Ιαπωνία, στο Πανεπιστήμιο του Kobe, ερευνητές στρατολόγησαν οκτώ άλογα από τον πανεπιστημιακό ιππικό όμιλο, για διεξαγωγή πειραμάτων σχετικά με την κατάλληλη και πετυχημένη αλληλεπίδρασή τους με τον άνθρωπο (φροντιστή)
Ο ερευνητής (Research Fellow ) Monamie RINGHOFER και ο αναπληρωτής καθηγητής (Associate Professor) Shinya YAMAMOTO (από το Kobe University Graduate School of Intercultural Studies) απέδειξαν ότι, όταν τα άλογα αντιμετωπίζουν προβλήματα, χρησιμοποιούν οπτικά και φυσικά σήματα για να τραβήξουν την προσοχή του ανθρώπου και να ζητήσουν τη βοήθειά του.
Η μελέτη έδειξε επίσης ότι τα άλογα αλλάζουν την επικοινωνιακή τους συμπεριφορά ανάλογα με την ικανότητα του φροντιστή τους, να κατανοεί τη γλώσσα επικοινωνίας τους (τις αντιδράσεις τους και τη γλώσσα του σώματός τους -μη λεκτική επικοινωνία)
Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στην ηλεκτρονική έκδοση του Animal Cognition στις 24 Νοεμβρίου.
Η επικοινωνία με άλλα άτομα προκειμένου να ληφθούν πληροφορίες σχετικά με τοποθεσίες για την αναζήτηση τροφής ή για θηρευτές (αρπακτικά ζώα) είναι μια πολύτιμη ικανότητα επιβίωσης. (ιδιαίτερα ειδικευμένοι στην κατανόηση άλλων ατόμων είναι για παράδειγμα οι χιμπατζήδες, που εξελικτικά βρίσκονται κοντά στους ανθρώπους)
Μερικά κατοικίδια ζώα είναι επίσης πολύ καλά στην επικοινωνία με τους ανθρώπους. Θεωρείται ότι αυτές οι ικανότητες επηρεάστηκαν από τη διαδικασία εξημέρωσης. (πρόσφατες μελέτες με σκύλους αποκαλύπτουν ότι κατανοούν εξαιρετικά διάφορες ανθρώπινες χειρονομίες και εκφράσεις)
Τα άλογα που εξημερώθηκαν πριν από 6.000 χρόνια, έχουν συμβάλει στην ανθρώπινη κοινωνία με διάφορες μορφές, από τις μεταφορές έως τη συντροφικότητα.
είναι γνωστές οι θετικές επιδράσεις της ιππασίας στη σωματική και ψυχική μας υγεία.
Η συνεργατική σχέση του ανθρώπου με τα άλογα, θα μπορούσε να αποδοθεί στις υψηλές κοινωνικές και γνωστικές δεξιότητες που διαθέτουν αυτά τα ζώα.
Η νέα μελέτη στοχεύει στην επιστημονική απόδειξη για αυτή την ικανότητά τους.
Οι ερευνητές δημιούργησαν για το πείραμα, μια κατάσταση ανάγκης επίλυσης προβλημάτων,
έκρυψαν τα τρόφιμα (καρότα σε κουβά ) σε μέρος προσβάσιμο μόνο στους ανθρώπους (φροντιστές, επιστάτες των αλόγων)
για το πρώτο πείραμα, ο βοηθός πειραματιστής έκρυψε τα τρόφιμα (καρότα) σε έναν κάδο που το άλογο δεν μπορούσε να φτάσει.
οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το άλογο έστειλε μηνύματα στον φροντιστή του (που αγνοούσε την απόκρυψη των τροφίμων) μόλις εκείνος πλησίασε.
Το άλογο έμεινε κοντά στον φροντιστή (επιστάτη) του, τον κοίταξε, τον άγγιξε και τον έσπρωξε ελαφρά για περισσότερη ώρα, όταν υπήρχαν κοντά τους τα κρυμμένα τρόφιμα.
Ανάλογο πείραμα έγινε για να εξεταστεί η συμπεριφορά του αλόγου όταν ο φροντιστής του, ήξερε για την κρυμμένη τροφή.
Τα άλογα έδωσαν περισσότερα σήματα όταν ο επιστάτης τους αγνοούσε ότι υπήρχε κρυμμένη τροφή.
Η έρευνα έδειξε ότι τα άλογα μπορούν όχι μόνο να επικοινωνήσουν με τον άνθρωπο για να δείξουν τις απαιτήσεις (τις ανάγκες ή το πρόβλημά τους) αλλά μπορούν επίσης και να τροποποιήσουν τους τρόπους επικοινωνίας τους.
Η δεξιότητα του φροντιστή να σχετιστεί, δηλαδή να αλληλεπιδράσει με το άλογό του (με αμοιβαίο σεβασμό, ειλικρίνεια, εμπιστοσύνη, συμπόνια κλπ) είναι ανάλογη με τον ιδιαίτερο τρόπο που το ζώο τον προσεγγίζει για να του ζητήσει βοήθεια, να προσελκύσει την προσοχή του και να του "μιλήσει" για το πρόβλημά του.
Οι άμεσες αντιδράσεις του αλόγου στις ανθρώπινες σχεσιακές προσφορές μπορούνε να θεωρηθούνε σαν ένας καθρέφτης για την αυθεντική συναισθηματική αντιστοιχία ενός ατόμου. Αν ένα φυσιολογικά φιλικό άλογο απορρίπτει κάποιον, αυτό μπορεί να θεωρηθεί σαν μια έκκληση για να εξετάσει τον τρόπο προσέγγισής του. Αν αλλάξει τον εαυτό του, το άλογο αντιδρά διαφορετικά.
πηγή 16-12-16
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-4042680/Why-long-face-Study-finds-horses-use-visual-physical-cues-ask-humans-help.html
http://www.kobe-u.ac.jp/en/NEWS/research/2016_12_15_01.html
http://hellenicrevenge.blogspot.com/2016/12/blog-post_23.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.