Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Washington Post, η εφημερίδα που συνδέθηκε με το Watergate ζητά πρόταση μομφής για Τραμπ



«Επικίνδυνα ανίκανο» χαρακτηρίζει η Washington Post, σε άρθρο γνώμης του πολιτικού συντάκτη Στίβεν Στρόμπεργκ, τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση εις βάρος του.



Ο αρθρογράφος μάλιστα υποδεικνύει ανοιχτά πως είναι η ώρα για μια πρόταση μομφής εναντίον του Τραμπ. «Έδειξε πώς μπορεί και πώς θα βλάψει την ασφάλεια της χώρας, χωρίς να έχει κάποια προφανή πρόθεση» αναφέρει, σχολιάζοντας το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε απόρρητες πληροφορίες στον Σεργκέι Λαβρόφ, εκτιμώντας ότι αυτό έγινε, προκειμένου να... εντυπωσιάσει τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών!

«Ήταν εδώ και καιρό ξεκάθαρο πως ο Ντόναλντ Τραμπ θα ήταν ένας ανίκανος πρόεδρος. Όμως, την περασμένη εβδομάδα αποδείχθηκε πως είναι ένας επικίνδυνα ανίκανος πρόεδρος» ξεκινά το κείμενο του αρθρογράφου της Washington Post.





Αναλυτικά αναφέρει:


"Στις πρώτες εβδομάδες της προεδρίας του, τα αβίαστα λάθη του Τραμπ ήταν ντροπιαστικά – τουλάχιστον όμως, κάποιος θα μπορούσε να πει, το διάταγμά του για τη μετανάστευση ήταν τόσο κακοφτιαγμένο που το έκανε ευάλωτο απέναντι στη νομοθεσία, οι φτωχές διαπραγματευτικές του ικανότητες περιέπλεξαν το δρόμο για το επίσης κακοφτιαγμένο νομοσχέδιο για την υγεία και η απροσεξία του στις λεπτομέρειες έδωσαν τη δυνατότητα στο απροσδόκητα ικανό προσωπικό του για την εξωτερική πολιτική να μετριάσει τη ζημιά που εκείνος θα μπορούσε να κάνει. Και όπως σημείωναν κάποιοι Δημοκρατικοί, η αστάθεια του Προέδρου βοήθησε ήδη στο να δημιουργηθούν οι συνθήκες για ένα κύμα εναντίον του Ρεπουμπλικανικού κόμματος το 2018.

Στη συνέχεια ο Τραμπ απέλυσε τον Τζέιμς Κόμεϊ και έβαλε το επιτελείο του να παραπλανήσει το κοινό για το πώς και το γιατί, πριν παραδεχθεί πως η εν εξελίξει έρευνα του FBI για πιθανές σχέσεις της προεκλογικής του καμπάνιας με τη Ρωσία ήταν ένας βασικός λόγος για τον οποίο απέσυρε τον πρώην -πλέον- διευθυντή του FBI.

Οι γνωρίζοντες τον Νόμο διαφωνούν για το αν αυτό ήταν παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης. Σκεφτείτε όμως πόσο αξιοσημείωτο είναι ότι ο Τραμπ ίσως να μην προέβλεψε αυτή την αντίδραση, σε σημείο να παραδεχθεί ελεύθερα την πιθανή υπαιτιότητά του στην τηλεόραση, σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο πρόεδρος λέγεται πως πίστευε ότι κανείς δεν θα ενδιαφερόταν αν απέλυε τον Κόμεϊ για μια έρευνα εθνικής ασφάλειας που ενέπλεκε την ίδια του την καμπάνια. Κατά την διάρκεια της ιστορίας, διακινδύνευσε την ανεξαρτησία ενός οργανισμού στον οποίο έχουν ανατεθεί απίστευτες εξουσίες.

Τώρα, η Post αναφέρει πως μία ημέρα μετά την απόλυση του Κόμεϊ, ο Τραμπ αποκάλυψε άκρως απόρρητες πληροφορίες στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών και στον Ρώσο πρέσβη στις ΗΠΑ. Αμερικανοί αξιωματούχοι προφανώς απέκτησαν τις πληροφορίες, που αφορούν σε δολοπλοκίες του Ισλαμικού Κράτους, από έναν ξένο σύμμαχο και δεν είχαν την άδεια να τις μοιραστούν με τη Ρωσία.

