Οι εταιρείες στις οποίες περνούν περιουσιακά στοιχεία του κράτους έπειτα από διαδικασίες ιδιωτικοποίησης να απαλλάσσονται από παραβάσεις λαθρεμπορίας που τελέστηκαν κατά την περίοδο που το περιουσιακό στοιχείο ήταν υπό κρατική ιδιοκτησία, προτείνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Δημητριάδης
Οσμή σκανδάλου αναδύεται από τροπολογία που κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Δημητριάδης η οποία προτείνει, οι εταιρείες στις οποίες περνούν περιουσιακά στοιχεία του κράτους έπειτα από διαδικασίες ιδιωτικοποίησης να απαλλάσσονται από παραβάσεις λαθρεμπορίας που τελέστηκαν κατά την περίοδο που το περιουσιακό στοιχείο ήταν υπό κρατική ιδιοκτησία.Η τροπολογία έχει την μορφή κυβερνητικού εγγράφου ωστόσο το «βάρος» της εισαγωγής» της στο κοινοβούλιο ανέλαβε κυβερνητικός βουλευτής, πρακτική που παραπέμπει ευθέως σε βουλευτικές τροπολογίες του παρελθόντος οι οποίες αποτελούσαν καραμπινάτα σκάνδαλα. Με τον τρόπο αυτό δεν γίνεται γνωστό ποιες περιπτώσεις αφορά η ρύθμιση, ούτε ποιο θα είναι το δημοσιονομικό κόστος. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο κ. Δημητριάδης είχε επιχειρήσει και τον Απρίλιο του 2016 να περάσει την ίδια ακριβώς ρύθμιση αλλά αναγκάστηκε σε απόσυρσή της μετά την γενικευμένη κατακραυγή από την αντιπολίτευση. Συγκεκριμένα τότε είχε σπεύσει να την κάνει αποδεκτή ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης και όχι ο αρμόδιος για θέματα τελωνιακού Κώδικα και προστίμων υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Το ζήτημα ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων με αποτέλεσμα ο κ. Δημητριάδης να δηλώσει πως: « επειδή στην αιτιολογική έκθεση ίσως να μην αποκρυσταλλώνεται η πρόθεσή μας και για αποφυγή στρεβλών εντυπώσεων αποσύρουμε την τροπολογία». Είχε προηγηθεί η αντίδραση του κ. Μάκη Βορίδη που είπε πως «Υπάρχουν ρυθμίσεις οι οποίες είναι κατάπτυστες και απαράδεκτες και θέλουν να αποφευχθεί η διαφάνεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας» εξηγώντας « Κατετέθη βουλευτική τροπολογία που αλλάζει τον τελωνιακό κώδικα και έγινε αποδεκτή από τον υπουργό Υποδομών. Ο υπουργός Υποδομών αλλάζει τον τελωνειακό Κώδικα!».
«Με την ρύθμιση ο νέος μέτοχος δεν έχει ευθύνη για τα χρέη που έκανε η παλιά διοίκηση» πρόσθεσε ο ίδιος και συνέχισε: « Όμως όταν μεταβιβάζονται μετοχές γίνεται νομικός και οικονομικός έλεγχος της εταιρίας. Πάντα ζητείται η διενέργεια φορολογικού ελέγχου ώστε ο νέος μέτοχος να γνωρίζει πλήρως την κατάσταση. Έρχεται λοιπόν η κυβέρνηση και απαλλάσσει εις βάρος του ελληνικού δημοσίου τον νέο μέτοχο. Να το πάρετε πίσω γιατί είναι ντροπή». Επίσης, ο κ. Γιάννης Βρούτσης προειδοποίησε την κυβέρνηση πως αν επιμείνει στην ρύθμιση και δεν την αποσύρει, η ΝΔ θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία. «Κάνετε τροποποιήσεις του εθνικού τελωνειακού κώδικα. Ελπίζω να μην γίνει αποδεκτή αν δεν έρθει ο υπουργός Οικονομιών να μας πει τι γίνεται» είπε ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (ΠΑΣΟΚ) και πρόσθεσε «Εμείς θεωρούμε ότι είναι «φωτογραφική». Πείτε μας ποιους αφορά. Γιατί έχετε τόση βιασύνη;». Για «κομπίνες» μίλησε ο κ. Βασίλης Κεγκέρογλου (ΠΑΣΟΚ) θυμίζοντας ότι ο κ. Αλέξης Τσίπρας στην προ ημερησίας συζήτηση στην Βουλή κατήγγειλε διατάξεις των προηγούμενων κυβερνήσεων. Επίσης, ο κ. Γιώργος Αμυράς ζήτησε την απόσυρση της ρύθμισης έως ότου η κυβέρνηση ξεκαθαρίσει ποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις αφορά η τροπολογία.
Δείτε εδώ την τροπολογία
protothema
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.