Πέμπτη, 18 Μαΐου 2017

Χειρουργός μαστού έκανε άσκοπες μαστεκτομές και κατέστρεψε τη ζωή εκατοντάδων ασθενών του, στην Αγγλία. Το Βασιλικό Κολλέγιο Χειρουργών έστειλε επιστολή στην κυβέρνηση και ζητά να μπει επειγόντως τέλος σε αδιαφανείς πρακτικές του ιδιωτικού ιατρικού τομέα, ενώ και το NHS κατηγορείται για συγκάλυψη του ψυχικά διαταραγμένου γιατρού. Αναφέρεται ότι, ο χειρουργός έπασχε από "God complex" και τα κίνητρα του είναι ασαφή


Αγγλία, Χειρουργός μαστού έκανε  άσκοπες μαστεκτομές σε  ευάλωτους ασθενείς του, που τους έκανε να πιστέψουν ότι είχαν καρκίνο του μαστού.
Τα θύματά του πιστεύουν  ότι είναι ψυχασθενής, πιστεύουν ότι έχει το λεγόμενο σύνδρομο του Θεού.

ο 59χρονος  Βρετανός χειρουργός με "God complex" (σύμπλεγμα μεγαλείου και θεότητας) τραυμάτισε εκατοντάδες ή και χιλιάδες γυναίκες (ανάμεσά τους και την  16χρονη τότε Jade Edgington που υπέστη άσκοπη μαστεκτομή)
 Ο χειρουργός μαστού  Ian Paterson που ζούσε και εργαζόταν στο Μάντσεστερ, έκανε περιττές χειρουργικές επεμβάσεις  (μαστεκτομές) σε εκατοντάδες γυναίκες που τις άφησε παραμορφωμένες ή σε κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου.
ο Paterson  καταδικάστηκε στα τέλη Απριλίου γιατί τραυμάτιζε  σκόπιμα τους ασθενείς του και αναμένεται η ποινή του.
φωτο η 16χρονη τότε Jade Edgington


Παρά το γεγονός ότι ήταν σε πολύχρονη δικαστική διαμάχη για ένα σωρό περιπτώσεις, συνέχιζε να κάνει εκατοντάδες περιττές χειρουργικές επεμβάσεις από το 1997 έως και το 2011 σε δύο ιδιωτικά νοσοκομεία στα West Midlands.
Ο Πάτερσον υπερέβαλλε ή εφεύρισκε κινδύνους για καρκίνο και έκανε τον ασθενή του να πιστέψει ότι πρέπει να υποβληθεί σε μαστεκτομή. Μάλιστα απαιτούσε μερικές φορές,  αμοιβή μεγαλύτερη από αυτή που κόστιζε η ιατρική πράξη.
Η κατηγορούσα αρχή είπε ότι διεξήγαγε εκτεταμένες επεμβάσεις που άλλαζαν τη ζωή του ασθενούς, χωρίς αιτία που να δικαιολογεί ιατρικά,  αυτή την πράξη του.
Η Εθνική Υπηρεσία Υγείας ασχολήθηκε με 250 κατηγορίες εις βάρος του, αλλά υπάρχει ο φόβος ότι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων του σε ιδιωτικά νοσοκομεία αλλά  και  σε νοσοκομεία του Εθνικού συστήματος υγείας NHS, μπορεί να υπερβαίνει τα 1.000 άτομα.
μια από τις απατεωνίστικες ιατρικές πράξεις του, ήταν η μαστεκτομή “cleavage-sparing mastectomy” κατά την οποία αφαιρούσε τμήμα του μαστού. Αυτό σήμαινε ότι ο καρκινικός ιστός παρέμενε και άφηνε τις γυναίκες σε κίνδυνο.
Του ζητήθηκε να σταματήσει αυτή τη διαδικασία, αλλά τη συνέχισε για αρκετά χρόνια.
Τα κίνητρα Πάτερσον είναι ασαφή, αν και κατά πάσα πιθανότητα χρειαζόταν τα χρήματα για τον  ακριβό τρόπο ζωής του.
Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε στο BBC: «Μερικά από τα θύματά του είπαν ότι,  ήθελε να παίξει τον Θεό με τη ζωή τους  ή ότι έπαιρνε  κάποιας μορφής διεστραμμένη ικανοποίηση από αυτές τις διαδικασίες. Εμείς μάλλον δεν θα μάθουμε ποτέ.»

