Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Ο Ρ. Τ. Ερντογάν “αξιοποιεί” την καταστροφή του τεμένους Βαγιαζήτ – “Καίτε τα τζαμιά μας” – Σχέδιο αποσταθεροποίησης στη Θράκη


Ο Σουλτάνος Ερντογάν φέρεται εμμέσως πλην σαφώς να εμπλέκει μαζί με την Ευρώπη , την οποία παρεμπιπτόντως αποκαλεί «φασιστική και άντρο των Ναζί»,  και την χώρα μας λόγω της πρόσφατης πυρκαγιάς  στο τέμενος Βαγιαζήτ, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης του Διδυμοτείχου .

Το τέμενος αυτό δεν λειτουργεί ως λατρευτικός χώρος,αλλά  είναι ένα από τα σημαντικότερα οθωμανικά μνημεία με ιδιαίτερη σημασία για την Τουρκία .

Το τελευταίο διάστημα γίνονταν εκεί εργασίες αποκατάστασης, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι το μεσημέρι της Τρίτης κατά την διάρκεια εργασιών οξυγονοκόλλησης είχε και πάλι ξεσπάσει μικρής έκτασης πυρκαγιάς.

Λόγω των εύφλεκτων υλικών που υπάρχουν στον χώρο, η φωτιά, που ξέσπασε στις 3 τα ξημερώματα, εξαπλώθηκε γρήγορα και κατέστρεψε πολύ μεγάλο μέρος του μνημείου, με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι για ακόμα και για ολική κατάρρευση.

Ο Τούρκος πρόεδρος όμως από ότι φαίνεται καλλιεργεί εναντίον της ΕΕ έντεχνα  κλίμα και κατά της Ελλάδος , και θα εκτοξεύσει τις κατηγορίες του πολύ σύντομα θέλοντας να πιέσει την νυν ελληνική κυβέρνηση, ειδικά μετά από κάποιο ενδεχόμενο ελληνοτουρκικό επεισόδιο στο Αιγαίο.

Επαναλαμβάνοντας κατηγορίες ενάντια στην ΕΕ , και συλλήβδην εναντίον «όλων» των ευρωπαϊκών χωρών, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλεσε ξανά  φασιστική την Ευρώπη, « η οποία πυρπολεί μουσουλμανικά τζαμιά», σε μια προσπάθεια δημιουργίας κλίματος .

Μιλώντας σε συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν είπε:

«Εσείς μπορείτε να αποκαλέσετε έναν  πρόεδρο ως  δικτάτορα της  Τουρκίας.

Όταν εμείς σας αποκαλούμε  Ναζί και φασίστες εσείς διαταράσσεστε.

Εσείς δεν είστε ή όχι  που ζωγραφίζεται  σβάστικες στους τοίχους των Τζαμιών μας;

Εσείς δεν βάζετε φωτιά και καταστρέφετε τα  τζαμιά;

Είστε φασίστες, φασίστες!».

Στην τελευταία ομιλία του ο Τούρκος πρόεδρος με  αλαζονικό ύφος κατηγορεί την Ευρώπη, στοχοποιώντας και την Ελβετία .

«Βάζουν ένα όπλο δίπλα στη φωτογραφία μου και διαδηλώνουν», δήλωσε ο Ερντογάν και συνεχίζοντας απευθύνεται στην Ευρώπη. «Θέλετε να μας στιγματίσετε  ; Εσείς είστε στιγματισμένοι».

Υπενθυμίζεται ότι μετά από μια κουρδική διαδήλωση στη Βέρνη που είχε στόχο τον Ερντογάν, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον πρέσβη της Ελβετίας  στην Άγκυρα, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκεια .

Οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι κατά την διάρκεια της διαδήλωσης μπροστά από το κτήριο του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου στη Βέρνη, οι συμμετέχοντες είχαν σημαίες με  σύμβολα του εκτός νόμου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), του αριστερού Επαναστατικού  Λαϊκού  Απελευθερωτικού  Κόμματος  (DHKP / C) και των  Σύρων Κούρδων (YPG). Επίσης υπήρχαν πανό με  την εικόνα του Προέδρου Ερντογάν με ένα όπλο στραμμένο στο κεφάλι του και τις λέξεις «πέθανε Ερντογάν.»

Η ρητορική του Τούρκου προέδρου αλλά και η πνευματική του κατάσταση φαίνεται ότι  ξεπερνούν πλέον τα καλώς  εννοούμενα «υγιή όρια» και έχουν περάσει στην σφαίρα του παραλόγου και της τρέλας.

Το επόμενο διάστημα ειδικά με την απαρχή των ερευνών στην Κύπρο από 3  ενεργειακούς κολοσσούς, θα έχουμε σίγουρα πολλά και επικίνδυνα περιστατικά με ευθύνη του Ερντογάν που δεν φαίνεται να κατανοεί τις δηλώσεις και τις πράξεις του.

 Σε άρθρο μας με τίτλο (Τελεσίγραφο Ερντογάν στην Κύπρο – Απειλεί ευθέως με νέο Αττίλα!), επισημάναμε ότι η Τουρκία απείλησε την ελληνοκυπριακή κυβέρνηση απαιτώντας μερίδιο με αποκλειστικές απαιτήσεις στους  φυσικούς πόρους της ΑΟΖ,αλλιώς θα υπάρξουν εξελίξεις.

Η Άγκυρα «θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει τα συμφέροντά της» στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και τα δικαιώματα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας  Κύπρου (ΤΔΒΚ)» ανέφεραν οι Τούρκοι, γράφει η τουρκική εφημερίδα sabah.

Πλέον έχουμε μπροστά μας πολεμικές εξελίξεις καθώς η Άγκυρα μίλησε για «συνιδιοκτήτες» της ελληνοκυπριακής ΑΟΖ ενώ το Σαράι στην Άγκυρα αναζητά «πάτημα» για εξελίξεις λίαν συντόμως.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.