Δευτέρα 17 Απριλίου 2017

Θεσπρωτία: "Εσπασαν " τη νεκρική σιωπή ..με κλαρίνα ..στο νεκροταφείο [βίντεο-φωτο]

-Αναβίωσε ένα μοναδικό  έθιμο στο Γηρομέρι Φιλιατών-
-Ρίγη συγκίνησης στο νεκροταφείο 
-Για το έθιμο   μίλησαν στην κάμερα του epirus-tv-news ο κ.Λέλης Γρηγόρης ,εκπρόσωπος  της Τοπικής Κοινότητας Γηρομερίου και ο κ.Παναγιώτης Ντούρος ,δικηγόρος   παρ΄ Αρείω Πάγω,γεννημένος στο Γηρομέρι Φιλιατών.
-δείτε το βίντεο 


συγκινητικό έθιμο αναβίωσε σήμερα Δευτέρα του Πάσχα στο χωριό Γηρομέρι Φιλιατών Θεσπρωτίας.

Πρόκειται για ένα μοναδικό ταφικό έθιμο στην Ελλάδα  ,που χάνεται στα βάθη των χρόνων και έχει τις ρίζες του στις αρχές του 18ου αιώνα.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στο νεκροταφείο , κάτοικοι φίλοι και συγγενείς νεκρών πήγαν και φέτος πάνω απο τους τάφους  τους.
Η έντονη βροχόπτωση που επικρατούσε   στην  περιοχή  δεν εμπόδισε   πλήθος κόσμου να παραβρεθεί  και στη φετινή   αναβίωση του εθίμου.
Οι  συγγενείς των νεκρών παρήγγειλαν τα αγαπημένα τραγούδια τους όσο ήταν εν ζωή και σε κάθε μνήμα ακούστηκε και  το αντίστοιχο τραγούδι με  τη συνοδεία οργάνων.
Με αυτό το μοναδικό εθιμοτυπικό  και σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης ,κάτοικοι  συγγενείς και φίλοι  έσπασαν  τη νεκρική σιωπή, αναπόλησαν στιγμές του παρελθόντος και με τους ήχους του κλαρίνου σε  ηπειρώτικα τραγούδια γιόρτασαν την Ανάσταση με τους δικούς τους ανθρώπους που δεν  βρίσκονται στη ζωή ....
Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί έξω απο το νεκροταφείο ,ενώ   το γλέντι  συνεχίστηκε πόρτα πόρτα   σε όλα τα σπίτια του χωριού .
 epirus-tv-news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.