Ωρα μηδέν για την ύπαρξη της ΠΓΔΜ καθώς Κομισιόν και Ελλάδα προετοιμάζονται για εμφύλιο πόλεμο στη γειτονική χώρα και λαμβάνουν έκτακτα μέτρα. Πλέον θα υποδεχθούμε και Σκοπιανούς πρόσφυγες..με την κατάσταση στο γειτονικό κρατίδιο θεωρείται μη αναστρέψιμη.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο νέος πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Xhaferi, κάρφωσε την αλβανική σημαία στο γραφείο του στη Βουλή και αυτό δείχνει πολλά… Δείτε παρακάτω σε βίντεο και εικόνα τον οριστικό διαμελισμό της ΠΓΔΜ με την αλβανική σημαία μέσα στο Κοινοβούλιο!
Ο διαμελισμός της ΠΓΔΜ πρέπει να θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιος αν ρίξει κανείς μια ματιά τον άνθρωπο που έστειλαν οι ΗΠΑ για διαβουλεύσεις στην χώρα Αξίζει να διαβάσετε παρακάτω το κεντρικό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΕΣΤΙΑ», η οποία αποκαλύπτει την περίεργη και καταγεγραμμένη «προϋπηρεσία» του κυρίου Hoyt Briant Yee.. του αναπληρωτή βοηθού ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, αρμόδιου για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, γνωστού και ως «διαμελιστή».
Τι προβλέπει το ελληνικό σχέδιο
Το σχέδιο προβλέπει ότι σε περίπτωση μαζικής μετακίνησης Σκοπιανών λόγω έναρξης εχθρπραξιών ο πληθυσμός θα παραμείνει στο Κιλκίς, όπου ήδη έχουν βρεθεί περιοχές που θα μπορούσαν να στηθούν καταυλισμοί έως ότου εκτονωθεί η κατάσταση και επιστρέψουν σπίτια τους, δηλαδή ποτέ! Με την ένοπλη σύρραξη να είναι προ των πυλών δεν νομίζουμε πως θα υπάρξει ΠΓΔΜ με τη μορφή που είχε έως σήμερα.
Επίσης, οι μηχανισμοί ελέγχων που θα αναπτυχθούν στα σύνορα θα φροντίσουν να εμποδίσουν τυχόν κυκλώματα διακίνησης μεταναστών που θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία.
Αυτό που ανησυχεί τους Έλληνες αξιωματούχους είναι το ενδεχόμενο κατάρρευσης της γειτονικής χώρας και η βύθιση της σε παρατεταμένη κρίση που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε μετακίνηση πληθυσμών.
Στέλεχος της Κατεχάκη εξηγούσε στο «Έθνος» ότι η απειλή εμφύλιας σύρραξης πλανάται πάνω από τα Σκόπια εδώ και καιρό, με αποτέλεσμα οι ελληνικές Αρχές να έχουν αναλάβει δράση πολύ πριν ξεσπάσουν τα αιματηρά επεισόδια στη Βουλή.
Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι κατά τη διήμερη επίσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, στο Βελιγράδι, συζητήθηκε και η πιθανή κρίση στα Σκόπια, που τελικά εκδηλώθηκε μερικές ημέρες αργότερα.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε συναντηθεί τη Μ. Τρίτη με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εσωτερικών της Δημοκρατίας της Σερβίας, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, και είχαν ανταλλάξει απόψεις για ζητήματα συνεργασίας σε θέματα μετανάστευσης, τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος.
Την ίδια ώρα στα Σκόπια ο Νικόλα Γκρούεφσκι και οι βουλευτές του VMRO-PMNE συντηρούν την ένταση και δεν αποδέχονται την εκλογή του Ταλάτ Τζαφέρι ως προέδρου της Βουλής από την πλειοψηφία των βουλευτών, παρά την αναγνώριση στήριξη που υπήρξε από την EE, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.
Την Τρίτη από το πρωί οι βουλευτές του VMRO-DPMNE έσπευσαν να συγκεντρωθούν και να παραμείνουν στο γραφείο του προέδρου της Βουλής, μέσα στο κτίριο του Κοινοβουλίου, το οποίο συνεχίζει να κατέχει ο πρώην πρόεδρος και στέλεχος του κόμματος Τράικο Βελιάνοφσκι, αρνούμενος να το εγκαταλείψει.
