Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Γαλλία: «Είμαι εδώ για να πεθάνω για τον Αλλάχ» φώναξε ο δράστης της επίθεσης στο αεροδρόμιο Ορλί «ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΝΕΚΡΟΥΣ» ΒΙΝΤΕΟ

Γαλλία: «Είμαι εδώ για να πεθάνω για τον Αλλάχ» φώναξε ο δράστης της επίθεσης στο αεροδρόμιο Ορλί
Ο δράστης Ζιγιέντ Μπεν Μπελγκασέμ , που προσπάθησε να αρπάξει το όπλο μιας στρατιωτίνας, είχε πετάξει στο πάτωμα μια τσάντα που περιείχε ένα δοχείο με βενζίνη.  Ο 39χρονος Γάλλος υπήκοος, είχε κατηγορηθεί για ένοπλη ληστεία και ήταν ελεύθερος υπό όρους.
Σύμφωνα με τις καταθέσεις των στρατιωτών που ήταν αυτόπτες μάρτυρες της επίθεσης, ο Ζιγιέντ Μπεν Μπελγκασέμ έβαλε το αεροβόλο πιστόλι που κρατούσε στο κεφάλι μιας στρατιωτίνας και φώναξε στους συναδέλφους της:
«Κάτω τα όπλα σας. Σηκώστε τα χέρια στο κεφάλι. Είμαι εδώ για να πεθάνω για τον Αλλάχ. Σε κάθε περίπτωση, θα έχουμε νεκρούς».
Οι στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν τον Μπελγκασέμ.
Εκτός από τον πατέρα και τον αδελφό του 39χρονου δράστη έχει τεθεί υπό κράτηση και ένας εξάδελφός του, πρόσθεσε ο εισαγγελέας.
Με βάση την επιλογή του στόχου και τις ενδείξεις περί ριζοσπαστικοποίησης του δράστη δικαιολογείται ο χειρισμός της επίθεσης ως τρομοκρατικής, πρόσθεσε ο εισαγγελέας.
Ο εισαγγελέας ανακοίνωσε επίσης ότι άλλοι τρεις άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση από την αστυνομία.
Επίθεση στο Ορλί: Νεκρός ο δράστης – Το SMS «πυροβόλησα αστυνομικούς»
Το Παρίσι έζησε ξανά σήμερα τον τρόμο...
Πανικός προκλήθηκε το Σάββατο το πρωί στο αεροδρόμιο Ορλί, όταν έπεσαν πυροβολισμοί από άγνωστο άνδρα. Λίγο νωρίτερα, ο ίδιος άνδρας πυροβόλησε και τραυμάτισε έναν αστυνομικό σε έλεγχο.
Ο δράστης ήταν ριζοσπαστικοποιημένος μουσουλμάνος, ο οποίος βρισκόταν στις λίστες παρακολούθησης των αρχών ασφαλείας, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters.
Πιο αναλυτικά, το ρολόι έδειχνε περίπου 07:30 (ώρα Γαλλίας) όταν ο 39χρονος προσπάθησε να αφαιρέσει ένα όπλο από μια γυναίκα στρατιωτικό. Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα αρχικά την κράτησε από το λαιμό ενώ δύο συνάδελφοί της τον σημάδευαν. Στη συνέχεια σύμφωνα με το Γαλλικό Υπουργείο Εσωτερικών κατέφυγε σε ένα κατάστημα του αεροδρομίου όπου εκεί δέχθηκε τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας στο νότιο τερματικό σταθμό και έπεσε νεκρός.
Mάλιστα, αμέσως μετά την επίθεση έστειλε SMS στον πατέρα και τον αδερφό του με το οποίος τους ενημέρωσε «πυροβόλησα αστυνομικούς»
Ο δράστης νεκρός στο αεροδρόμιο

Νωρίτερα το πρωί του Σαββάτου ο 39χρονος είχε τραυματίσει έναν αστυνομικό, επίσης γυναίκα, κατά τη διάρκεια ελέγχου σε βόρειο προάστιο της γαλλικής πρωτεύουσας. Στη συνέχεια «εντοπίστηκε» στο Βιτρί-σιρ-Σεν (νότια της πρωτεύουσας) αφού έβγαλε έναν οδηγό από το αυτοκίνητό του για να μεταβεί στο Ορλί με κλεμμένο αυτοκίνητο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Parisien ο 39χρονος δράστης είναι ο  Ziyed Ben Belgacem, είχε γεννηθεί στο Παρίσι και ζούσε στην περιοχή Val-d'Oise.
Ο δράστης Ziyed Ben Belgacem

