Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Γκάμπριελ προς Τσαβούσογλου: Εχετε ξεπεράσει τα όρια, δεν είμαστε ηλίθιοι

gkampriel-pros-tsabousoglou-exete-kseperasei-ta-oria-den-eimaste-ilithioi
Ενταση επικράτησε σε τηλεφωνική επικοινωνία των δυο υπουργών εξωτερικών μετά τις νέες ακραίες δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά της Αγκελα Μέρκελ, την οποία κατηγόρησε ότι ακολουθεί "ναζιστικές πρακτικές".

"Δείχνουμε ανοχή αλλά δεν είμαστε ηλίθιοι" 

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας δήλωσε στον Τούρκο ομόλογό του πως ο πρόεδρος της Τουρκίας "ξεπέρασε τα όρια" όταν κατηγόρησε προσωπικά την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ για "ναζιστικές πρακτικές".
"Δείχνουμε ανοχή αλλά δεν είμαστε ηλίθιοι" είπε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Passauer Neue Presse. "Για αυτόν τον λόγο διεμήνυσα ξεκάθαρα στον Τούρκο ομόλογό μου (τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου) ότι εδώ ξεπέρασαν ένα όριο", μετά τις "σοκαριστικές" δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ερντογάν προς Μέρκελ: «Καταφεύγεις σε ναζιστικές πρακτικές»

Την αφορμή για την άγρια κόντρα έδωσε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιτέθηκε προσωπικά στη γερμανίδα καγκελάριο, κατηγορώντας την για «ναζιστικές πρακτικές», λόγω της απαγόρευσης προεκλογικών συγκεντρώσεων υπέρ του "Ναι" στο τουρκικό δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου.
Η Τουρκία είχε ήδη κατηγορήσει στις αρχές του μήνα τη Γερμανία ότι χρησιμοποιεί «ναζιστικές» πρακτικές απαγορεύοντας τις συγκεντρώσεις και αρνούμενη να επιτρέψει τη συμμετοχή τούρκων υπουργών, με αποτέλεσμα να προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Βερολίνου, των Βρυξελλών και του Παρισιού.
Τις ίδιες κατηγορίες απηύθυνε και στην Ολλανδία η οποία εμπόδισε επίσης την επίσκεψη τούρκων υπουργών στη χώρα.
«Όταν τους αποκαλούν ναζί, δεν τους αρέσει. Διαδηλώνουν την αλληλεγγύη τους. Ιδιαίτερα η Μέρκελ», είπε σήμερα ο Ερντογάν σε μια ομιλία που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.
«Όμως καταφεύγεις αυτή τη στιγμή σε ναζιστικές πρακτικές», είπε ο Ερντογάν απευθυνόμενος στην καγκελάριο.
«Ενάντια σε ποιον; Στους αδελφούς μου τούρκους πολίτες στη Γερμανία και στους αδελφούς υπουργούς», που προσπάθησαν να μεταβούν στη Γερμανία για να διεξαγάγουν εκστρατεία υπέρ της διεύρυνσης των προεδρικών εξουσιών στην Τουρκία, πρόσθεσε.
«Το μπαλ μασκέ τελείωσε!» είπε, κατηγορώντας την Ευρώπη ότι υποστηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις.

Σάλος στα πολιτικά κόμμα της Γερμανίας

Η Γιούλια Κλέκνερ, στενή συνεργάτιδα της καγκελαρίου και αντιπρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) ζήτησε να δοθεί "αποφασιστική" απάντηση στην Άγκυρα: "Ο κ. Ερντογάν έχει ακόμη τα λογικά του;" διερωτήθηκε ζητώντας να ακυρωθεί η οικονομική βοήθεια, "ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ" που χορηγείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία.
Ο Μάρτιν Σουλτς, που εξελέγη πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Ερντογάν "ανάξιες για αρχηγό κράτους". "Η Τουρκία εξελίσσεται σε απολυταρχικό κράτος", εκτίμησε ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε δηλώσεις του στη δημόσια τηλεόραση ARD
Εξάλλου, ο Ερντογάν χαρακτήρισε και πάλι τον γερμανο-τούρκο δημοσιογράφο Ντενίζ Γιουτζέλ «πράκτορα της τρομοκρατίας» και «δήθεν δημοσιογράφο», κατηγορώντας τη Γερμανία ότι τον φιλοξένησε για ένα μήνα στο προξενείο στην Κωνσταντινούπολη προτού παραδοθεί έπειτα από κλήτευση της αστυνομίας. Ο ανταποκριτής στην Τουρκία της γερμανικής εφημερίδας Die Welt παραμένει φυλακισμένος από τις αρχές Μαρτίου.

 thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.