Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Γερμανία: Έφοδος σε σπίτια ιμάμηδων υπόπτων για κατασκοπία υπέρ της Τουρκίας


Το Γραφείο του Ομοσπονδιακού Εισαγγελέα (GBA) ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ότι οι ιμάμηδες ενήργησαν βάσει μια διαταγής που εκδόθηκε πέρυσι στις 20 Σεπτεμβρίου από την θρησκευτική αρχή Ντιγιανέτ, η οποία έχει την έδρα της στην Τουρκία και υποστήριξε πως το κίνημα του Γκιουλέν βρισκόταν πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος.
Ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας δήλωσε πως οι τέσσερις ιμάμηδες ήταν μέλη της Ditib, της μεγαλύτερης ένωσης τεμενών της Γερμανίας η οποία φέρνει ιμάμηδες από την Τουρκία για να υπηρετήσουν την κοινότητα των περίπου τριών εκατομμυρίων τουρκικής καταγωγής ανθρώπων που ζουν εκεί. «Είναι πολύ σαφές ότι η επιρροή του τουρκικού κράτους στην Ditib είναι μεγάλη. Η ένωση πρέπει να αποδεσμευθεί από την Άγκυρα», αναφέρει ο Μάας στη δήλωση που εξέδωσε.
Τον περασμένο μήνα το GBA είχε αρχίσει έρευνα για τις επιχειρήσεις των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών στο γερμανικό έδαφος μετά την κατάθεση μήνυσης από έναν βουλευτή. Η Αυστρία ερευνά επίσης αν η Τουρκία έχει θέσει σε λειτουργία στο αυστριακό έδαφος, μέσω της πρεσβείας της στη Βιέννη, ένα ανεπίσημο δίκτυο που έχει στόχο τους οπαδούς του Γκιουλέν.
Η Τουρκία έχει κατηγορήσει τη Γερμανία ότι προσφέρει καταφύγιο σε μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και σε ακροαριστερούς της οργάνωσης DHKP-C, που έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις στην Τουρκία. Οι Γερμανοί αξιωματούχοι απορρίπτουν την κατηγορία.
Το GBA ανακοίνωσε πως οι σημερινές έρευνες είχαν στόχο να βρεθούν περισσότερα στοιχεία για να συνδεθούν οι ύποπτοι με κατασκοπευτικές δραστηριότητες. «Είναι ύποπτοι ότι συγκέντρωσαν πληροφορίες για μέλη της αποκαλούμενης κίνησης Γκιουλέν και τις διαβίβασαν στο γενικό προξενείο στην Κολωνία», ανέφερε η GBA.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.