Στο παρελθόν κατά τις ίδιες πληροφορίες είχε απασχολήσει τις αρχές για ληστείες ενώ είχε τεθεί υπό έρευνα για ριζοσπατικοποίηση μετά την παραμονή του στη φυλακή χωρίς ωστόσο να κριθεί ότι έπρεπε ο φάκελος του να χαρακτηριστεί «S», όπως συμβαίνει στους υπόπτους για τρομοκρατία στη Γαλλία. Στα 22 του συμμετείχε σε μια σειρά ληστειών στην γαλλική επαρχία και συνελήφθη για πρώτη φορά το 1998.
Μετά το περιστατικό οι γαλλικές άρχες έθεσαν υπό κράτηση τον πατέρα και τον αδελφό του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ να χαιρετίζει το θάρρος των αστυνομικών και των στρατιωτικών απέναντι σε, όπως είπε, ένα «ιδιαίτερα επικίνδυνο άτομο».
Ο Μπενουά Μπρουλόν, εκπρόσωπος της αντιτρομοκρατικής δύναμης περιπολίας της Γαλλίας, δήλωσε για τη γυναίκα στρατιώτη «Είναι πολύ καλά».
Ο Μπρουλόν, που μιλούσε στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV, είπε πως η στρατιωτίνα, που είναι μέλος ενός αποσπάσματος της Πολεμικής Αεροπορίας, έπεσε στο έδαφος καθώς πάλευε με τον δράστη.
«Τότε ήταν που οι συνάδελφοί της άνοιξαν πυρ για να προστατεύσουν εκείνην και τον κόσμο γύρω» είπε.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Πιέρ-Ανρί Μπραντέ είπε πως είναι «πιθανό» αλλά δεν έχει ακόμη προσδιορισθεί ως τέτοιο, το επεισόδιο να χαρακτηριστεί τρομοκρατική επίθεση.
«Υπάρχει πιθανόν τρομοκρατικό κίνητρο αλλά αυτό είναι κάτι που το δικαστικό σύστημα θα πρέπει να εξακριβώσει και θα το κάνει στον κατάλληλο χρόνο» είπε ο Μπραντέ στους δημοσιογράφους.
«Οσον αφορά το Ορλί-Δυτικά, ο τερματικός σταθμός έχει ανοίξει και πάλι άρα η κυκλοφορία θα επαναληφθεί σταδιακά», δήλωσε στο Europe 1 ο διευθύνων σύμβουλος της ADP, Ογκουστίν ντε Ρομανέ. Στο Ορλί-Νότια «οι αφίξεις θα μπορούν και πάλι να πραγματοποιηθούν», αλλά για τις αναχωρήσεις «πρέπει να περιμένουμε κάποιες ώρες προτού ανοίξει και πάλι ο τερματικός σταθμός», πρόσθεσε.
Επαναλειτουργούν όλοι οι τερματικοί σταθμοί του αεροδρομίου Ορλί    
Οι δύο τερματικοί σταθμοί –ο νότιος και ο δυτικός– του αεροδρομίου Ορλί άνοιξαν και πάλι, ανέφερε η εταιρία Αεροδρόμια του Παρισιού (ADP) και η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας (DGAC).
Η κυκλοφορία επαναλήφθηκε το απόγευμα τόσο για τις αναχωρήσεις όσο και για τις αφίξεις στο Ορλί-Νότια που είχε κλείσει μετά την επίθεση.

Πριν από μερικές ώρες είχε επαναληφθεί η κυκλοφορία στο Ορλί-Δυτικά, στον άλλο τερματικό σταθμό του αεροδρομίου. «Πρόκειται για μια σταδιακή επανάληψη [της κυκλοφορίας]», διευκρίνισε ωστόσο μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ερίκ Ερό, εκπρόσωπος της DGAC.
Οι κανονικοί ρυθμοί στο Ορλί-Νότια αναμένεται να επιστρέψουν το πρωί της Κυριακής, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ADP Ογκουστίν ντε Ρομανέ, όπως δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.
Η κυκλοφορία είχε διακοπεί πλήρως γύρω στις 08:50, μετά την επίθεση εναντίον μίας περιπόλου της Πολεμικής Αεροπορίας που κατέληξε με τον θάνατο του δράστη.
Είκοσι εννέα πτήσεις συνολικά άλλαξαν προορισμό, κατευθυνόμενες κυρίως προς το αεροδρόμιο Ρουασί (βορειοανατολικά της πρωτεύουσας), σύμφωνα με την DGAC.
Οι επιβάτες 13 αεροσκαφών που βρίσκονταν στον διάδρομο περιορίστηκαν στα αεροσκάφη, σύμφωνα με την ADP.
Ομως «οι 1.500 άνθρωποι που βρίσκονταν» πάνω στα αεροσκάφη «έχουν αρχίσει να αποβιβάζονται», «άρα είμαστε καθ΄οδόν προς την επιστροφή στους κανονικούς ρυθμούς», δήλωσε τις πρώτες απογευματινές ώρες ο Ογκουστίν ντε Ρομανέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.