Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Streaming vs Downloading. Τι θα φορεθεί εφέτος

Υπάρχουν δύο τρόποι να δείτε ή να ακούσετε ένα ή περισσότερα αρχεία από το internet. Με streaming ή με downloading.

Ας δούμε ποιες είναι οι τάσεις, τι θα φορεθεί εφέτος και τι ταιριάζει σε εσάς.

1. Τι είναι το streaming και τι είναι το downloading;
Όταν κάνετε downloading (λήψη) ενός αρχείου από το internet, στην πραγματικότητα το αντιγράφετε σε μία τοπική συσκευή σας. Από εκεί μπορείτε να το παίξετε όσες φορές θέλετε χωρίς να χρειάζεται πλέον να είστε συνδεδεμένος στο διαδίκτυο.
Όταν κάνετε streaming ένα αρχείο, δεν το έχετε σε φυσική μορφή στον υπολογιστή σας. Το αρχείο είναι κάπου σε ένα server, και εσείς το λαμβάνετε σε τμήματα (δηλαδή ροές δεδομένων). Η ροή είναι κάτι σαν όταν ακούτε ραδιόφωνο ή βλέπετε τηλεόραση. Παρακολουθείτε ακριβώς το κομμάτι του αρχείου που κατεβάζετε εκείνη την στιγμή και μόλις η ακρόαση τελειώσει δεν το έχετε στον υπολογιστή σας.
2. Streaming vs Downloading. Ποια μέθοδο να χρησιμοποιήσετε.
2.α Εάν σκοπεύετε να αναπαράγετε το αρχείο πολλές φορές, τότε κατεβάστε το
Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καλύτερος και χειρότερος τρόπος λήψης ενός αρχείου. Δεν μπορείτε να πείτε ότι το streaming είναι καλύτερο από το downloading ή το αντίστροφο. Όπως μπορείτε να δείτε και παρακάτω, έχουν διαφορετικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Αυτό σημαίνει ότι εξαρτάται από τις ιδιαίτερες περιστάσεις σας και έτσι ενώ σε μία περίπτωση το streaming είναι η σοφότερη επιλογή, σε μία άλλη περίπτωση δεν είναι.
Βασικά, αν έχετε σκοπό να αναπαράγετε το αρχείο πολλές φορές, είναι καλύτερα να το κατεβάσετε. Μπορείτε να το κατεβάσετε μια φορά και να το παρακολουθήσετε όσες φορές θέλετε. Και δεν χρειάζεστε σύνδεση στο Internet για να παίξει. Αυτό είναι μία τεράστια διαφορά, αν σκέφτεστε να πάτε σε ένα νησί το καλοκαίρι ή κάπου αλλού όπου δεν θα έχετε καθόλου Internet ή δεν θα είναι γρήγορο.
Με το streaming θα πρέπει να μεταφέρετε τα δεδομένα (σχεδόν) κάθε φορά που το αναπαράγετε. Λέμε σχεδόν, γιατί αν κάνετε streaming ένα αρχείο και πηγαίνει στο cache του browser σας, και αν δεν κλείσετε το πρόγραμμα περιήγησης μεταξύ των replays και δεν αντικατασταθεί στην μνήμη cache από άλλα δεδομένα, τότε ίσως να είναι σε θέση να παίξει ξανά χωρίς δεύτερη λήψη. Ωστόσο, από τεχνική άποψη σε αυτή την περίπτωση δεν κάνετε απευθείας streaming – απλά κάνετε επανάληψη μια λήψη.
Επίσης, εάν ένα αρχείο είναι συλλεκτικό για εσάς, τότε είναι καλύτερα να το κατεβάσετε και να το κρατήσετε ασφαλή στον υπολογιστή σας. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα σας καλύψει το streaming αφού ανά πάσα στιγμή μπορεί να μην το ξαναβρείτε στο διαδίκτυο.
2.β Αν το αρχείο είναι κατώτερης ποιότητας, τότε κάντε streaming
