Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Οι ΗΠΑ παρατάνε τους Τούρκους και στρέφονται στους Κούρδους

Οι ΗΠΑ παρατάνε τους Τούρκους και στρέφονται στους Κούρδους

Σε αναμμένα κάρβουνα η Άγκυρα βλέπει Κουρδιστάν

Τούρκος αξιωματούχος ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ φαίνεται να αποφάσισαν να βασιστούν στη βοήθεια τους Κούρδους της Συρίας (YPG) στο πλαίσιο του πολέμου με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη Ράκα της Συρίας.
Αν οριστικοποιηθεί η απόφαση των ΗΠΑ, τότε θα πρόκειται για το τέλος των φιλοδοξιών της Άγκυρας, που ευελπιστούσε πως μετά την αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ θα απέρριπτε τη συνεργασία με τους Κούρδους, τους οποίους το τουρκικό καθεστώς χαρακτηρίζει τρομοκράτες, και θα στρεφόταν προς την Τουρκία.
Ο εν λόγω Τούρκος αξιωματούχος, μιλώντας στο Reuters και ενώ ήταν σε εξέλιξη η συνάντηση των αρχηγών των γενικών επιτελείων ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας, των ΗΠΑ και της Ρωσίας με αντικείμενο την κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ, δήλωσε πως «το αποτέλεσμα της συνάντησης θα μπορούσε να αλλάξει όλη την εικόνα στην περιοχή».
«Δεν είμαστε βέβαιοι σε αυτό το στάδιο αλλά φαίνεται ότι οι ΗΠΑ μπορεί να πραγματοποιήσουν αυτήν την επιχείρηση με την YPG, όχι με την Τουρκία. Και την ίδια ώρα οι ΗΠΑ δίνουν όπλα στην YPG», πρόσθεσε.
Λίγο αργότερα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ χαρακτήρισε «ατυχές» το γεγονός πως «ορισμένοι σύμμαχοι της Άγκυρας επέλεξαν τους Κούρδους της Συρίας ως εταίρους στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους», υπονοώντας σαφώς τις ΗΠΑ.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα, ο Γιλντιρίμ τόνισε ότι η Τουρκία, οι ΗΠΑ και η Ρωσία θα πρέπει να συντονιστούν για να εκκαθαρίσουν τη Συρία από τις «τρομοκρατικές οργανώσεις». Προειδοποίησε μάλιστα ότι θα αναδυθεί κίνδυνος συγκρούσεων εάν δεν υπάρξει πλήρης συντονισμός.
ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.