Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

Παρ' ολίγον θερμό επεισόδιο μεταξύ Κίνας-ΗΠΑ

Παρ' ολίγον θερμό επεισόδιο μεταξύ Κίνας-ΗΠΑ


Στρατιωτικά αεροσκάφη των δύο χωρών πλησίασαν σε απόσταση... αναπνοής

Μία ανάσα από το «θερμό επεισόδιο» έφτασαν πριν λίγα 24ωρα οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα, όταν στρατιωτικά αεροσκάφη των δύο χωρών πλησίασαν σε απόσταση... αναπνοής πάνω από
τη Νότια Κινεζική Θάλασσα, την οποία το Πεκίνο θεωρεί ότι βρίσκεται στην απόλυτη δικαιοδοσία του.
Όπως ανακοίνωσε ο διοικητής των αμερικανικών μονάδων στον Ειρηνικό Ωκεανό, Ρόμπερτ Σάφορντ, τα δύο αεροσκάφη πλησίασαν σε «μη ασφαλή« απόσταση μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να προκληθεί επεισόδιο και να υπάρξουν εκατέρωθεν προειδοποιήσεις. Πιο συγκεκριμένα, πάνω από την περιοχή που παραμένει υπό διεκδίκηση από πολλές χώρες στην Ασία, με τις ΗΠΑ να εναντιώνονται στις αξιώσεις των Κινέζων, πετούσαν ένα κινεζικό αεροσκάφος τύπου KJ-200 και ένα αεροσκάφος του πολεμικού ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών, τύπου P-3C.



Τα δύο αεροπλάνα «συναντήθηκαν» στα 305 μέτρα ύψος. Το αμερικανικό P-3C βρισκόταν σε αποστολή ρουτίνας, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, όπως ενημέρωσε το Πεντάγωνο. «Το υπουργείο Άμυνας και η Διοίκηση του Ειρηνικού ανησυχούν πάντα για τις μη ασφαλείς πτήσεις και επαφές με την κινεζική αεροπορία. Θα εξετάσουμε το θέμα μέσω των κατάλληλων διπλωματικών και στρατιωτικών καναλιών συνεννόησης», ήταν η επίσημη δήλωση της αμερικανικής κυβέρνησης.



Το κινεζικό υπουργείο Άμυνας στην ανακοίνωσή του, υποστήριξε ότι ο Κινέζος πιλότος αντέδρασε με απόλυτα υπεύθυνο και επαγγελματικό τρόπο. «Ελπίζουμε οι ΗΠΑ να λάβουν υπόψιν τους τις ιδιαίτερες συνθήκες και σχέσεις μεταξύ των δύοπ χωρών και στρατών και να υιοθετήσει τα απαιτούμενα μέτρα, ούτως ώστε να αποφευχθεί στο μέλλον το ενδεχόμενο "ατυχήματος" μεταξύ των δύο κρατών», ανέφερε η ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Άμυνας, εμπεριέχοντας σαφείς προειδοποιήσεις για την παρουσία των αμερικανικών σκαφών στην περιοχή.

Το Πεκίνο έχει οριοθετήσει ως δική του μία περιοχή που εκτείνεται πάνω από 800 μίλια από τις κινεζικές ακτές, ενώ στο πρόσφατο παρελθόν, επίσημοι κυβερνητικοί παράγοντες, είχαν δηλώσει ότι η παραβίαση και εμπλοκή των ΗΠΑ στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, αποτελεί εχθρική πράξη και αιτία πολέμου.

(Πρώτο Θέμα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.