ΝΕΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΕ ΙΟΝΙΟ ΚΑΙ ΚΡΗΤΗ
Δύο εταιρείες θα ξεκινήσουν νέες σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο Πέλαγος και συγκεκριμένα στα θαλάσσια οικόπεδα νότια της Κέρκυρας όπου η ΕΔΕΥ πιστεύει ότι μπορεί να κρύβεται ένα νέο «Ζορ», αλλά και στα «οικόπεδα» νότια της Κρήτης στο Λιβυκό Πέλαγος.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται νότια της Κέρκυρας, όπου σύμφωνα με τους επιστήμονες της ΕΔΕΥ θα γίνουν τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες καθώς υπάρχουν ασβεστολιθικοί ταμιευτήρες παρόμοιοι με εκείνους του μεγάλου κοιτάσματος του Ζορ, ανοιχτά της Αιγύπτου.
Σεισμικές έρευνες θα γίνουν και στην όχι και τόσο πολυσηζητημένη για την ύπαρξη κοιτασμάτων θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται από το οικόπεδο 11 (Μεσσηνιακός, Λακωνικός Κόλπος και δυτικά των Κυθήρων έως και βορειοδυτικά του Κρητικού Πελάγους, ανοικτά των Χανίων.
Τις κινήσεις αυτές για τη διενέργεια δεύτερων σεισμικών ερευνών τρέχει ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ Γιάννης Μπασιάς, ο οποίος εκτιμά ότι τις επόμενες εβδομάδες θα είναι σε θέση να προχωρήσει σε λεπτομερέστερες ανακοινώσεις αναφορικά με το χρόνο έναρξης τους.
Η εταιρία που αναλαμβάνει τα δικαιώματα ερευνών και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, την τήρηση του αρχείου των δεδομένων και την ευθύνη της προκήρυξης διαγωνισμών πήρε αυτήν την απόφαση προκειμένου να λάβει περισσότερες απεικονίσεις, με την PGS να χτυπά πιο πυκνές γραμμές σε σχέση με εκείνες των προηγούμενων σεισμικών που είχαν γίνει to 2012 πριν την προκήρυξη του δεύτερου γύρου παραχωρήσεων με τα 20 θαλάσσια οικόπεδα του Ιονίου και της Κρήτης.
Νότια της Κρήτης θα χτυπηθούν πιο πυκνές σεισμικές γραμμές ώστε να εξερευνηθεί καλύτερα το υπέδαφος του Λιβυκού Πελάγους, όπου η ύπαρξη λασποηφαιστείων προϊδεάζουν για το ενδεχόμενο ύπαρξης κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Τα νέα δεδομένα αφού συλλεχθούν κι επεξεργαστούν θα προωθηθούν από την ΕΔΕΥ σε ξένες αγορές προκειμένου να προσελκυστούν ξένες πετρελαϊκές εταιρίες.
Οι πληροφορίες θέλουν ότι στην προηγούμενη διαγωνιστική διαδικασία αν και εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από πετρελαϊκούς κολοσσούς για τα «οικόπεδα» νότια της Κέρκυρας, εντούτοις τότε η πτώση των διεθνών τιμών του αργού αλλά και οι εξελίξεις με την ελληνική οικονομία το 2015 αποθάρρυναν την εκδήλωση ενδιαφέροντος.
Η ΕΔΕΥ επίσης πιστεύει ότι με την αναγγελία της διενέργειας σεισμικών ερευνών είναι πολύ πιθανόν να εμφανιστούν ξένες εταιρίες, οι οποίες θα ζητήσουν περιοχές με τη διαγωνιστική διαδικασία «παραχώρηση μετά από αίτηση».
euro2day.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.