Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Επικείμενος μεγάλος σεισμός θα πλήξει την Αθήνα; – Ασκήσεις ετοιμότητας από τις αρμόδιες αρχές ΦΩΤΟΣ ΒΙΝΤΕΟ

Το Πυροσβεστικό Σώμα, στα τέλη Φεβρουαρίου, διοργάνωσε την άσκηση «ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ 2017», με «αιχμή του δόρατος» την ΕΜΑΚ και τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας,
του ΟΑΣΠ, της ΕΛ.ΑΣ., του ΕΚΑΒ και αρμόδιων φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Στην άσκηση αναπτύχθηκαν τέσσερα σενάρια ασκήσεων, με περιστατικά που βρέθηκαν αντιμέτωπες οι αρμόδιες αρχές εκείνη την θλιβερή περίοδο.
Αυτά τα σενάρια εξελίσσονται μετά από μεγάλο σεισμό έντασης 5,9 Ρίχτερ που πλήττει την Αττική, με διάρκεια 15 δευτερολέπτων. Αναφέρονται σοβαρές ζημιές σε κατοικίες, εγκλωβισμένα άτομα και εκδήλωση πυρκαγιών στην περιοχή των Αχαρνών. Ακολουθεί σήμα για μερική κατάρρευση κτιρίου και παράλληλη εκδήλωση πυρκαγιάς από διαρροή σε παροχή φυσικού αερίου. Απεγκλωβισμός ατόμων κάτω από πλάκες τσιμέντου μετά τον εντοπισμό τους από ειδικούς σκύλους, σπάσιμο του τσιμέντου με κομπρεσέρ, απομάκρυνση των κομματιών με γερανούς και μεταφορά των τραυματιών στο νοσοκομείο. Διάσωση ατόμου με κλιμακοφόρο όχημα, που έχει εγκλωβιστεί μετά τον σεισμό, στον 3ο όροφο πολυκατοικίας. Αντίστοιχη διάσωση τραυματία από την ταράτσα κτιρίου που έχει πληγεί από τον Εγκέλαδο, με φορείο που κατεβαίνει με σκοινιά και την μέθοδο «τελεφερίκ». Η άσκηση πραγματοποιήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2017, στις πρώην εγκαταστάσεις της ΕΥΠ στην Αμυγδαλέζα.
Οι επικοινωνίες από σταθερά και κινητά τηλέφωνα έχουν καταρρεύσει και αυτές μετά τον μεγάλο σεισμό, με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθούν τα κινητά επιχειρησιακά κέντρα «Όλυμπος», που έχουν την δυνατότητα λήψης και διαβίβασης εικόνας από τα σημεία των περιστατικών και αίθουσα συσκέψεων για τον συντονισμό των αρμόδιων φορέων και δυνάμεων για τη διαχείρισης της κρίσης.
Επεισόδιο 1ο
Σε εγκαταλελειμμένο κτίριο, στο τέρμα της οδού Γαλήνης στην θέση Αμυγδαλέζα, στο οποίο γίνονταν εργασίες επισκευής και αναστύλωσης από εργάτες ιδιωτικού συνεργείου, υπήρξε μερική κατάρρευση με εκδήλωση πυρκαγιάς που εξαπλώνεται. Διασώστες της ΕΜΑΚ, με τρέϊλερ φωτισμού , κλιμακοφόρου, ασθενοφόρων , κυνοφιλικής ομάδας, γερανού καθώς και μηχανικών του ΟΑΣΠ και της Δ.ΕΠ.Α., φθάνουν εκεί και ρίχνονται στην μάχη της κατάσβεσης εξωτερικά. Τεχνικοί της Δ.ΕΠ.Α προχωρούν στη διακοπή παροχής φυσικού αερίου και μηχανικοί του ΟΑΣΠ ελέγχουν την στατικότητα του κτιρίου. Ακολουθεί τελική προσβολή της πυρκαγιάς με την είσοδο των πυροσβεστών στο εσωτερικό του κτιρίου.
Επεισόδιο 2ο
Παράλληλα με την επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην υπό κατάρρευση πτέρυγα διεξάγεται επιχείρηση διάσωσης μεταξύ Ισογείου και Υπογείου από το διασωστικό Όχημα και την κυνοφιλική ομάδα της Ε.Μ.Α.Κ. με συνδρομή γερανοφόρου οχήματος.
Ο Διασωστικός σκύλος «ΑΡΓΟΣ» αντιλαμβάνεται ανθρώπινη παρουσία και δίνει ένδειξη στον διασώστη. Άμεσα ενημερώνεται ο χειριστής οπτικοακουστικών μέσων και επιβεβαιώνει την ύπαρξη θύματος κάτω από πλάκα 3Χ2. Η ομάδα Διάσωσης προβαίνει σε τεμαχισμό της πλάκας και εν συνεχεία σε ανύψωση της με την χρήση γερανοφόρου οχήματος. Αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών είναι η διάσωση του ατόμου, το οποίο παραλαμβάνεται από ασθενοφόρο.
