Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Αυτή είναι η «Λευκή Βίβλος» του Brexit: Τα 12 σημεία

auti-einai-i-leuki-biblos-tou-brexit-ta-12-simeia
 
Η βρετανική κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα το έγγραφο που περιγράφει τη διαδικασία εξόδου από την Ε.Ε. Πρόκειται για μια έκθεση 77 σελίδων με 12 επιμέρους σημεία
 Η βρετανική κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα το έγγραφο
που περιγράφει τη διαδικασία εξόδου της χώρας από την Ε.Ε.
Πρόκειται για μια έκθεση 77 σελίδων και η ημερομηνία της δημοσιοποίησή της δεν είναι καθόλου τυχαία καθώς αργά το βράδυ της Τετάρτης ψηφίστηκε η νέα νομοθεσία από το βρετανικό κοινοβούλιο, με την οποία η πρωθυπουργός Τερίσα Μέι ζήτησε επίσημα από τους βουλευτές να της μεταφέρουν την εξουσία να γνωστοποιήσει την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως προβλέπει το άρθρο 50 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης.
Στη Λευκή Βίβλο γίνεται ξεκάθαρο πως εκτός από την έξοδο της χώρας από την ΕΕ και τη κοινή αγορά, η Βρετανία επιθυμεί να αποδεσμευτεί και από τη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Στο έγγραφο αναγράφεται επίσης πως η Βρετανία επιθυμεί να είναι στρατηγικός συνέταιρος με την Ευρώπη καθώς και ότι η κυβέρνηση της Μέι ελπίζει "σε μια ξεκάθαρη συμφωνία" με την Ευρώπη για το θέμα της μετακίνησης των πολιτών της Ευρώπης (π.χ. τους φοιτητές από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες που σπουδάζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο). Εκτός αυτού, ιδιαίτερο ενδιαφέρον δίνεται και στο εμπόριο καθώς η Βρετανία επιθυμεί να ισχύουν κάποιοι από τους σημερινούς όρους για την ενιαία αγορά.
“Η νέα συμφωνία με την ΕΕ περιέχει σημεία από την τωρινή συμφωνία της ενιαίας αγοράς καθώς δεν έχει νόημα να ξεκινήσουμε από το μηδέν, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο και τα υπόλοιπα κράτη μέλη έχουν προσχωρήσει στους ίδιους κανόνες για τόσα πολλά χρόνια. Αυτό βέβαια θα είναι σε πλήρη συμφωνία και προς το συμφέρον και των δύο πλευρών”, αναφέρεται στο έγγραφο.
Όσον αφορά στο μεταναστευτικό, που υπήρξε και η βασική αιτία για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, το έγγραφο για το Brexit αναφέρει ότι "η προτεραιότητα είναι να ανακτήσουμε τον έλεγχο της μετανάστευσης, κάτι που είναι ασυμβίβαστο με την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων στην Ε.Ε., διατηρώντας ωστόσο την καλύτερη δυνατή πρόσβαση στην ενιαία αγορά των 500 εκατομμυρίων καταναλωτών".
Τα 12 σημεία του Brexit
1. Ο έλεγχος των μεταναστευτικών ρευμάτων από την κυβέρνηση.
2. Οι νόμοι που ισχύουν στο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαμορφώνονται στο Λονδίνο, στο Εδιμβούργο, στο Κάρντιφ και στο Μπέλφαστ.
3. Η βρετανική κυβέρνηση θα προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων τα οποία εγγυάται η ευρωπαϊκή νομοθεσία.
4. Θα επιδιώξει μία συνεκτική συμφωνία για το Ελεύθερο Εμπορίο μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
5. Η Βρετανία επιθυμεί συμφωνία για να συνεχίσει τη συνεργασία της με τους Ευρωπαίους εταίρους στους τομείς της επιστήμης, της έρευνας και της τεχνολογικής καινοτομίας.
6. Θα συνεχίσουν τη συνεργασία με τους Ευρωπαίους συμμάχους σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας.
7. Διατήρηση του χώρου ελεύθερης μετακίνησης προσώπων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.
8. Συνεργασία με την Ένωση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
9. Μια ισχυρότερη Βρετανία σημαίνει ενδυνάμωση του πολύτιμου δεσμού μεταξύ των τεσσάρων χωρών που συναποτελούν το Ηνωμένο Βασίλειο (Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία, Βόρεια Ιρλανδία).
10. Επιθυμία για τελωνειακή συμφωνία με την ΕΕ που ίσως σημαίνει μερική συμμετοχή στην τελωνειακή ένωση.
11. Έλεγχος του αριθμού των ατόμων που εισέρχονται στη Μεγάλη Βρετανία από την υπόλοιπη Ευρώπη.
12. Μια διαδικασία σταδιακής εφαρμογής της εξόδου από την Ε.Ε. είναι προς το συμφέρον της Μεγάλης Βρετανίας, των θεσμών της Ε.Ε. και των υπόλοιπων κρατών – μελών της.
Ωστόσο, δίπλα στα 12 σημεία του εγγράφου, η βρετανική Independent πρόλαβε κιόλας κι εντόπισε ένα τραγικό λάθος, αναρωτώμενη κατά πόσο “η Λευκή Βίβλος συντάχθηκε βιαστικά και στο πόδι”.
Ο πίνακας με το επίμαχο λάθος, στην δεύτερη από τα αριστερά στήλη
Ο πίνακας με το επίμαχο λάθος, στην δεύτερη από τα αριστερά στήλη
Συγκεκριμένα, σε ένα από τα chart που συνοδεύουν την 77σελιδη έκθεση, αναφέρεται πως “οι Βρετανοί έχουν δικαίωμα για άδεια μετ' αποδοχών από την δουλειά τους που ισοδυναμεί με 14 εβδομάδες ετησίως” -το οποίο, ασφαλώς, δεν ισχύει καθώς ο σωστός αριθμός εβδομάδων είναι πέντε.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.