Εάν το αρχείο που σκοπεύετε να παρακολουθήσετε / ακούσετε δεν είναι πολύ σημαντικό, και δεν έχει νόημα να το κατεβάσετε σε τοπικό επίπεδο και να το διατηρήσετε, το streaming είναι η καλύτερη επιλογή. Κατά την διαδρομή της αναπαραγωγής αν δείτε ότι δεν σας αρέσει μπορείτε να το σταματήσετε ανά πάσα στιγμή. Σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζεται να κατεβάσετε ολόκληρο το αρχείο για να δείτε τι είναι και αν σας αρέσει. Μπορείτε να παίξετε μόνο τα πρώτα δευτερόλεπτα ή λεπτά. Έτσι προφυλάσσετε το bandwidth σας που αν και στις οικιακές συνδέσεις συνήθως είναι unlimited ωστόσο δεν εμποδίζετε κάποιον άλλον που σερφάρει στο διαδίκτυο από την ίδια γραμμή και ταυτόχρονα δεν κατεβάζετε πράγματα που δεν χρειάζεστε.
Ένα άλλο πλεονέκτημα του streaming από την άποψη κατανάλωσης του εύρους ζώνης είναι ότι συνήθως τα περισσότερα sites διαθέτουν αρχεία χαμηλής ανάλυσης και μικρά σε μεγέθος όταν κάνετε streaming, αλλά δεν προσφέρουν το ίδιο και για τις λήψεις. Σίγουρα, η ποιότητα της χαμηλής ανάλυσης είναι μικρότερη, αλλά αν νοιάζεστε για τα kb που κατεβάζετε, όπως με χρήση κινητής τηλεφωνίας και είστε μια χαρά με τα μικρότερα / blurrier βίντεο, το streaming είναι η καλύτερη επιλογή σας.
Μερικές συμπιέσεις, όπως H.264, βοηθά επίσης να μειωθεί το μέγεθος του αρχείου, όχι κατ ‘ανάγκη εις βάρος της ποιότητας. Η συμπίεση αφαιρεί τα πλεονάζοντα δεδομένα και οδηγεί σε σημαντική μείωση του μεγέθους του αρχείου.
Το Streaming απαιτεί μια γρήγορη σύνδεση. Αν δεν είναι αρκετά γρήγορη, τότε προετοιμαστείτε για ένα ψιλοκομμένο βίντεο / ήχο έως και με τεράστιες διακοπές μεταξύ των σκηνών. Πάντως από την δική σας την μεριά με μία απλή 24αρα σύνδεση, ακόμα και αν αυτή κλειδώνει στα 12.000 kbps μπορείτε να παρακολουθήσετε άνετα μία ταινία χωρίς την παραμικρή διακοπή.
3. Τι θα φορεθεί εφέτος.
Εν αρχή υπήρχε το Downloading. Η εποχή που οι χρήστες αντάλλαζαν links για downloading σε servers όπως το rapidshare ή το megaupload έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Πλέον το streaming έχει καταλάβει το χώρο που δικαιωματικά του ανήκει καθώς sites όπως το youtube, ή διάφορα clouds προσφέρουν στο χρήστη ποικιλία και ταχύτατη διασύνδεση.
Η τάση δείχνει πάντως ότι το streaming εξακολουθεί να αναπτύσσεται και να μεγαλώνει το ποσοστό του, καθώς η αγορά κατακλύζετε από μηχανήματα TVBox (που κάνουν streaming μέσω kodi) ή ακόμα και με τις έξυπνες τηλεοράσεις που συνδέονται με το διαδίκτυο.
Άλλωστε το ίδιο το πρόγραμμα kodi, αρχηγός στο streaming, πρόσφατα έβγαλε την stable έκδοση 17, γεγονός που σημαίνει ότι η ζήτηση υφίσταται.
Από την άλλη, όσο αναφορά το νόμιμο downloading δε πρόκειται να πεθάνει ποτέ αφού καλύπτει τις ανάγκες όλων των παραπάνω λόγων που αναφέραμε. Όσο για το παράνομο downloading, η μέχρι τώρα ιστορία των torrent sites δείχνει ότι δεν έχουν σκοπό να τα παρατήσουν και γενικότερα το downloading είναι μια διαδικασία που πάντα βρίσκει τρόπους και μεθόδους για να καλύψει την ζήτηση των απαιτητικών σε ποιότητα χρηστών.

secnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.