Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

ΑΥΤΟ ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ; Πώς για μια κιλοβατώρα πληρώνουμε «κερατιάτικα» στη ΔΕΗ εκατοντάδες ευρώ…

K4
Απανωτά ηλεκτροσόκ προκάλεσαν οι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί της ΔΕΗ που πήραν στα χέρια τους οι καταναλωτές από τις αρχές του μήνα. Ακόμη και για μια κιλοβατώρα οι καταναλωτές επιβαρύνθηκαν με 73 ευρώ επιπλέον λογαριασμό.

Υπάρχει όμως ένας παράγοντας που υπερδιπλασιάζει τον λογαριασμό που καλείται να πληρώσει ο καταναλωτής για την αυξημένη κατανάλωση ρεύματος και αυτός είναι ο τρόπος που κοστολογούν όλοι οι προμηθευτές ρεύματος (ΔΕΗ και ιδιώτες) τη ρυθμιζόμενη χρέωση των ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας).
Η μεθοδολογία τιμολόγησης των ΥΚΩ έχει εγκριθεί με νόμο το 2012 και προβλέπει κλιμακωτή χρέωση της τετραμηνιαίας κατανάλωσης. Συγκεκριμένα, για κατανάλωση έως και 1.600 κιλοβατώρες η χρέωση των ΥΚΩ είναι 0,00699 ευρώ η κιλοβατώρα. Στην αμέσως επόμενη κλίμακα, 1.601-2.000 κιλοβατώρες, η χρέωση είναι 0,01570 ευρώ η κιλοβατώρα και στην κλίμακα 2.001-3.000 κιλοβατώρες η χρέωση ανεβαίνει στα 0,03987 ευρώ η κιλοβατώρα. Στην υψηλή κλίμακα άνω των 3.000 κιλοβατωρών το τετράμηνο, η χρέωση των ΥΚΩ εκτινάσσεται στα 0,04488 ευρώ η κιλοβατώρα. Με την αλλαγή κλίμακας όλη η ενέργεια από την πρώτη κιλοβατώρα επιβαρύνεται με την υψηλή χρέωση ΥΚΩ. Η μεθοδολογία αυτή στραγγαλίζει οικονομικά τα εξαντλημένα νοικοκυριά, τα οποία υποχρεώνονται να ζεσταθούν με ρεύμα, αφού δεν υπάρχουν χρήματα για πετρέλαιο θέρμανσης.
Την ανεξέλεγκτη αύξηση του κόστους ενέργειας από τη μεθοδολογία χρέωσης των ΥΚΩ αναγνωρίζουν τόσο η ΡΑΕ όσο και η ΔΕΗ. Η ΔΕΗ υπογραμμίζει ότι θα εισηγηθεί προς τη ΡΑΕ τροποποίηση της μεθοδολογίας χρέωσης των ΥΚΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.