Με στόχο να παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στα Σκόπια και να ληφθούν έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση τυχόν ακραίων καταστάσεων, η Κομισιόν έφτιαξε γραφείο στην ΠΓΔΜ στο οποίο μάλιστα συμμετέχει και η Ελλάδα.
Η Κομισιόν προχώρησε στη σύσταση γραφείου ανάλυσης πληροφοριών μετά την κρίση που έχει ξεσπάσει στη γειτονική χώρα και τον φόβο για εμφύλιο.
Σε αυτό συμμετέχουν διπλωμάτες και αστυνομικοί σύνδεσμοι από όλα τα κράτη-μέλη. Η Ελλάδα εκπροσωπείται από τον αστυνομικό σύνδεσμο που διαθέτει στα Σκόπια, ενώ πληροφόρηση υπάρχει και από διπλωματικές πηγές.
Με τη σειρά του, ο Έλληνας εκπρόσωπος ενημερώνει τα υπουργεία Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας και την ΕΥΠ για την πολιτική κρίση.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι αρμόδιες υπηρεσίες στην Ελλάδα έχουν ήδη εκπονήσει κάποια πρώτα σχέδια δράσης για την περίπτωση ξεσπάσματος εμφυλίου που θα μπορούσε να δημιουργήσει μεταναστευτικές ροές προς τα ελληνοσκοπιανά σύνορα.
Κυρώσεις από την Ε.Ε.
Υπ’ αυτές τις συνθήκες ή ηγεσία τής EE και των Ηνωμένων Πολιτειών ανησυχεί για την σταθερότητα στα Βαλκάνια και είναι εξοργισμένη με την αμετανόητη στάση του Προέδρου Ιβάνοφ και του Γκρούεφσκι πού μπορεί να προκαλέσει ντόμινο στην ήδη ασταθή περιοχή.
Η EE σχεδιάζει ήδη να μπλοκάρει τούς τραπεζικούς λογαριασμούς και να ακυρώσει τα διαβατήρια αυτών των δύο ηγετών και των στενών συνεργατών τους.
Και απειλεί να διακόψει την οικονομική βοήθειά της στα Σκόπια.
Ολοταχώς προς πραξικόπημα
Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης υπό τη Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε ότι θα “εκλέξει” σύντομα μια νέα κυβέρνηση μετά την εκλογή, την Πέμπτη, του Ταλάτ Τζαφέρι στη θέση του προέδρου του κοινοβουλίου, μια ψηφοφορία που συνοδεύτηκε από βίαια επεισόδια.
Η ανακοίνωση αυτή έγινε λίγο πριν φτάσει ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χόιτ Μπράιαν Γι στη ΠΓΔΜ για συνομιλίες με τους τοπικούς πολιτικούς ηγέτες προκειμένου να βρεθεί μια λύση στο πολιτικό αδιέξοδο όπου έχει βυθιστεί η χώρα.
“Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου εξελέγη με βάση τον νόμο και μια νέα κυβέρνηση θα εκλεγεί προσεχώς, με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους” αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η SDSM, όπου κατηγορεί τη δεξιά ότι προσπαθεί να εμποδίσει την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας.
Από την πλευρά του το VMRO κατήγγειλε τον “παντελώς παράνομο τρόπο εκλογής του προέδρου του κοινοβουλίου”.
Το VMRO κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν τον Δεκέμβριο με σκοπό να τερματιστεί η πολιτική κρίση.
Όμως δεν κατάφερε να αποσπάσει την πλειοψηφία στο 120μελές κοινοβούλιο.
Ο πρόεδρος Γκιόργκε Ιβανόφ από την άλλη, αρνείται να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ζάεφ που, μαζί με τα αλβανικά κόμματα διαθέτει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο (67 έδρες).
Ο πρόεδρος, αλλά και οι υποστηρικτές της δεξιάς που διαδηλώνουν καθημερινά εδώ και πολλές εβδομάδες στα Σκόπια, θεωρούν ότι μια τέτοια κυβέρνηση θα έπληττε την εθνική ενότητα της χώρας.
pentapostagma.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.