Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

«Μαχαίρι» από το Ισραήλ στις εισφορές του στον ΟΗΕ


Το Ισραήλ ανακοίνωσε χθες ότι θα κόψει άλλα 2 εκατομμύρια δολάρια (1,8 εκατ. ευρώ) από τις ήδη μειωμένες εισφορές του φέτος

στα Ηνωμένα Έθνη, ως διαμαρτυρία για τα ψηφίσματα που έχει λάβει ο οργανισμός εναντίον της χώρας σε διάφορα φόρουμ του.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος κρατά επίσης και το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Εξωτερικών, έδωσε εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών να περικόψει τη χρηματοδότηση και να χρησιμοποιήσει το ποσό για να βοηθηθούν οι αναπτυσσόμενες χώρες οι οποίες υποστηρίζουν το Ισραήλ σε διεθνείς οργανισμούς.

Η απόφαση αποτελεί τη δεύτερη περικοπή φέτος, αφότου το Ισραήλ διαμήνυσε τον Ιανουάριο ότι μειώνει την εισφορά του κατά 6 εκατομμύρια δολάρια (5,5 εκατ. ευρώ).

Η περαιτέρω περικοπή της Τετάρτης σημαίνει ότι από το σύνολο της δέσμευσης της χώρας να πληρώσει 11,7 εκατ. δολάρια το 2017, το Ισραήλ θα πληρώσει στον ΟΗΕ μόνο 3,7 εκατ. δολάρια (3,4 εκατ. ευρώ), είπε το υπουργείο Εξωτερικών.

Αυτό έγινε λόγω των «εχθρικών ψηφισμάτων που υιοθετήθηκαν πριν από μερικές ημέρες από το Συμβούλιο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ», έγραφε στη δήλωσή του το υπουργείο.

Στις αρχές του μήνα, η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι επανεξετάζει τη συμμετοχή της στο Συμβούλιο, το οποίο εδρεύει στη Γενεύη, αποζητώντας τη μεταρρύθμιση της ατζέντας του και το τέλος της «εμμονής (του Συμβουλίου) με το Ισραήλ».

«Η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος της επιδίωξης του Ισραήλ, μαζί με τους φίλους του, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, να διορθώσουν την εμμονική προκατάληψη εναντίον του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη και τις υπηρεσίες του», αναφερόταν στη δήλωση του υπουργείου.

Η περικοπή των 5,5 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο έγινε ως διαμαρτυρία για ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο απαιτούσε τον τερματισμό των εποικισμών του Ισραήλ σε εδάφη που οι Παλαιστίνιοι ζητούν για αυτόνομο κράτος.

Οι ΗΠΑ απήχαν από τη ψηφοφορία της 23ης Δεκεμβρίου, επιτρέποντας στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας να υιοθετήσει το ψήφισμα με 14 ψήφους υπέρ. Το Ισραήλ περιέγραψε την αποχή της κυβέρνησης του τέως αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ως «επαίσχυντη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.