Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Η πριγκίπισσα (ΕΡΠΕΤΟΕΙΔΩΝ) 'Αννα της Βρετανίας πιστεύει στα οφέλη των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών

Η πριγκίπισσα 'Αννα πιστεύει στα οφέλη των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών

Η πριγκίπισσα Άννα της Βρετανίας μπορεί να προκάλεσε κάποια αντιπαλότητα στους κόλπους της βασιλικής οικογένειας μετά τη δήλωσή της ότι οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες μπορούν να προσφέρουν πραγματικά οφέλη, φέρνοντας έτσι σε δύσκολη θέση τον μεγαλύτερο αδελφό της Κάρολο που υποστηρίζει ότι οι καλλιέργειες αυτές αποτελούν περιβαλλοντική καταστροφή.

Σε συνέντευξή της στη ραδιοφωνική εκπομπή "Farming Today" του BBC, η Άννα είπε ότι θα φυτέψει γενετικά τροποποιημένους σπόρους στα κτήματά της, προσθέτοντας ότι αμφιβάλλει πως η τεχνολογία έχει πολλές αρνητικές συνέπειες.
Η άποψη αυτή έρχεται σε οξεία αντίθεση με την προειδοποίηση που έκανε στο παρελθόν ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου και ένθερμος υποστηρικτής των οργανικών καλλιεργειών, τονίζοντας ότι η εκτενής χρήση γενετικά τροποποιημένων σπόρων μπορεί να "προκαλέσει τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή όλων των εποχών".
"Η γενετική τροποίηση είναι ένα από τα θέματα που διχάζουν τον κόσμο. Σίγουρα, εάν πρόκειται να γίνουμε καλύτεροι στο να παράγουμε τρόφιμα στη σωστή τιμή, τότε οφείλουμε να αποδεχθούμε ότι η γενετική τεχνολογία ... θα αποτελέσει μέρος αυτού", δήλωσε η πριγκίπισσα στη συνέντευξη που θα μεταδοθεί αύριο.
Η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ελέγχει αυστηρά τη χρήση και τη χορήγηση άδειας για την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών. Ωστόσο τον περασμένο Οκτώβριο ο βρετανός υπουργός Περιβάλλοντος Τζορτζ Εστίς δήλωσε ότι το Λονδίνο εξετάζει πιθανές μελλοντικές ρυθμίσεις για τον κανονισμό που θα διέπει τους ΓΤΟ μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.
'Οταν ρωτήθηκε αν θα χρησιμοποιήσει γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς στις καλλιέργειες και τα ζώα εκτροφής στις ιδιόκτητες γεωργικές εκτάσεις της στο Γκλόστερ της δυτικής Αγγλίας, εφόσον ο νόμος το επιτρέπει, η 66χρονη κόρη της βασίλισσας Ελισάβετ απάντησε "ναι".
"Το να λέμε ότι δεν πρέπει να πάμε εκεί 'για κάθε ενδεχόμενο' πιθανόν δεν είναι ένα χρήσιμο επιχείρημα. Πιστεύω ότι η βιοτεχνολογία μπορεί να προσφέρει πραγματικά οφέλη, που μπορεί να έχουν κάποιες αρνητικές συνέπειες, αλλά φαντάζομαι όχι πάρα πολλές".
Η θέση της πριγκίπισσας για τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες απέχει μακράν από τα πιστεύω του Κάρολου, ο οποίος είναι προστάτης της Soil Association, της οργάνωσης που κάνει εκστρατεία κατά των ΓΤΟ, αντιτίθεται στο σύστημα εντατικής καλλιέργειας, ενισχύει τις τοπικές αγορές, τη δημόσια εκπαίδευση για τη διατροφή και την πιστοποίηση οργανικών τροφίμων.
Σε συνέντευξή του σε εφημερίδα το 2008, ο Κάρολος είχε δηλώσει ότι οι πολυεθνικές εταιρίες τροφίμων διεξάγουν ένα "γιγάντιο πείραμα με τη φύση και ολόκληρη την ανθρωπότητα που έχει καταλήξει σε μεγάλη αποτυχία".

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.