Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

ΤΙ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ…ΦΟΒΙΖΕΙ!

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Η δύσκολη οριακή νίκη του Ερντογάν στο δημοψήφισμα καθιστά πλέον δυσκολότερη την περεταίρω πορεία του προς τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές, γεγονός που συζητείται ήδη έντονα στο στενό το περιβάλλον καθώς όλα τα αποτελέσματα είναι πλέον δυνατά.




Σύμφωνα με παρατηρητές των πολιτικών πραγμάτων της Τουρκίας, τρία είναι τα επόμενα σημαντικά βήματα του Ερντογαν. Συγκεκριμένα τα βήματα αυτά είναι, ανασχηματισμός της κυβέρνησης με την ανάληψη της πρωτοκαθεδρίας από τον ίδιο τον Ερντογάν, πρόωρες εκλογές που θα προηγηθούν των προεδρικών το 2019 καιç άμεση προώθηση των νομοθετημάτων που θα τον ισχυροποιήσουν στην εξουσία.
Όλο όμως αυτό το πρόγραμμα που είχε σχεδιαστεί πριν από το δημοψήφισμα με την πεποίθηση ότι θα ήταν περίπατος για τον Ερντογάν, βρίσκεται τώρα σε διαφορετικό έδαφος, μετά τις μεγάλες απώλειας που υπέστη αυτός και το συνεργαζόμενο εθνικιστικό κόμμα.
Με αυτά τα δεδομένα υπάρχουν δυο προτάσεις που μπαίνουν στο τραπέζι για να ανακτήσει την δύναμη του, με την δυσκολία όμως της χειροτέρευσης των οικονομικών μεγεθών. Η πρώτη και πιο λογική είναι να διευρύνει την πολιτική εσωτερική του συμμαχία, να ενισχύσει το πολιτικό- ισλαμικό του προφίλ ιδιαίτερα στους κουρδικούς πληθυσμούς προσεταιρίζοντας περισσότερους ψήφους. Η άλλη και η πιο επικίνδυνη, είναι να συνεχίσει την αντιδυτική συγκρουσιακή του ρητορική στο πλαίσιο της προβολής του σαν σουλτάνος και χαλίφης, όπως είναι και το όραμα του, για πολιτικά οφέλη και με στόχο τις εκλογές. Εδώ έχει και το μεγάλο «άσο» στο μανίκι του που είναι το μεταναστευτικό.
Στην δεύτερη περίσωση που είναι και η πιο πιθανή, θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα Ερντογάν αδίστακτο που θα είναι ικανός για όλα.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.