Τη λίστα με τους δέκα πλουσιότερους Ελληνοαμερικανούς παρουσιάζει, όπως κάθε χρόνο η National Herald. Φέτος στη λίστα φιγουράρουν γνωστοί επιχειρηματίες από κλάδους όπως το λιανεμπόριο, τα σούπερμαρκετ, η φαρμακοβιομηχανία και τα χρηματοοικονομικά.
1) Τζιμ Ντέιβις – 5,2 δισ. δολάρια
Μπορεί το όνομά του να μην μοιάζει με ελληνικό αλλά ο πρόεδρος της New Balance, της γνωστής εταιρείας αθλητικών, έχει ελληνικές ρίζες. Ο 70χρονος Ντέιβις που βρίσκεται για δεύτερη συνεχή χρονιά στην κορυφή της λίστας, είναι γιος Ελλήνων μεταναστών. Ο Ντέιβις αγόρασε την New Balance το 1972 και την «εκτόξευσε» μέσα σε τέσσερα χρόνια.
2) Άρης Χασιώτης – 4,17 δισ. δολάρια (οικογενειακή περιουσία)
Ο Ο Άρης Χασιώτης είναι CEO της Cumberland Farms, μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες καταστημάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1938 από τους παππούδες του Άρη, τον Βασίλη και την Αφροδίτη, οι οποίοι αγόρασαν μια φάρμα στο Κούμπερλαντ του Ρόουντς Άιλαντ με 84 δολάρια. Σήμερα η οικογένεια διαθέτει 600 μίνι μάρκετ ενώ έχει επεκταθεί και στην αγορά του πετρελαίου κίνησης, έχοντας 2.000 βενζινάδικα.
3) Τζον Κατσιματίδης – 3,4 δισ. δολάρια
Ο 67χρονος αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος μεγάλωσε σε ένα διαμέρισμα στο Χάρλεμ κι έφτασε σήμερα να είναι CEO και πρόεδρος του ομίλου Red Apple, ένας από τους μεγαλύτερους στις Ηνωμένες Πολιτείες, με 8.000 εργαζόμενους και ετήσια έσοδα 4,3 δισ. δολάρια. Ο όμιλος δραστηριοποιείται σε διάφορους κλάδους μεταξύ των οποίων τα διυλιστήρια, το real estate και τα σούπερμαρκετ. Οι γονείς του προέρχονται από την Νίσυρο.
4) Τομ Γκόρες – 3,3 δισ. δολάρια
Ο 52χρονος Τομ Γκόρες γεννήθηκε στη Ναζαρέτ από Έλληνα πατέρα και Λιβανέζα μητέρα. Όταν ήταν 4 ετών η οικογένεια μετακόμισε στο Μίσιγκαν. Το 1995 ίδρυσε την επενδυτική Capital Equity με έδρα το Λος Άντζελες. Η εταιρεία ειδικεύεται στο real estate, τα χρηματοοικονομικά και το μάνατζμεντ. Ο Γκόρες είναι επίσης ιδιοκτητης της ομάδας του NBA, Ντιτρόιτ Πίστονς.
5) Τζον Πολ Ντετζόρια – 3,1 δισ. δολάρια
Ο 72χρονος Ντετζόρια έχει ελληνοϊταλική καταγωγή και παρά την τωρινή του περιουσία γνωρίζει από πρώτο χέρι τι θα πει φτώχεια, καθώς ένα διάστημα ήταν άστεγος. Το 1980 δημιούργησε την εταιρία John Paul Mitchell Systems μαζί με τον κομμωτή Πολ Μίτσελ και ένα δάνειο 700 δολαρίων. Η εταιρεία σήμερα παράγει πάνω από 100 προιόντα και είδη κομμωτικής σε πάνω από 80 χώρες παγκοσμίως.
6) Ντιν Μητρόπουλος – 2,5 δισ. δολάρια
Ο 69χρονος Μητρόπουλος είναι πρόεδρος και CEO της επενδυτικής Metropoulos & Company. Ο Μητρόπουλος είναι ιδιαίτερα γνωστός στην επενδυτική κοινότητα για την ικανότητά του να αποκτά, να αναδιαρθρώνει και να αναπτύσει επιχειρήσεις. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Μεξικό.
7) Άλεξ Σπανός – 2,4 δισ. δολάρια
Ο Άλεξ Σπανός είναι περισσότερο γνωστός από το NFL, καθώς είναι ιδιοκτήτης της ομάδας Σαν Ντιέγκο Τσάρτζερς. Ωστόσο, η περιουσία του 94χρονου πλέον επιχειρηματία προέρχεται από την εταιρεία ακινήτων που ίδρυσε, την A.G. Spanos. Η πορεία του δεν ήταν εύκολη. Ο Σπανός ξεκίνησε από… φούρναρης και το 1951 πήρε δάνειο για να επεκτείνει την επιχείρησή του. Καθώς τα κέρδη του αυξάνονταν επένδυε συνεχώς στο real estate και μέχρι το 1960 είχε αποκτήσει ένα καλό χαρτοφυλάκιο.
8) Οικογένεια Ζαχάρη – 2,35 δισ. δολάρια
Αν και ο πατριάρχης της οικογένειας, Μάικλ Ζαχάρης, πέθανε στις αρχές του 2016 σε ηλικία 87 ετών η National Herald συνεχίζει να συμπεριλαμβάνει το όνομά του στους πλουσιότερους Ελληνοαμερικανούς. Ο Ζαχάρης, γιος Ελλήνων μεταναστών, ίδρυσε τις Key Pharmaceuticals, Kos Pharmaceuticals, & Vatera Healthcare Partners. Ξεκίνησε τις σπουδές του στο Ουισκόνσιν, υπηρέτησε στον πόλεμο της Κορέας και έπειτα έπιασε δουλειά σε φαρμακευτική εταιρεία, ενώ παράλληλα σπούδαζε στο πανεπιστήμιο σε νυχτερινό τμήμα για να πάρει το πτυχίο του.
9) Πίτερ Νίκολας – 2,3 δισ. δολάρια
Ο 75χρονος Νίκολας ξεκίνησε την πρώτη του δουλειά στην εταιρεία ιατρικής τεχνολογίας Eli Lilly & Company, όπου και παρέμεινε για μία δεκαετία. Ωστόσο το 1979 γνώρισε τον μελλοντικό του συνεταίρο σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου και μαζί αποφάσισαν να δανειστούν 800 χιλιάδες δολάρια και να ξεκινήσουν την δική τους εταιρείας στον κλάδο των ιατρικών συσκευών, την Boston Scientific.
10) Τζορτζ Μάρκους – 2,2 δισ. δολάρια
Ο 75χρονος Μάρκους, κορυφαίος «παίκτης» στην αγορά real estate, γεννήθηκε στην Εύβοια και το πραγματικό του όνομα είναι Γιώργος Μουτσάνας. Μαζί με τον συνεργάτη του, Γουίλιαμ Μίλιτσαπ ίδρυσαν την Marcus & Millichap Company μια από τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες στο real estate, με πάνω από 1.200 μεσίτες σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ.
ΠΗΓΗ: newmoney
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.