Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Τι κρύβεται πίσω απο τα «επεισόδια» στα Ίμια – Αποκαλυπτική συνέντευξη

turkf16tetradal

Το ΓΕΕΘΑ απο την Κυριακή έχει διαψεύσει τρία επεισόδια στα Ίμια τα οποία όμως αναφέρουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης ως υπαρκτά επεισόδια.

Η δημιουργία επεισοδίων στο Αιγαίο θυμίζει την επιχείρηση Καταιγίδα (Oraj). Όπως γράφει ο Αμπντουλλάχ Μποζκούρτ (Abdullah Bozkurt) στην ιστοσελίδα Turkish Minute το σχέδιο Oraj είχε δημιουργηθεί απο νεο-εθνικιστές στρατηγούς στον Τουρκικό στρατό ως ενα μέρος στις προετοιμασίες του πραξικοπήματος Βαριοπουλα. Η επιχείρηση αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης του εντάλματος έρευνας στο Τμήμα Ναυτικών Πληροφοριών στη Ναυτική Διοίκηση του Gölcük, (κύριο ναύσταθμο που βρίσκεται στην ανατολική ακτή της Θάλασσας του Μαρμαρά). Ειδικότερα το σχέδιο αυτό προέβλεπε μια τεχνητή κλιμάκωση της κρίσης με την Ελλάδα προκαλώντας πολεμική σύγκρουση στον αέρα, στη θάλασσα και στα σύνορα.

Το σχέδιο Oraj, του Φεβρουαρίου 2003, προέβλεπε συγκεκριμένα για την αύξηση πτητικής δραστηριότητας πάνω από το Αιγαίο για την πρόκληση αντίδρασης εκ μέρους της ελληνικής αεράμυνας. Όμως οι διοικητές Μοιρών της τουρκικής Αερπορίας (THK) θα είχαν φροντίσει προηγουμένως να δώσουν εντολές στους πιλότους μαχητικών να προκαλέσουν αερομαχίες με ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη. Κύριο στοιχείο του σχεδιασμού αποτελούσε η ανάληψη επιθετικής δράσης από τους τούρκους χειριστές με πρωταρχικο σκοπό την επίτευξη επιθετικής αεροπορικής υπεροχής. Τα τουρκικά μαχητικά θα έφταναν ακόμη και το σημείο αν απαιτείτο να καταρρίψουν δικό τους μαχητικό για δημιουργία τετελεσμενων γεγονότων. Στη συνέχεια τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, θα φρόντιζαν να διαδώσουν ψευδείς ειδήσεις με σενάρια βάσει των οποίων η Ελλάδα σκόπιμα κατέρριψε ένα τουρκικό μαχητικό.

Σύμφωνα με το σχέδιο του 2003 και όπως αναφέρει στο δημοσίευμα του ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Αμπντουλλάχ Μποζκούρτ (Abdullah Bozkurt)*, οι εντάσεις θα αυξάνονταν ακόμη και κατά μήκος των συνόρων στη Θράκη.

Με αφορμή τις τελευταίες μέρες, την πρόκληση της Κυριακής στα Ίμια, το OnAlert.gr επικοινώνησε με τον Μποζκούρτ και έθεσε κάποια ερωτήματα στον Τούρκο δημοσιογράφο.
Τι βρίσκεται πίσω από την επίσκεψη του Τούρκου Αρχηγού του Επιτελείου στρατηγού Hulusi Akar (Χουλουσι Ακαρ) στα Ίμια;

– «Η επίσκεψη έχει να κάνει με τις πολιτικές βλέψεις του αφεντικού του Akar, του Πρόεδρου Ερντογάν, ο οποίος ψάχνει απεγνωσμένα να εξασφαλίσει την προεδρία χωρίς έλεγχο και ισορροπίες. Όπως φαίνεται, το τουρκικό κοινό ειναι διχασμένο σχετικά με αυτό. Ως εκ τούτου, χρειάζεται να αυξηθεί η δημοτικότητα του ειδικά μεταξύ των εθνικιστών, ώστε να μπορεί να πάρει την πλειοψηφία στο δημοψήφισμα του Απριλίου άνετα.

