Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Βάφτηκε γαλανόλευκη η 5η Λεωφόρος του Μανχάταν για την εθνική μας παρέλαση

Βάφτηκε γαλανόλευκη η 5η Λεωφόρος του Μανχάταν για την εθνική μας παρέλαση
 Νέα Υόρκη.- Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου
Photos: GANP/Dimitrios Panagos

Σαν ένα γαλανόλευκο ποτάμι ξεχύθηκαν το απόγευμα της Κυριακής οι ομογενείς της Νέας Υόρκης, της Νέας Ιερσέης και του Κοννέκτικατ στη σημαιοστολισμένη 5η Λεωφόρο του Μανχάτταν για να τιμήσουν την 196η επέτειο της Παλιγγενεσίας του Εθνους και να διατρανώσουν την πίστη τους στα πανανθρώπινα ιδανικά και τις αξίες του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας και την αγάπη και την αλληλεγγύη τους για την πατρίδα Ελλάδα.

Παρά την απειλητική διάθεση του καιρού και με έναν ήλιο να παλεύει με τα γκρίζα σύννεφα για να ρίξει τις ακτίνες του στην πόλη, Ελληνοαμερικανοί όλων των ηλικιών, πολλοί ντυμένοι με τις παραδοσιακές φορεσιές του τόπου καταγωγής τους, από τη Θράκη και τη Μακεδονία ως τον Μωριά και την Κρήτη, από τα Δωδεκάνησα στα Επτάνησα, από το ακριτικό Καστελλόριζο ως το Ορμένιο και τις Πρέσπες, για πάνω από δύο ώρες “κέντησαν” μια όμορφη εικόνα σε μία από τις πιο διάσημες λεωφόρους στον κόσμο, όπου κυριαρχούσε το μπλε σε όλες του τις αποχρώσεις.
Ελαβαν μέρος 100 και πλέον σύλλογοι και Ομοσπονδίες, κοινότητες με τις φιλοπτώχους και τα σχολεία τους, οι πρόσκοποι, αθλητικά σωματεία, οι ομογενείς αστυνομικοί και πυροσβέστες και άλλοι ομογενειακοί φορείς με 46 άρματα και 10 φιλαρμονικές.
Από τα άρματα δεν έλειπαν και τα συνθήματα τόσο για την ενότητα του Ελληνισμού και την αλληλεγγύη στην Ελλάδα όσο και για όλα τα ανοιχτά εθνικά θέματα, το Κυπριακό, την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, την προάσπιση των δικαιωμάτων των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, την αναγνώριση των θρησκευτικών ελευθεριών και των δικαίων του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Ιδιαίτερο χρώμα και τόνο προσέδωσαν στο φετινό εορτασμό η παρουσία των Ευζώνων της Ελληνικής Προεδρικής Φρουράς που με το αγέρωχο ύφος και τη λεβεντιά τους σκόρπισαν ρίγη συγκίνησης και υπερηφάνειας στους ομογενείς, καθώς και η συμμετοχή των σημαιοφόρων του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης, των φοιτητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας με τις παραδοσιακές τους φορεσιές και η γιγαντιαία σημαία της Ακρόπολης που κρατούσαν αριστούχοι μαθητές των σχολείων μας.
Για μια ακόμη χρονιά έδωσε το “παρών” ως Γεώργιος Καραϊσκάκης πάνω στο άλογό του ο Γιάννης Νικολόπουλος, ιδιοκτήτης του Bay Ridge Bakery στο Μπρούκλυν, ενώ συμμετείχαν και φέτος οι “Knights of Vartan” των Αρμενίων και η κοινότητα του Ευαγγελισμού του Ρότσεστερ και για πρώτη φορά η αεροπορική εταιρεία Emirates, η οποία μάλιστα ανέλαβε το κόστος μεταφοράς από την Αθήνα της Προεδρικής Φρουράς.
Ενθουσίασε ακόμα η συμμετοχή των μικρών παιδιών, πολλά απ’ αυτά φορώντας παραδοσιακές στολές και κρατώντας σημαιάκια στα χέρια τους, στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας για το μέλλον του Ελληνισμού στην Αμερική. 
Δυναμική ήταν η συμμετοχή του Ελληνισμού της Νέας Ιερσέης με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης, κ. Ευάγγελο και τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Σάββα Τσίβικο που παρέλασε με δώδεκα ενορίες και πέντε φοιτητικές οργανώσεις στο B’ Battalion.
Τελετάρχες ήταν ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος παρέλασε και μαζί με τα ποντιακά σωματεία και δήλωσε εντυπωσιασμένος από τον εορτασμό και την παρέλαση στη Νέα Υόρκη και ο ιδρυτής της “Regeneron” Δρ Γιώργος Γιανκόπουλος.
Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, την Κύπρο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ παρέλασαν -μεταξύ άλλων- ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Τσαρλς Σούμερ, ο οποίος δήλωσε ότι “είμαστε πολύ υπερήφανοι για την Ελληνική κοινότητα στη Νέα Υόρκη”, η βουλευτής Κάρολιν Μαλόνι που τόνισε ότι “αγαπάμε τους Ελληνες κάθε μέρα και τους ευχαριστούμε για όλα όσα προσέφεραν στην Αμερική”, ο Δήμαρχος Μπιλ Ντε Μπλάζιο, ο οικονομικός ελεγκτής της Νέας Υόρκης, Σκοτ Στρίνγκερ, ο οποίος δήλωσε ότι “σήμερα είμαστε όλοι Ελληνες” και ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αδωνις Γεωργιάδης.
Μαζί με τους Χιώτες της Νέας Υόρκης παρέλασε ο Δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς, ενώ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας βάδισε στο πλευρό και των Χειμαρριωτών που παρέλασαν με σύνθημε “Η γη της Χειμάρρας ανήκει στους Χειμαρριώτες”.
Τον Εθνικό Υμνο της Ελλάδας έψαλε ο Γιάννης Παπαστεφάνου ενώ η Ελένα Παναγή απέδωσε εξαιρετικά τον αμερικανικό Εθνικό Υμνο, ενώ εκφωνητές της παρέλασης ήταν η Ανθούλα Κατσιματίδη, η Νομική Καστανά και ο Βασίλης Πετράτος.
Ικανοποιημένοι από τη φετινή 79η διοργάνωση δήλωσαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πέτρος Γαλάτουλας και οι συμπρόεδροι της Επιτροπής Παρελάσεως, Βασίλης Γκουρνέλος και Γιώργος Καλλέργιος.
Μετά την παρέλαση παρατέθηκε στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδος δεξίωση για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, ενώ ο εορτασμός συνεχίστηκε στο Σταθάκειο Κέντρο στην Αστόρια με το δείπνο προς τιμήν των Ευζώνων και της Ομογένειας.
 greeknewsonline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.