεσμεύσεις» και από τις δύο πλευρές. «Πιστεύω ότι αν οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι δουν την κατάσταση με ψυχραιμία, θα αντιληφθούν ότι τα συμφέροντά τους συμπίπτουν», δήλωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Από την πλευρά του, ο κ. Νετανιάχου τόνισε ότι είναι διατεθειμένος να συνεργαστεί με τους Αμερικανούς για την επίτευξη του στόχου της ειρήνης στη Μέση Ανατολή, αλλά έθεσε ως βασική προϋπόθεση μιας τελικής συμφωνίας την αναγνώριση του Ισραήλ από τους Παλαιστινίους ως «εβραϊκού κράτους».

Τουρκική διαμεσολάβηση.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να αποκάλυψε σε δημοσιογραφικούς κύκλους ότι η ισραηλινή κυβέρνηση αποδέχθηκε πρόταση διαμεσολάβησης της Αγκυρας για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τη Συρία. Σύμφωνα, μάλιστα, με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν άμεσα. Ο κ. Νετανιάχου, όμως, τόνισε χθες ότι δεν έχει ακόμα λάβει κάποια απόφαση. Υπενθυμίζεται ότι οι διαρκείς επικρίσεις του Τούρκου ηγέτη αναφορικά με τη δράση των Ισραηλινών στα παλαιστινιακά κατεχόμενα πυροδότησε τη χειρότερη κρίση των τελευταίων ετών στις σχέσεις Αγκυρας – Ισραήλ.

Την ίδια στιγμή, τέλος, οι αντιπρόσωποι του Ισραήλ και της Συρίας διακήρυξαν κατά τη διάρκεια της Συνόδου για την Ενέργεια στο Παρίσι ότι ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη πυρηνικών προγραμμάτων με στόχο την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. H σχετική τοποθέτηση του υπουργού Υποδομών του Ισραήλ, Ούζι Λαντάου, προκάλεσε αίσθηση, δεδομένων των υποψιών πως η χώρα διαθέτει ήδη πυρηνικό οπλοστάσιο και της επί σειράν ετών αμφιλεγόμενης στάσης των κυβερνήσεών της σχετικά με το ζήτημα.

ΠΗΓΗ

" data-medium-file="" data-large-file="" class="aligncenter wp-image-22255" src="https://i2.wp.com/nikosxeiladakis.gr/wp-content/uploads/2017/03/erdo%C4%9Fanrubin.jpg" alt="" height="240" width="653">

Ο Αμερικανός συγγραφέας που είναι άριστος γνώστης των τουρκικών πραγμάτων γιατί έχει ασχοληθεί επί μακρόν με την Τουρκία, επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Τούρκο πρόεδρο τον οποίο κατηγόρησε ότι διαλύει την Τουρκία, ενώ προφήτεψε ότι πλησιάζει το τέλος του και ότι αυτό το δημοψήφισμα είναι το τελευταίο του «παιχνίδι» πριν από την οριστική του καταστροφή.

Τα φάντασμα του Μεντερές στο προσκήνιο του Ερντογάν.

Οι δηλώσεις αυτές του Michael Rubin που έγιναν σε κοινωνικά δίχτυα και μάλιστα στην τουρκική γλώσσα, πήραν μεγάλη δημοσιότητα και η σημασία τους είναι σημαντική γιατί πρόκειται για ένα πρόσωπο που χαίρει μεγάλης εκτίμησης στον Λευκό Οίκο και στο αμερικανικό Πεντάγωνο.

Οι Τούρκοι βέβαια τον κατηγορούν ότι έχει σχέσεις με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, στον οποίο αποδίδουν το πραξικόπημα ανατροπής του Ερντογάν.

Πάντως… ίδωμεν!

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.