Με το να εχει αυτη τη σκληρή στάση προς την Ελλάδα, ο Ερντογάν ελπίζει να κερδίσει τις καρδιές των εθνικιστών αλλά και των ισλαμιστών που πιστεύουν ότι η Τουρκία έχασε τα εδάφη της και τα νησιά της στην Ελλάδα αδικαιολόγητα. Αυτός είναι και ο λόγος που άνοιξε τη συζήτηση για τη Συνθήκη της Λωζάννης τον Οκτώβριο, που απαιτούσε ελληνικά νησιά, και ασκούσε πίεση για την οικοδόμηση τζαμιού στην Αθήνα».

Πιστεύετε ότι η Άγκυρα θα κλιμακώσει την ένταση στο Αιγαίο; Γιατί;

– «Αυτό είναι περισσότερο μικροπολιτική. Η Τουρκία μπορεί να αυξήσει την ένταση λίγο ακόμη αλλά μέχρι εκει. Δεν νομίζω ότι ο Ερντογάν και άλλοι ισλαμιστές ηγέτες στη σημερινή κυβέρνηση θα ήθελαν πραγματικά να αναλάβουν ενα τέτοιο ρίσκο και να οδηγήσουν την Τουρκία σε πόλεμο με την Ελλάδα. Ξέρει ότι στην πραγματικότητα δε μπορεί να αμφισβητήσει το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Τηρεί αυτη τη στάση περισότερο για να κερδίσει στην εσωτερική πολιτική παρά για να εισβάλει στην Ελλάδα. Απλά παίζει με το θέμα για να δώσει τροφή στους υποστηρικτές του».

Μήπως κοιτάμε ενα νέο σχέδιο Oraj;

– «Ο τρόπος που βλέπουμε την καταστολή στην Τουρκία, με πάνω από 40.000 άνθρωπους να έχουν φυλακιστεί με ψεύτικες κατηγορίες και σχεδόν 140.000 άτομα να έχουν απολυθεί απο την κυβέρνηση μέσα σε έξι μήνες, μοιάζει με τα αποτυχημένα σχέδια πραξικοπηματος του 2003-2004. Κινούνται μαζί με παρόμοια σχέδια στην καταστολή των κριτικών και των αντιπάλων. Ακόμη και η φυλάκιση των δημοσιογράφων είχε προγραμματιστεί σε εκείνα τα σχέδια που πιστεύαμε ότι ήταν στο σκοτεινό παρελθόν της Τουρκίας. Μέχρι σήμερα, 191 δημοσιογράφοι, πολλοί απο αυτους επιφανείς προσωπικότητες από όλα τα κοινωνικά στρώματα, βρίσκονται στην φυλακή. Η Τουρκία κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ στη φυλάκιση δημοσιογράφων. Ως εκ τούτου, είμαι βέβαιος ότι τα σχέδια στην γραμμή του Oraj έχουν ενημερωθεί και είναι έτοιμα να τεθούν σε δράση ανα πάσα στιγμή.

Η πραγματική απειλή για την Τουρκία και για την Ελλάδα είναι ότι αν τα σχέδια αυτά εφαρμοστούν με περιορισμένο στόχο, ελεγχόμενο τρόπο και σε μικρή διάρκεια, τότε κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος, πότε θα αναπτυχθούν στρατιωτικά μέσα. Τα πράγματα μπορεί να κλιμακωθούν πολύ γρήγορα στο έδαφος και σίγουρα θα ειναι ανοιχτά σε λάθη, βάζοντας τις δύο χώρες σε μια κατάσταση που κανείς δεν σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να συμβεί. Ως εκ τούτου, υπάρχει όντως πραγματική ανησυχία και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όλη την ώρα».

