Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

Νορβηγία: Τέλος στην κοπή ξύλων Ακολουθεί και η Ελλάδα - Ατζέντα 2030 σε έξαρση


Το Κοινοβούλιο της Νορβηγίας δεσμεύτηκε πρόσφατα για την εφαρμογή πολιτικής μηδενικής αποψίλωσης των δασών, κάτι που παραπέμπει στους δασικούς χάρτες της Ελλάδας, οι οποίες βαπτίζουν οικισμούς και καλλιέργειες σε δάση και απαγορεύουν την ανθρώπινη δραστηριότητα μέχρι αποδείξεως του εναντίου.
Ενώ πολλές μεγάλες εταιρείες σε όλο τον κόσμο έχουν υιοθετήσει παρόμοιες δεσμεύσεις και πολιτικές, η Νορβηγία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που προβαίνει σε τέτοια κίνηση, ανοίγοντας την Κερκόπορτα της Ευρώπης για δημιουργία «no human zones» όπως υπαγορεύει η Ατζέντα 2030.
Η δέσμευση, όπως αναφέρει η «Ναυτεμπορική», έγινε από τη μόνιμη επιτροπή του νορβηγικού κοινοβουλίου για την Ενέργεια και το Περιβάλλον. Στην σύστασή της, η Επιτροπή, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι η κυβέρνηση «θα επιβάλει απαιτήσεις ώστε να διασφαλίζεται ότι οι δημόσιες συμβάσεις δεν θα συμβάλλουν στην αποψίλωση των δασών παγκοσμίως. Οι συγκεκριμένες πολιτικές θα διαμορφώνονται και ορίζονται από την κυβέρνηση, ως αποτέλεσμα της δέσμευσης».
Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών, η παραγωγή μόλις τεσσάρων βασικών προϊόντων (βόειο κρέας, φοινικέλαιο, σόγια και ξυλεία) είναι υπεύθυνη για το 40% της αποψίλωσης των τροπικών δασών στις χώρες που ασκείται αυτή η πρακτική.
Άρα θα απαγορευτούν μεταξύ άλλων η κοπή ξύλων και η ελεύθερη κτηνοτροφία.
Η απόφαση δεν είναι η πρώτη κίνηση της Νορβηγίας για την καταπολέμηση της αποψίλωσης των δασών. Το 2008, η Νορβηγία δεσμεύτηκε για την καταβολή ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων στο ταμείο προστασίας του Αμαζονίου της Βραζιλίας. Αυτό βοήθησε να μειωθεί η αποψίλωση των δασών κατά 75% σε επτά χρόνια, σύμφωνα με το CNN.
el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.