Επεισόδιο 3ο
Έρευνα στην οροφή του κεντρικού κτιρίου που έχει υποστεί μερική κατάρρευση για επιφανειακά θύματα και εντοπισμό ενός από την κυνοφιλική ομάδα Ε.Μ.Α.Κ. Στον 2ο όροφο βρίσκεται εγκλωβισμένο άτομο που ζητά βοήθεια. Φθάνει το κλιμακοφόρο και η κυνοφιλική ομάδα «ΗΒΗ» της Ε.Μ.Α.Κ.. Αρχικά αναπτύσσεται η κλίμακα, προσεγγίζει από την οροφή του κτιρίου συνοδός μαζί με τον διασωστικό σκύλο και βρίσκουν δίοδο να προσεγγίσουν το εγκλωβισμένο άτομο. Άμεσα γίνονται όλες οι ενέργειες για την διάσωση του ατόμου μέσω της οροφής του κτιρίου με την χρήση του κλιμακοφόρου. Αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών είναι η διάσωση του ατόμου, το οποίο παραλαμβάνεται από ασθενοφόρο.
Επεισόδιο 4ο
Ο σκύλος συνεχίζοντας την έρευνα, εντοπίζει βαριά τραυματισμένο άτομο στο ίδιο σημείο, το οποίο είναι αδύνατο να μεταφερθεί με φορείο στην οροφή της κεντρικής πτέρυγας λόγω κατάρρευσης και αποφασίζεται η χρησιμοποίηση ορειβατικού εξοπλισμού. Η απομάκρυνση του ατόμου από την οροφή του δυτικού κτιρίου θα γίνει με χρήση ορειβατικής τεχνικής (κεκλιμένης-«τελεφερίκ»). Αναρριχητής της κυνοφιλικής ομάδας «ΗΒΗ» προσεγγίζει με την βοήθεια του κλιμακοφόρου την οροφή και στη συνέχεια αναρριχάται στη δυτική πλευρά του κτηρίου και κατασκευάζει 2 διαδρομές με ορειβατικούς κάλους διάσωσης ώστε να διευκολύνει την ανάβαση των διασωστών. Εν συνεχεία πραγματοποιείται απεγκλωβισμός και κατασκευή κεκλιμένης διαδρομής με κάλους για την απομάκρυνση του φορείου.
Στόχος τα «λάθη»
Σκοπός της άσκηση ήταν η εφαρμογή του σχεδίου αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, με τη συνδρομή εμπλεκόμενων Αρχών, Υπηρεσιών και Φορέων στο πλαίσιο της αποστολής τους και συμβολή στην διαλειτουργικότητα, τη συνεργασία και το συντονισμό τους.
Αντικειμενικοί στόχοι όμως για τους πυροσβέστες ήταν:
1. Ο έλεγχος σωστής εφαρμογής του Σχεδίου ΠΕ.ΠΥ.Δ. Αττικής καθώς και η υπενθύμιση υφιστάμενων διαδικασιών.
2. Η βελτίωση της συνεργασίας και του συντονισμού των εμπλεκόμενων Αρχών, Υπηρεσιών και Φορέων, για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών εντός της Περιφέρειας Αττικής.
3. Η βελτίωση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και αποτελεσματικότητας του ασκούμενου προσωπικού.
4. Η κινητοποίηση μέσω των πινάκων διαθέσιμων μέσων πυρόσβεσης Π.Σ., Ο.Τ.Α. και λοιπών μέσων εμπλεκόμενων Φορέων & Υπηρεσιών.
5. Ο εντοπισμός λαθών, αδυναμιών και παραλείψεων στο σχεδιασμό, η εξαγωγή συμπερασμάτων και η λήψη κατάλληλων μέτρων για την εξάλειψή τους.
6. Ο έλεγχος και η κωδικοποίηση ενεργειών.
7. Η εκπαίδευση του Διευθύνοντος Επιτελείου στη σχεδίαση, οργάνωση και διεξαγωγή της άσκησης.
8. Ο έλεγχος των επικοινωνιών.
9. Η εξοικείωση και απόκτηση εμπειρίας των Πυροσβεστικών υπαλλήλων της ΠΕ.ΠΥ.Δ Αττικής, στην διενέργεια ασκήσεων.
10. Η ορθολογική διαχείριση του προσωπικού, εξοπλισμού, υλικών και μέσων.
















pentapostagma.gr

Τσελέντης: Πιστέυω ότι κάποια στιγμή θα γίνει... από Enikos_gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.