Κυριακή 9 Απριλίου 2017

“Ο Τραμπ μπλοφάρει και ο Ερντογάν κάνει λάθη” ρωσικό δημοσίευμα




Ο τίτλος από το δημοσίευμα
Απρίλιος 8, 2017. 20:53
Κατόπιν αιτήματος της  Άγκυρας υπήρξε τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου του Ρώσου ομολόγου του, Σεργκέι Λαβρόφ.

Η διπλωματία είναι ένα ευαίσθητο θέμα, ιδιαίτερα στο επίπεδο των πρακτικών δράσεων σε περιπτώσεις ανωτέρας βίας.
Η Ουάσιγκτον επιτέθηκε στις συριακές ένοπλες δυνάμεις στην επαρχία Χομς. Η ρωσική πλευρά, και όχι μόνον αυτή, χαρακτήρισε την πράξη αυτή ως επίθεση εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους.
Υπενθυμίζεται ότι είχε σχηματισθεί μια τακτική συμμαχία μεταξύ Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν για τη Συρία, η οποία επέτρεψε την Άγκυρα να γίνει σημαντικός παίκτης στη Μέση Ανατολή (Σύσκεψη Αστάνας).
Στην περίπτωση αυτή θα ήταν λογικό να αναμένεται από την Τουρκία να προηγηθούν των δημόσιων δηλώσεων και εκτιμήσεων για την τρέχουσα ειδική κατάσταση, οι διαβουλεύσεις με τη Μόσχα και την Τεχεράνη (βάσει της συμφωνίας τους).
 Αλλά γίνεται φανερό ότι η εξωτερική πολιτική, χωρίς εμπιστοσύνη και συνεργασία, οδηγεί την ένωση σε μια κατάσταση χωρίς προοπτικές.
Ο πρόεδρος, εξάλλου, της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τηλεφώνησε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
 Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «θεωρεί θετικό το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες χτύπησαν μια αεροπορική βάση στη Συρία» και ότι αυτός «θα ήθελε να πιστεύει ότι είναι η αρχή μια πλήρους λειτουργίας», προσθέτοντας «είναι σημαντικό ότι δεν παραμένουν στα λόγια, αν πραγματικά ακολουθήσουν δράση, από την άποψη ότι τα πάντα εξαρτώνται από εμάς (προφανώς την Τουρκία)».
Με τη σειρά του, το Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε ότι η Άγκυρα «υποστηρίζει την πυραυλική επίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών στο αεροδρόμιο του Χομς» και «είναι επείγουσα ανάγκη ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ να απομακρυνθεί από την εξουσία».
Έτσι, στην ουσία, η Άγκυρα απομακρύνθηκε από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Αστάνα, σχηματίζοντας μια αποκλειστική ατζέντα,όπως αυτή αντανακλάται από την τηλεφωνική συνομιλία Λαβρόφ- Τσαβούσογλου.
Μέχρι ενός χρονικού ορίου, η τουρκική διπλωματία ήταν σχετικά ευέλικτη, αλλά οι δηλώσεις για προθυμία στήριξης της στρατιωτικής επιχείρησης των ΗΠΑ στη Συρία, όχι μόνο οδηγεί σε επιπλοκές των σχέσεων με τη Ρωσία και το Ιράν, αλλά επίσης ωθεί την αλλαγή της κατάστασης στη Μέση Ανατολή.
Σε αυτό το στάδιο ο Τραμπ, για διάφορους εσωτερικούς λόγους, προέβη στην επιχείρηση εναντίον της Συρίας ‘μπλοφάροντας’ ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει μια ‘ενιαία δράση’.
Ενώ ο Ερντογάν κάνει ένα σοβαρό λάθος: χτυπάει τον εαυτό του σε μια κατάσταση που προσπαθεί να επιλέξει μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας –Ιράν. 
Εδώ παρουσιάζεται και το δημοσίευμα της Wall Street Journal που γράφει :
" η Ουάσιγκτον από καιρό πίστευε ότι η θέση της Τουρκίας είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην πολιτική διευθέτηση της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στη Συρία, στην υλοποίηση μια αποτελεσματικής στρατιωτικής εκστρατείας κατά του ‘Ισλαμικού κράτους’. 
Μιλώντας για τους εταίρους των ΗΠΑ στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών, οι αμερικανοί ειδικοί όλο και περισσότερο αναφέρουν ότι η Τουρκία δεν είναι κατά του ISIS, αλλά μόνο οι  ομάδες των Κούρδων της Συρίας διεξάγουν αποτελεσματικές πολεμικές επιχειρήσεις».
Εν κατακλείδι το ρωσικό δημοσίευμα επισημαίνει ότι η ευνοϊκή πολιτική των ΗΠΑ προς τους Κούρδους θα έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργήσουν οι Αμερικανοί ακόμη ένα δορυφόρο τους στη Μέση Ανατολή σε αντίθεση με τις επιδιώξεις της Άγκυρας.
 (
regnum.ru)
--
The Hellenic Information Team

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.