Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Εισφορές-σοκ σε μισθωτούς με εισόδημα από ελεύθερο επάγγελμα Φτάνουν στα 853 ευρώ το μήνα

Εισφορές-σοκ σε μισθωτούς με εισόδημα από ελεύθερο επάγγελμα

Εισφορές-σοκ που φτάνουν στα 853 ευρώ το μήνα περιέχουν τα νέα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑγια μισθωτούς που έχουν παράλληλα εισόδημα από ατομικό επάγγελμα και για το οποίο είχαν νομίμως εξαιρεθεί ή απαλλαγεί από την ασφάλιση τους στον ΟΑΕΕ!

Tα ειδοποιητήρια «νέας κοπής» από τον ΕΦΚΑ αφορούν περίπου 165.000 ασφαλισμένους και άρχισαν να αναρτώνται από την Δευτέρα 6 Μαρτίου. Οι εισφορές είναι για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο και θα πρέπει να πληρωθούν ως τις 17 Μαρτίου που λήγει η παράταση που έδωσε ο ΕΦΚΑ.
Τα νέα ραβασάκια όμως έχουν διπλές εισφορές. Ιδού ένα αποκαλυπτικό παράδειγμα από μερικά ειδοποιητήρια… νέας κοπής:
• Εργαζόμενος ως μισθωτός πλήρωνε και πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές 16% επί των μηνιαίων του αποδοχών. Για λόγους κόστους η επιχείρηση του κατέβαλλε συμπληρωματικές αποδοχές για πρόσθετη εργασία με δελτίο παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι). Η αμοιβή από το μπλοκάκι έχει αυτοτελή φόρο 20%.

• Ως ασφαλισμένος, με 25 ημέρες το μήνα στο ΙΚΑ, είχε δικαίωμα βάσει νόμου να απαλλαγεί από εισφορές από τον ΟΑΕΕ, ώστε να μην πληρώνει διπλά (ΙΚΑ και ΟΑΕΕ). Αν ήταν πρωτοασφαλισμένος από το 1993, δεν είχε καθόλου υποχρέωση να πάει και στον ΟΑΕΕ, από τη στιγμή που είχε ΙΚΑ (ο νόμος προέβλεπε ένα φορέα για τους πρωτοασφαλισμένους από το 1993). Αυτά ίσχυαν μέχρι το 2016.
• Με το νόμο Κατρούγκαλου που ισχύει από 1/1/2017, ο εργαζόμενος που είχε ασφάλιση ΙΚΑ και πλήρωνε εισφορές στο μισθό του, με ένα έχτρα φόρο 20% για το εισόδημα από το μπλοκάκι, καλείται τώρα από τον ΕΦΚΑ να πληρώνει και εισφορές και για το εισόδημα από το μπλοκάκι για το οποίο ο νόμος προέβλεπε ρητά την απαλλαγή από την καταβολή εισφορών, από τη στιγμή που ο εργαζόμενος είχε απαλλαγή όχι μόνος του αλλά με σφραγίδα του ΟΑΕΕ.
• Το ραβασάκι για αυτά που καλείται να πληρώσει τόσο ο ίδιος όσο και εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι μισθωτοί με μπλοκάκι, του βγάζει μηνιαία εισφορά 853,06 ευρώ και υπολογίστηκε σε εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα 37.538 ευρώ για το 2015. Σήμερα το εισόδημα του 2015 δεν υφίσταται, αλλά ο εργαζόμενος θα πρέπει να πληρώνει κάθε μήνα την εισφορά των 853 ευρώ και ας μην έχει το εισόδημα πάνω στο οποίο υπολογίστηκε αυτό το χαράτσι!
Ο μόνος τρόπος για να γλιτώσει είναι να κλείσει το μπλοκάκι, αλλά έτσι θα είναι σαν να κλείνει μια συμπληρωματική πηγή εισοδήματος.
Ο άλλος τρόπος είναι να μην πληρώσει και να περιμένει να κάνει τη δήλωση με το εισόδημα του 2016 που θα είναι μικρότερο, οπότε και θα συμψηφιστούν οι εισφορές.

star

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.