Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

ΒΟΜΒΑ: Πωλείται κολοσσός κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα!


Σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα της πώλησης της
Cyta Ελλάδος, με τους επενδυτές να βρίσκονται σε στάση αναμονής προκειμένου να ξεκαθαριστούν τόσο οι όροι του διαγωνισμού όσο και το ύψος του τιμήματος.

Στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη, ο έφορος αποκρατικοποιήσεων του κυπριακού υπουργείου οικονομικών, είχε προσδιορίσει τις εξελίξεις για Mάρτη ή το πολύ Aπρίλη. H υπόθεση, ωστόσο, περνά στα χέρια της μητρικής και βρίσκεται πάλι σε φάση εκκίνησης, με συνέπεια υποψήφιοι επενδυτές όπως η Vodafone και Wind να «μπαίνουν» εκ νέου σε στάση αναμονής.

Προ ημερών η Cyta γιόρτασε τα 10 χρόνια παρουσίας της στην ελληνική αγορά. Όπως έγινε γνωστό η εταιρία κατάφερε να κερδίσει την προτίμηση άνω των 300.000 συνδρομητών, ιδιωτών και επιχειρήσεων πανελλαδικά οι οποίοι την εμπιστεύονται για την τεχνολογική της πρωτοπορία, τις συνδυαστικές επιλογές προϊόντων και την ποιοτική, άμεση εξυπηρέτηση που προσφέρει. Τα στελέχη της ανώτατης ηγεσίας της εταιρείας αναφέρθηκαν στις μεγαλύτερες επιτυχίες της Cyta Ελλάδος κατά την περσινή χρονιά, στην είσοδο στην Καρτοκινητή, στη σύνδεση άνω των 100 ξενοδοχειακών μονάδων στην Κρήτη με το δίκτυο της Cyta, στο λανσάρισμα του νέου προϊόντος κινητής κ.ά.

Υπενθυμίζεται ότι στη διάρκεια αυτών των ετών τα στοιχεία που έχουν ξεχωρίσει τη Cyta Ελλάδος είναι αρκετά. H εταιρεία έχει προσφέρει πρώτη στην ελληνική αγορά τη δυνατότητα συνδυασμού τετραπλών υπηρεσιών (4play), Σταθερής-Κινητής-Internet-Τηλεόρασης, κάτω από ένα ενιαίο εμπορικό σήμα, έχει εγκαταστήσει 5.500 χλμ. ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών νέας γενιάς, διαθέτει 26 καταστήματα και πάνω από 500 συνεργάτες σε όλη την Ελλάδα καθώς και δυναμικό τεχνικών εξυπηρέτησης, με μεγάλο ιδιόκτητο στόλο οχημάτων, σε όλες τις περιοχές δραστηριοποίησής της.

Υπενθυμίζεται ότι το 2015 τα συνολικά έσοδα της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 107,8 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 19%, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Η λειτουργική κερδοφορία (EΒITDA) εμφάνισε θετικό πρόσημο και διαμορφώθηκε στα 14,6 εκατ. ευρώ, οι ζημιές προ φόρων ανήλθαν στα 3 εκατ.ευρώ, ενώ η εταιρεία εμφάνισε αρνητικά ίδια κεφάλαια ύψους 50 εκατ.ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η μητρική έχει προχωρήσει από το 2007 που συστάθηκε η Cyta Ηellas, σε ενέσεις ρευστότητας 200 εκατ. ευρώ.

Όσον το 2017 το συνολικό ποσό που θα τοποθετήσει φέτος η Cyta στην θυγατρική της στην Ελλάδα θα ανέλθει στα 15,6 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, με βάση τον νέο αναθεωρημένο προϋπολογισμό που κατέθεσε στη Βουλή το Υπουργείο Οικονομικών προστίθενται ακόμα 7,1 εκατ. για οικονομική ενίσχυση της Cyta Ελλάδος, αντί των 8,5 εκατ. που είχαν αρχικά προϋπολογιστεί για το 2017.

Στον αναθεωρημένο προϋπολογισμό, περιλαμβάνεται επίσης ένα πρόσθετο κονδύλι της τάξης των 0,5 εκατ. στα κονδύλια που αφορούν την πληρωμή συμβούλων και ειδικών εμπειρογνωμόνων. Τα κονδύλια αυτά για το 2017 ήταν αρχικά προϋπολογισμένα στα 4 εκατ. Μετά την απόρριψη των κονδυλίων της Μονάδας Αποκρατικοποιήσεων από την βουλή, το Υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να αναζητεί «φόρμουλα» έτσι ώστε το ποσό αυτό να καταβληθεί από την ΑΤΗΚ και να μην «κολλήσει» η διαδικασία αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή στη Cyta Ελλάδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.