Μια ασθενής, την οποία ο Paterson χειρούργησε εννέα φορές, είπε με πικρία: «Νομίζω ότι είναι ψυχοπαθής.
Γιατί να θέλει κάποιος, που έχει τα λογικά του, να χειρουργεί ανθρώπους που γνωρίζει ότι δεν το χρειάζονται?"

Ο Paterson εμφανίζεται να έχει δύο προσωπικότητες. Για τους ασθενείς του, ήταν διασκεδαστικός και καθησυχαστικός. Μια γυναίκα είπε: «αισθανόσουν ότι σου έλεγε την αλήθεια και σε φρόντιζε και δεν ήταν σαν να έδινε απλά συμβουλές"
"ήταν πολύ προσγειωμένος, σε φρόντιζε και σε έκανε να νιώθεις άνετα. Δεν υπήρχε λόγος να μην εμπιστευόμαστε όσα μας έλεγε"
Ωστόσο οι συνάδελφοι του λένε ότι θα μπορούσε να φερθεί σαν νταής.
ένας πρώην  συνάδελφός του είπε ότι είχε ένα πολύ επιθετικό, "bullying" είδος προσωπικότητας που του επέτρεπε να κάνει ότι θέλει,   γενικά οι άνθρωποι που βρισκόταν στο περιβάλλον του, τον φοβόταν.

Κορυφαίοι γιατροί απαιτούν τη σύλληψη των αδίστακτων χειρουργών και την αποκάλυψή τους από τα ιδιωτικά νοσοκομεία,όπου έκαναν τα αποτυχημένα τους χειρουργεία.
Το Βασιλικό Κολέγιο Χειρουργών κάνει έκκληση για να δοθεί επειγόντως τέλος  στις αδιαφανείς πρακτικές του ιδιωτικού τομέα, στον απόηχο του σκανδάλου Ian Paterson
Ο χειρουργός μαστού που έχει έδρα στο Μπέρμιγχαμ,  καταδικάστηκε τον περασμένο μήνα για την εκτέλεση περιττών και επικίνδυνων εργασιών σε 17 ασθενείς, όμως οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων του, μπορεί να είναι πάνω από 1.000.

Ο Clare Marx (President of the Royal College of Surgeons) είπε ότι "πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε την επανάληψη μιας τέτοιας παραβίασης.
Ο ιατρικός σύλλογος απαίτησε να μάθει γιατί κανένας από τους συναδέλφους του Πάτερσον δεν εντόπισε τις ατασθαλίες του και γιατί κανένας δεν εναντιώθηκε στις πράξεις του.
σε επιστολή του προς την κυβέρνηση, το "Royal College of Surgeons" είπε ότι τα ιδιωτικά νοσοκομεία θα πρέπει να υποβάλλουν υποχρεωτικά στοιχεία για τους σοβαρούς τραυματισμούς από χειρουργικές επεμβάσεις, τον απροσδόκητο θάνατο και λεγόμενα “never events” -σοβαρά περιστατικά που είναι δυνατόν να προληφθούν.
κάνουν έκκληση για μια εθνική ανασκόπηση της ασφάλειας στον τομέα των επί πληρωμή ιατρικών πράξεων, λέγοντας ότι το σκάνδαλο Πάτερσον, αποδεικνύει την "κακόβουλη συμπεριφορά " που έχει ακόμη θέση στο σύστημα υγείας.

«Πρέπει να βρούμε γιατί ήταν σε θέση να προκαλέσει τόσο μεγάλη ζημιά, για τόσο πολύ καιρό και τι μπορεί να γίνει για να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον,» αναφέρει η επιστολή τους.

