Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Επέστρεψαν τα αρχαία που είχαν βγάλει από την Ελλάδα αρχαιοκάπηλοι - Τα μέλη της οργάνωσης είχαν συλλάβει αστυνομικοί της Ασφάλειας Πατρών - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Με ιδιαίτερη συγκίνηση και θαυμασμό αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά χθες στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τα 33 αρχαία αντικείμενα και τα 600 νομίσματα που κατασχέθηκαν πρόσφατα σε χέρια αρχαιοκαπήλων στο Μόναχο. Τα μέλη της εκγληματικής οργάνωσης είχαν συλλάβει αστυνομικοί της Ασφάλειας Πατρών. 
Την υπόθεση είχε αποκαλύψει με ρεπορτάζ του tempo24.gr. 



Τα οκτώ κιβώτια με τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που μεταφέρθηκαν με μεγάλη μυστικότητα από τη γερμανική πόλη, ανοίχτηκαν στο αμφιθέατρο του μουσείου, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδίας Κονιόρδου. Στη συγκινητική τελετή, παραβρέθηκε κλιμάκιο της Ασφάλειας Πατρών και η Ανακρίτρια που είχε αναλάβει την υπόθεση. 

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ κατέγραψε τη διαδικασία από το άνοιγμα των κιβωτίων, όπου με ασφάλεια είχαν τοποθετηθεί τα αντικείμενα, ως την παραλαβή τους από τους συντηρητές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Επίσης, θαύμασε τα αριστουργήματα, που βρίσκονταν τα περισσότερα σε πολύ καλή κατάσταση.

Πρόκειται κυρίως για ψευδόστομους αμφορείς, πτηνόσχημα αγγεία, ένα πήλινο άγαλμα με ηνίοχο και δυο αναβάτες, καθώς και άλλα μικροαντικείμενα, τα περισσότερα από τα οποία, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρχαιολόγων, ανήκουν στον 12ο και 13ο αιώνα π. Χ., πιθανόν από τάφους της βορειοδυτικής Πελοποννήσου.


«Είναι μια ιδιαίτερη, συγκινητική και σημαντική στιγμή η σημερινή. Αυτό το νιώθεις από τα βλέμματα των αρχαιολόγων και των συντηρητών, από τη χαρά στο πρόσωπό τους κάθε στιγμή που αποκαλύπτονται ένα-ένα τα πολύ σημαντικά ευρήματα, τα οποία βρέθηκαν στο Μόναχο, όπου ήταν παράνομα. Η επιστροφή τους σήμερα είναι πραγματικά πολύ συγκινητική», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Κονιόρδου, τονίζοντας ότι πρόκειται για «μια πολύ μεγάλη επιτυχία των ελληνικών και γερμανικών αστυνομικών αρχών, που συνεργάστηκαν άριστα, σε μια κοινή προσπάθεια στην οποία συνέβαλε σημαντικά και η γενική πρόξενος της Ελλάδας στο Μόναχο».

Η ίδια διευκρίνισε ότι πρόκειται για 33 αντικείμενα από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού, με πολύ ενδιαφέροντα σχήματα και σχέδια, ενώ τα περισσότερα φαίνεται να ανήκουν στο ίδιο εργαστήριο αγγειοπλαστικής. Υπάρχουν επίσης και μικροαντικείμενα από γεωμετρικούς χρόνους, πραγματικά αριστουργήματα, καθώς και 600 νομίσματα.

tempo24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.