Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Πρώτες Βοήθειες για το σκύλο μας – Ποια είναι τα συμπτώματα δηλητηρίασης και τι πρέπει να κάνουμε!

Έναν πολύ χρήσιμο οδηγό για τα όσα μπορείτε να κάνετε αν χρειαστεί να δώσετε τις πρώτες βοήθειες σ’ έναν σκύλο που έχει δηλητηριαστεί δημοσίευσε η ιστοσελίδα www.livingwithdogs.gr η οποία εξειδικεύεται σε θέματα συμπεριφοράς και υγείας των κατοικίδιων ζώων.

Όπως πολύ σωστά επισημαίνει ο συντάκτης του κειμένου ο οδηγός αυτός έχει συνταχθεί για να σας βοηθήσει σε περίπτωση που δεν μπορείτε να βρείτε τον κτηνίατρο σας και όχι για να τον αντικαταστήσει.
Συμπτώματα Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο της δηλητηρίασης. Υπάρχουν δηλητήρια που τα συμπτώματα είναι άμεσα, όπως δηλητηρίαση από στρυχνίνη και δηλητήρια που τα συμπτώματα αργούν να εμφανιστούν όπως δηλητηρίαση από ποντικοφάρμακο.
Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης είναι: •Εμετός •Διάρροια •Κρίσεις •Αίμα στα κακά του •Λήθαργος •Αίμα από τη μύτη •Αρρυθμία
Συμπτώματα γαστρονομική δηλητηρίασης είναι η έλλειψη όρεξης και εμετός. Προκαλείται συνήθως από τη βρώση σκουπιδιών, μπογιάς και τοξικών φυτών. Επίσης διάρροια που προκαλείται από σοκολάτα, δάγκωμα φιδιού και τοξικά φυτά.
Συμπτώματα δηλητηρίασης νευρικού συστήματος είναι οι κρίσεις. Μπορεί να προκληθεί από στρυχνίνη, αλκοόλ, μαριχουάνα, εντομοαπωθητικό, καπνό, παράγωγα πετρελαίου, υγρά καθαριστικά, υγρό πιάτων, γυαλιστικό επίπλων και τοξικά φυτά.
Αιμορραγία ή αναιμία μπορεί να προκληθεί στον σκύλο σου εάν φάει ποντικοφάρμακο, μεγάλη ποσότητα σκόρδου ή κρεμμυδιού, γλυκό τριφύλλι. Υπάρχουν κάποια είδη φτέρης που προκαλούν αιμορραγία, αναιμία ακόμη και θάνατο. Εάν ο εμετός του σκύλου σου έχει μπλε χρώμα είναι πιθανό να έχει δηλητηριαστεί από ποντικοφάρμακο. Εάν ο σκύλος σου πιει αντιψυκτικό, το πιθανότερο είναι να πεθάνει από υπατική ανεπάρκεια. Υπατική ανεπάρκεια μπορούν να προκαλέσουν επίσης πολλά φυτά όπως Caladium hortulanum, Αμάρανθος, Dieffenbachia, Dieffenbachia, Κρίνα (Lilium & Hemerocallis).
Τι πρέπει να κάνεις •Να τηλεφωνήσεις αμέσως στον κτηνίατρο. Πρέπει να γνωρίζεις την πιθανή αιτία της δηλητηρίασης και πριν πόση ώρα συνέβη. •Εάν δεν έχουν περάσει πάνω από δύο ώρες από τη στιγμή που ο σκύλος σου έχει καταπιεί το δηλητήριο προσπάθησε να προκαλέσεις εμετό. Εάν έχουν περάσει πάνω από δύο ώρες, το δηλητήριο πιθανόν να βρίσκεται στο λεπτό έντερο του ζώου και ο εμετός δεν θα το αποβάλει. Παρόλα αυτά προκάλεσε εμετό εάν ο κτηνίατρος σου σε συμβουλέψει. •Να έχει πάντα στο σπίτι και στις διακοπές hydrogen peroxide, κοινώς οξυζενέ, για να προκαλέσεις εμετό. Αφού του χορηγήσεις το υγρό -και ο σκύλος μπορεί να σταθεί στα πόδια του- προσπάθησε να κάνεις μία μικρή βόλτα μαζί του για να ενεργήσει το φάρμακο. Προσοχή μην δώσεις στο σκύλο σου οξυζενέ που χρησιμοποιείται για τη βαφή μαλλιών. Αγόρασε το κατάλληλο προϊόν αφού συμβουλευτείς τον κτηνίατρο σου. •Μπορείς επίσης να προκαλέσεις εμετό με αλατόνερο. Σε ένα ποτήρι νερό διέλυσε 3 κουταλιές αλάτι και χορήγησε το διάλυμα από το στόμα με σύριγγα.
Τι δεν πρέπει να κάνεις •Μην δώσεις στον σκύλο σου να πιει υγρά εκτός από φάρμακα που προκαλούν εμετό. •Εάν ο σκύλος σου παθαίνει κρίσεις, κατά την διάρκεια τους μην προσπαθήσεις να προκαλέσεις εμετό. Μπορεί να προκαλέσεις εισροφητική βρογχοπνευμονία.
Μη προσπαθήσει να προκαλέσεις εμετό όταν: •Ο σκύλος σου δεν έχει τις αισθήσεις του και δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια του. •Ο σκύλος σου έχει καταπιεί προϊόντα πετρελαίου, υγρό καθαριστικό, λευκαντικό, προϊόντα απόφραξης σωλήνων ή άλλο ισχυρό οξύ ή αλκάλιο.
ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ, ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ: • ΣΥΡΙΓΓΕΣ 2,5 ml και 5 ml • ΕΝΕΡΓΟ ΑΝΘΡΑΚΑ (ΚΑΡΒΟΥΝΑΚΙ).
Πωλείται στο φαρμακείο σε μορφή κάψουλας που την ανοίγετε και το περιεχόμενο το διαλύεται σε λίγο νερό. Με τη μεγάλη σύριγγα ρίχνετε το διάλυμα στο στόμα του ζώου. Για κάθε ζώο χρειάζονται 4-5 κάψουλες.
• ΕΜΕΤΙΚΟ ΣΙΡΟΠΙ Ή ΕΝΕΣΙΜΕΣ ΑΜΠΟΥΛΕΣ. Πωλούνται στα φαρμακεία. Αν δεν έχετε τέτοια εμετικά δοκιμάστε αλάτι ή σόδα σε χλιαρό νερό. Ρίχνετε με σύριγγα όσο περισσότερο από το διάλυμα στο στόμα του ζώου μέχρι να κάνει εμετό.
• ΕΝΕΣΙΜΟ ΔΙΑΛΥΜΑ ΚΟΡΤΙΖΟΝΗΣ : SOLU CORTEF 500 mg . Πωλείται στα φαρμακεία. Σπάτε τη γυάλινη αμπούλα με τη βοήθεια ενός χαρτιού ή πανιού για να μη κοπείτε.. Τραβάτε με τη σύριγγα τον υγρό διαλύτη από τη γυάλινη αμπούλα και το ρίχνετε μέσα στην αμπούλα με τη σκόνη. Το κουνάτε λίγο για να διαλυθεί. Το τραβάτε στη σύριγγα, αφαιρείτε τον αέρα και κάνετε ενδομυϊκή ένεση στο μπούτι του ζώου (πάνω φαρδύ μέρος ποδιού). Γρήγορες και αποφασιστικές κινήσεις αν θέλετε να σώσετε το ζώο. Μη διστάζετε. Το ζώο εκείνη τη στιγμή υποφέρει τόσο πολύ που δεν πρόκειται καν να αισθανθεί το τσίμπημα της βελόνας.
• ΑΤΡΟΠΙΝΗ : Πωλείται στα φαρμακεία σε αμπούλες πλαστικές ή γυάλινες. Είναι φτηνό. Προμηθευτείτε τουλάχιστον 10 αμπούλες. Στη περίπτωση δηλητηρίασης τραβάτε με τη σύριγγα το περιεχόμενο 2-3 αμπουλών ατροπίνης και κάνετε ενδομυϊκή ένεση, όπως με τη Κορτιζόνη. Αν οι σπασμοί δεν σταματήσουν, μετά μισή ώρα επαναλαμβάνετε με ένεση δύο ακόμη αμπουλών ατροπίνης. Μη χρησιμοποιείτε περισσότερες αμπούλες ατροπίνης γιατί μπορεί να κάνουν ζημιά στο ζώο.
Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΥΤΗ ΑΦΟΡΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ. ΤΟ ΖΩΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΣΠΑΣΜΟΥΣ, ΣΑΛΙΑ, ΤΡΕΜΟΥΛΟ, ΑΣΘΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΝΟΗ, ΑΠΩΛΕΙΑ ΚΟΠΡΑΝΩΝ, ΚΩΜΑ.
ΕΙΝΑΙ Ο ΠΙΟ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗΣ. ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΜΕΣΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ. ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΕΣΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΥΜΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ, ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΑΜΕΣΩΣ ΕΝΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ.
ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ ΜΕ ΠΟΝΤΙΚΟΦΑΡΜΑΚΟ Η μόνη άμεση αντιμετώπιση είναι το εμετικό διάλυμα. Δυστυχώς σε τέτοια περίπτωση αργούν να φανούν τα συμπτώματα τα οποία είναι συνήθως αιμορραγίες από το στόμα, στιγματικές αιμορραγίες από το δέρμα, κυρίως του κεφαλιού, και τον πρωκτό. Μόλις αντιληφθείτε τέτοια συμπτώματα πρέπει να μεταφέρετε το ζώο σε κτηνίατρο. Το αντίδοτο είναι ενέσεις Βιταμίνης Κ.
ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ ΜΕ ΣΠΑΣΜΕΝΑ ΓΥΑΛΙΑ Κάνετε ένα διάλυμα νερού με ζάχαρη. Παίρνετε κομματάκια βαμβάκι, τα κάνετε μπαλίτσες, τα βρέχετε λίγο στο διάλυμα και τα βάζετε στο στόμα του ζώου κλείνοντας του ταυτόχρονα το στόμα μέχρι να τα καταπιεί. Χρειάζεται υπομονή. Όσο περισσότερο βαμβάκι καταπιεί το ζώο τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να σωθεί.
Σύμφωνα με το νέο νόμο (4039/2012), οι παραβάτες του άρθρου 16, που απαγορεύει την κακοποίηση ή τη δηλητηρίαση ζώων, τιμωρούνται με χρηματικό πρόστιμο έως και 15.000 ευρώ για κάθε ζώο και με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους.

  Mybestfriend.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.