Μια έρευνα του 2014 από το Κέντρο Υγείας και το Δημόσιο Συμφέρον   (Centre for Health and the Public Interest)  κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «λίγα είναι γνωστά για την ποιότητα και την ασφάλεια της περίθαλψης», λόγω της απροθυμίας των ιδιοκτητών των ιδιωτικών νοσοκομείων να μοιράζονται τα δεδομένα τους.
Αν και ο ιδιωτικός τομέας υγείας δημοσιεύει τώρα ορισμένα συγκριτικά στοιχεία για την έκβαση της υγείας των ασθενών, αυτό δεν είναι αρκετό για να επιτρέψει την ανίχνευση επκίνδυνης και κακουργηματικής συμπεριφοράς κάποιων γιατρών.
Τα ιδιωτικά νοσοκομεία αποκαλύπτουν λεπτομέρειες για τα "never events" περιστατικά στην Επιτροπή ποιότητας φροντίδας (Care Quality Commission) αλλά όχι στο ευρύ κοινό ή σε ακαδημαϊκούς που μπορούν να τις αναλύσουν.
ο Clare Marx ( πρόεδρος του σώματος), είπε: "ο Ian Paterson καταχράστηκε εσκεμμένα την εμπιστοσύνη που είχαν στο πρόσωπό του, οι πιο ευάλωτοι  από τους ασθενείς του."
"οι ενέργειες του ήταν άθλιες, όπως  και η συμπεριφορά του και πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να αποφευχθεί η επανάληψη μιας τέτοιας παράβασης."
"χρειάζεται να δοθεί έμφαση στον ιδιωτικό τομέα, κυρίως στη συλλογή και δημοσίευση δεδομένων ασφάλειας των ασθενών στα ιδιωτικά νοσοκομεία."
Ο Paterson καταδικάστηκε για 17 κατηγορίες για  τραυματισμό εκ προθέσεως και για τρεις κατηγορίες  παράνομου τραυματισμού, για  διαδικασίες που άφησαν κάποια θύματα σε μόνιμο πόνο.
Ο χειρουργός εργάστηκε για χρόνια στο "Heart of England NHS Foundation Trust" στο Birmingham, όπου χειρίστηκε 250 περιπτώσεις και στα νοσοκομεία " Spire Parkway" και "Little Aston" που είναι ιδιωτικά.
Οι δικηγόροι των θυμάτων λένε ότι, η υπόθεση αναδεικνύει την αδυναμία του συστήματος για την αξιολόγηση των γιατρών, και αυτό το αποκαλούν «tick-box exercise».

η Fiona Booth (Chief Executive of the Association of Independent Healthcare Organisations ( Aiho) δήλωσε: "ο ( Aiho) συνεργάζεται με τους εθνικούς φορείς για να εξετάσουν τρόπους με τους οποίους ο τομέας μας μπορεί να συμμετέχει περισσότερο στη συλλογή καλύτερων στοιχείων σχετικά με τις κλινικές προδιαγραφές"
πηγή 17-5-17
http://www.telegraph.co.uk/news/2017/05/16/catch-rogue-surgeons-forcing-private-hospitals-disclose-botched/

28-4-17
το NHS κατηγορήθηκε για συγκάλυψη ενός χειρουργού που  κατέστρεψε τις ζωές εκατοντάδων γυναικών, σε διάστημα μεγαλύτερο από μια δεκαετία.
οι ιδιοκτήτες του νοσοκομείου ειδοποιήθηκαν για τη συμπεριφορά του Πάτερσον, αλλά του επέτρεψαν να συνεχίσει να χειρουργεί ασθενείς με καρκίνο του μαστού, σε νοσοκομείο του
NHS και σε ιδιωτικά νοσοκομεία.
ο Πάτερσον έκανε τους ασθενείς του, να πιστέψουν ότι είχαν καρκίνο του μαστού και έπρεπε να υποβληθούν σε μαστεκτομή...

http://www.telegraph.co.uk/news/2017/04/28/ian-paterson-charmed-patients-scrimping-treatments-funding-luxury/


http://www.dailymail.co.uk/news/article-4428432/Surgeon-GUILTY-unnecessary-operations.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.