Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Στο σκαμνί Στελέχη Γερμανικών Εταιρειών για Μίζες Ελληνικών Εξοπλιστικών ! (A/A ASRAD)

12596094na2Εφημερίδα της Φρανκφούρτης  ανοίγει για μια ακόμη φορα  τον φάκελο των μιζών που δόθηκαν για Ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα με εμπλοκή Γερμανικών εταιρειών.

Αφορμή είναι ένα ρεπορτάζ της FAZ που αναφέρει ότι «η Εισαγγελία της Βρέμης απήγγειλε κατηγορίες εναντίον πέντε πρώην μάνατζερ εξοπλιστικών εταιρειών. Είναι ύποπτοι για δωροδοκία αξιωματούχων στην Ελλάδα».
Η εφημερίδα έχει πληροφορίες από την εισαγγελία της Βρέμης, σύμφωνα με την οποία «τέσσερις Γερμανοί και ένας Έλληνας πρώην συνεργάτες της εξοπλιστικής εταιρείας Rheinmetall Defense Electronics κατέβαλαν μεταξύ 1998 και 2011 χρήματα σε Έλληνες αξιωματούχους προκειμένου να εξασφαλίσουν την παραγγελία για παράδοση του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας Asrad. t3sC5
Επιπλέον μέσω της δωροδοκίας αυτής προωθήθηκε και η παράδοση (σ.σ. πώληση) συστημάτων ελέγχου πυρός για τα (σ.σ. άρματα μάχης) Leopard 2, τα οποία παρέδωσε η γερμανική εταιρεία Krauss-Maffei-Wegman».
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, «η εισαγγελία θεωρεί τη δωροδοκία ιδιαίτερα βαριά υπόθεση. Πρόκειται για ένα μέγεθος της τάξεως των 3,3 εκατομμυρίων ευρώ».
Τον Ιανουάριο του 2001, ενεργοποιήθηκε η σύμβαση ύψους 134.000.000 ευρώ (που είχε υπογραφτεί στις 3 Αυγούστου 2000) για την προμήθεια 54 εποχούμενων αντιαεροπορικών συστημάτων μικρού βεληνεκούς ΑSRΑD-Ηellas.
Το σύστημα ανήκει στην κατηγορία των V-SΗΟRΑD (Very Shοrt Range: ιδιαίτερα μικρού βεληνεκούς) και έχει βεληνεκές 5 χλμ.
Το κάθε σύστημα διαθέτει τετραπλό εκτοξευτή και φέρεται επί οχήματος Μ998 Ηummer (αρχικά είχε επιλεγεί το Μercedes Benz ΜΒ-290GD του 1 και 1/4 τόνου).
Τα βλήματα τα οποία επελέγησαν για να εξοπλίσουν τα ΑSRΑD Hellas είναι τα FΙΜ-92 Stinger, ίδια με αυτά που εκτοξεύουν οι αντίστοιχοι φορητοί εκτοξευτές.
Για τον σκοπό αυτό, το 2002, υπεγράφn σύμβαση αξίας 47.500.000 δολαρίων για την προμήθεια 432 βλημάτων της έκδοσης FIM-92C Stinger RMP (54 συστήματα x 8 βλήματα = 432 βλήματα)

veteranos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.