Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Στα «κάγκελα» οι Αστυνομικοί για μισθολόγιο και μη εφαρμογή της απόφασης ΣτΕ


ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΜΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣτΕ ΓΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΔΙΚΙΩΝ
Στα... «κάγκελα» βρίσκονται οι ένστολοι, καθώς το νέο μισθολόγιο είναι προ των πυλών και οι διαρροές από τα αρμόδια υπουργεία προμηνύουν κακά μαντάτα για το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας.


Συνδικαλιστές «πολιόρκησαν» χθες το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, χωρίς (για ακόμα μία φορά) να καταφέρουν τελικά να δουν τον υπουργό. Είχαν, ωστόσο, συνάντηση με τη διευθύντρια του γραφείου του Θεώνη Κουφονικολάκου, η οποία έδωσε κάποιες απαντήσεις, που, σύμφωνα με τους ένστολους, μόνο αισιοδοξία δεν αποπνέουν.


Αρχικά, όπως έγινε γνωστό από τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους, ξεκαθαρίστηκε ότι το βασικό αίτημα για εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, που προβλέπει αποκατάσταση των μισθολογικών αδικιών, δεν πρόκειται να γίνει δεκτό «στην παρούσα οικονομική συγκυρία». Και αυτό διότι το κόστος μιας τέτοιας απόφασης κυμαίνεται στα 600.000.000 ευρώ μαζί με τα αναδρομικά.


Το χειρότερο, ωστόσο, είναι ότι το νέο μισθολόγιο, το οποίο θα έρθει μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, είναι πιθανό να φέρει μειώσεις στις αποδοχές του κατώτερου προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας.


«Προσωπική διαφορά»


Η κυβέρνηση για να «χρυσώσει» το χάπι έριξε στο τραπέζι την «προσωπική διαφορά». Ουσιαστικά, δηλαδή, διαμηνύει στο κατώτερο προσωπικό ότι η μισθολογική απώλεια θα καλυφθεί με μία νέα διαδικασία καταβολής επιμισθίου. «Για παράδειγμα, αν ένας αστυφύλακας παίρνει 1.000 ευρώ και του μειώσουν τον μισθό στα 900 ευρώ, του λέει η κυβέρνηση ότι επειδή είναι καλή θα του καταβάλλει εκείνη τα 100 ευρώ με τη μορφή ενός έξτρα επιμισθίου. Η καταβολή θα γίνεται, ωστόσο, μόνο αν όλα κυλήσουν ομαλά με τον Προϋπολογισμό. Διαφορετικά, θα υπάρξει κόφτης και δεν θα καταβάλλεται η προσωπική διαφορά. Θα απειλούμαστε δηλαδή ανά πάσα στιγμή με μείωση μισθού», εξηγεί στον «Ε.Τ.» ο Γρηγόρης Γερακαράκος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων.


Οι αξιωματικοί προσώρας δεν φαίνεται να κινδυνεύουν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι ευχαριστημένοι, διότι ήλπιζαν και αυτοί στην αποκατάσταση του μισθού τους στα επίπεδα του 2012 με βάση την απόφαση του ΣτΕ. Σύμφωνα με τις διαρροές, οι συμπιέσεις των κατωτέρων θα γίνουν προς όφελος των ανωτέρων. Η κ. Κουφονικολάκου ανέφερε, σύμφωνα με τους ένστολους, ότι θέση της κυβέρνησης είναι πως το συνολικό κόστος του νέου μισθολογίου θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο.


Δυναμική απάντηση


«Χθες επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι μας τόσο για τη μη εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ όσο και για το νέο μισθολόγιο. Η απάντησή μας προς την κυβέρνηση θα είναι δυναμική στις 22 Φεβρουαρίου, σε συγκέντρωση που διοργανώνουμε στο Σύνταγμα. Ετοιμάζουμε εκπλήξεις. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για να υπάρξει εθνική συνεννόηση στα μείζονα ζητήματα της ασφάλειας και της αξιοπρεπούς διαβίωσης του δυναμικού των Σωμάτων Ασφαλείας», λέει στον «Ε.Τ.» ο Γιάννης Κατσιαμάκας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ.


Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Γερακαράκος προσθέτει ότι «πρέπει να θυμίσουμε ότι ο κ. Πάνος Καμμένος είχε δεσμευτεί με δηλώσεις του ότι θα εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ και μας καθησύχαζε ότι όλα θα πάνε καλά, ενώ ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές. Αντ’ αυτού έρχονται νέες περικοπές. Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε. Ο κ. Χουλιαράκης, ο οποίος είναι ο αρμόδιος υπουργός για τα ειδικά μισθολόγια, δεν σήκωσε καν το τηλέφωνο να μας καλέσει».


Από την πλευρά τους στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη πετάνε το μπαλάκι στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς -όπως λένε- όσο καλή πρόθεση και να υπάρχει στο μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη άλλο είναι το υπουργείο που θα πάρει την τελική απόφαση για το νέο μισθολόγιο.


Πυροσβέστες σε... άμεση δράση


ΣΕ ΑΝΑΒΡΑΣΜΟ βρίσκονται οι 4.000 πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης, οι οποίοι είχαν προσληφθεί τον Φεβρουάριο του 2012 και η θητεία τους λήγει σήμερα με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να βρεθούν στον δρόμο εάν δεν νομιμοποιηθούν ή αν δεν ανανεωθούν οι συμβάσεις τους.


Δυναμική και πολυπληθής ήταν χθες η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν στο κέντρο της Αθήνας. Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπου μετέβησαν για να δουν την Όλγα Γεροβασίλη, επικράτησε ένταση όταν διμοιρία των ΜΑΤ παρατάχθηκε για να τους απαγορεύσει την είσοδο. Οι πυροσβέστες ζήτησαν από τους αστυνομικούς να αποχωρήσουν και όταν εκείνοι δεν το έκαναν επιχείρησαν να εισβάλουν στο κτίριο σπάζοντας τις τζαμαρίες και σηκώνοντας τα ρολά που είχαν κατέβει για να τους εμποδίσουν. Χάρη στην επέμβαση των ψυχραιμοτέρων το περιστατικό έληξε χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί.


Χθες το βράδυ, έγινε γνωστό με ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ότι την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική διάταξη με την οποία θα διασφαλιστεί η εργασία των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης (πιθανότατα με νέες συμβάσεις), μέχρι να διευθετηθεί οριστικά το θέμα της μονιμοποίησής τους.


(Ε.Τ. 09/02/2017 – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ - akalafatis@e-typos.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.