Το έκανε για να... εντυπωσιάσει τον Λαβρόφ


Παρόλο που μόνο λίγες λεπτομέρειες μπορούν να αναφερθούν, υπάρχει μια ποικιλία πιθανών και επικίνδυνων συνεπειών. Η αποκάλυψη των πληροφοριών όχι μόνο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο μια σχέση μυστικών πληροφοριών με μια κυβέρνηση που βοηθά, αλλά μπορεί επίσης να εκθέσει έναν μυστικό πράκτορα σε ξένους αντιπάλους, οι οποίοι δουλεύουν ενάντια στα συμφέροντα και τους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι κατηγορίες της Post λένε πως ο Τραμπ ίσως αποκάλυψε τις πληροφορίες για να εντυπωσιάσει τους ξένους καλεσμένους του (σ.σ. τους Ρώσους στην προκειμένη περίπτωση) σχετικά με την ποιότητα των ενημερώσεων που του γίνονται για ζητήματα μυστικών υπηρεσιών, λες και δεν θα ήξεραν πως ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έχει πρόσβαση σε εντυπωσιακή ποσότητα απόρρητων πληροφοριών. Η εικόνα δεν έχει να κάνει με συνωμοσία ή χαιρεκακία, αλλά με απίστευτη αδιαφορία.

Δεδομένων των πολλών επιχειρηματικών του αποτυχιών, τα μόνα πεδία στα οποία ο Τραμπ απέδειξε τις ικανότητές του είναι αυτά της παραπλάνησης του λαού και της δολιότητας, μαζί με τις σχετικές τεχνικές της show business. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως θα τα χρησιμοποιήσει τις επόμενες ημέρες για να αποδράσει από τις ευθύνες μέσω της παραπληροφόρησης και των τεχνικών “αποδιοπομπαίου τράγου”.

Ωρα για πρόταση μομφής


Αν, για πρώτη φορά, θα μπορούσε κάποιος να σκιαγραφήσει μια κάπως εύλογη υπόθεση για πρόταση μομφής, με αφορμή την παραδοχή του Προέδρου πως απέλυσε τον Κόμεϊ για την Ρωσία, είναι τώρα.

Τώρα θα μπορούσε κάποιος να “χτίσει” ένα επιχείρημα για καθαίρεση, λόγω της προεδρικής ανικανότητας, που βασίζεται στην αποκάλυψη πως ο Τραμπ πρόδωσε μυστικά εθνικής ασφάλειας ούτως ώστε να εντυπωσιάσει τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας.

Ο Πρόεδρος ίσως έδειξε μόλις πως μπορεί και πως θα βλάψει την ασφάλεια της χώρας, χωρίς να έχει κάποια προφανή πρόθεση.

Η πρόταση μομφής ίσως δεν είναι ρεαλιστική, όμως το Κογκρέσο πρέπει να εμπλακεί σε μια περισσότερο επιθετική έρευνα. Οι Ρεπουμπλικάνοι που επιτέθηκαν άγρια στην Χίλαρι Κλίντον με αφορμή το “μικροπρεπές” σκάνδαλο με το προσωπικό της e-mail, θα δείξουν τώρα που βρίσκονται οι αληθινές τους ανησυχίες -με το κόμμα ή με τη χώρα.

Καμία ατζέντα δεν μπορεί να υποστηρίξει μια θεωρία του να προσποιούμαστε πως αυτή η Προεδρία είναι καλή για τη χώρα».



The Washington Post είναι ο τίτλος κορυφαίας Αμερικανικής καθημερινής εφημερίδας. Είναι η εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στην Ουάσινγκτον, καθώς και η παλαιότερη της περιοχής, έχοντας ιδρυθεί το 1877.

 Η εφημερίδα έχει την έδρα της στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην εθνική πολιτική. Καθημερινές εκδόσεις τυπώνονται για την Περιφέρεια της Κολούμπια, το Μέριλαντ και τη Βιρτζίνια. Η εφημερίδα τυπώνεται σε μεγάλο σχήμα, με τις φωτογραφίες να τυπώνονται και έγχρωμες και ασπρόμαυρες.



Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, στο πιο γνωστό επεισόδιο της πρόσφατης ιστορίας της εφημερίδας, οι δημοσιογράφοι Μπομπ Γούντγουορντ και Καρλ Μπέρνσταϊν οδήγησαν την έρευνα του Αμερικανικού τύπου στο  Σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ. Οι αναφορές στην εφημερίδα συνέβαλαν στην παραίτηση του Προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον. Από τότε, οι έρευνές της έχουν οδηγήσει στην αυξημένη εποπτεία του Στρατιωτικού Ιατρικού Κέντρου Γουόλτερ Ριντ.

Η εφημερίδα έχει κερδίσει 47 Βραβεία Πούλιτζερ, συμπεριλαμβανομένου 6 ξεχωριστά βραβεία το 2008, ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός βραβείων που δόθηκε ποτέ σε εφημερίδα σε μια χρονιά. Επίσης, έχει λάβει 18 Nieman Fellowships και 368 Βραβεία White House News Photographers Association, μεταξύ άλλων. 

Eίναι από τις λίγες αμερικάνικες εφημερίδες που έχουν γραφεία εκτός ΗΠΑ. Ενώ έχει διακριθεί για την δημοσίευση  πολιτικών εκθέσεων για τη λειτουργία του Λευκού Οίκου, του Κογκρέσου και άλλων πτυχών της κυβέρνησης των ΗΠΑ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.