Γιατί να θέσει την Προεδρία του σε κίνδυνο ο Ερντογάν; Πιστεύετε ότι αυτοι οι νεο-εθνικιστές αποτελούν πραγματικό κίνδυνο για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας;

– «Ο Ερντογάν ελέγχει την κυβέρνηση μέσω νομιμόφρονων στελεχών που έβαλε υπεύθυνους ανεπίσημα. Η Τουρκική κυβέρνηση βασίζεται στην κοινοβουλευτική δημοκρατία και η κυβέρνηση εχει τον έλεγχο και όχι ο πρόεδρος ανάλογα με το τρέχον σύνταγμα. Θέλει να έχει άμεσο και απρόσκοπτο έλεγχο στο τιμόνι της κυβέρνησης, των πολιτικών κομμάτων και να εχει όλες τις δικαστικές, νομοθετικές και εκτελεστικές εξουσίες στα χέρια του. Επίσης, θέλει να βεβαιωθεί ότι ο ίδιος και η οικογένειά του θα μείνει απ’εξω από τα νομικά προβλήματα που προκύπτουν από τη μαζική διαφθορά δισεκατομμυρίων δολαρίων που ειδαν το φως της δημοσιότητα τον Δεκέμβρη του 2013 και απο την βοήθεια προς τους τζιχαντιστές στη Συρία. Από τη στιγμή που ειναι εκτός, αυτός θα πρέπει να λογοδοτήσει για αυτά. Ο ίδιος προβλέπει ότι η εκτελεστική προεδρία είναι ένας τρόπος για να βεβαιωθει ότι θα μείνει στη θέση του Προέδρου σε συνεχόμενες θητείες, κατά πάσα πιθανότητα μέχρι το θάνατό του

Νομίζω οτι οι νεο-εθνικιστές είναι μια σοβαρή απειλή τόσο για την Τουρκία όσο και για τους γείτονες, καθώς έχουν τα δικά τους τοπικιστικά συμφέροντα που πραγματικά δεν συμπίπτουν με τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας ή τις ανάγκες ασφαλείας των γειτόνων της. Είναι σθεναρά κατά του ΝΑΤΟ και φαίνεται να παίρνουν θάρρος από την καταστολή των επικριτών, ιδιαίτερα τα μέλη της κίνησης Gulen. Έβαλαν δικούς τους ανθρώπους σε θέσεις κλειδιά που απελευθερώθηκαν από μαζικές και άνευ προηγουμένου εκκαθαρίσεις στην ιστορία της Τουρκίας.

Η Τουρκία έχει ήδη κάνει επιδρομή στη Συρία, εχει δημιουργήσει το έδαφος εκεί, απειλεί να κάνει το ίδιο και με το Ιράκ. Υπάρχει ένα προηγούμενο και πρέπει κανείς να ανησυχεί πραγματικά για τις φιλοδοξίες του Ερντογάν και των συνεργατών του.»

Η Τουρκία θα προσπαθήσει να δημιουργήσει περαιτέρω ένταση στη Θράκη;

– «Η δημιουργία προβλημάτων στη Θράκη ήταν μεταξύ των εκτεθειμένων σχεδίων που επινοήθηκαν από νεο-εθνικιστές στο στρατό. Ως εκ τούτου, μπορεί κανείς να υποθέσει ότι μπορεί να έχουν βάλει στο στόχαστρο και πάλι την ίδια περιοχή. Υπήρξε, επίσης, ένα νέο πρότυπο που προέκυψε τα τελευταία αρκετά χρόνια καθώς οι τουρκικες υπηρεσίες πληροφοριών άρχισαν να εργάζονται ενεργά στις τουρκικές και μουσουλμανικές κοινότητες στην Ευρώπη, με την ανάπτυξη περιουσιακών στοιχείων, την επέκταση δικτύων, την καταγραφή κριτικών, και ακόμη και στον σχεδιασμό δολοφονιών. Υπάρχει τώρα αυξημένη εγρήγορση μεταξύ των ευρωπαϊκών μυστικών υπηρεσιών ενάντια τέτοιων επεμβάσεων που δεν αρμόζει με την επαγγελματική συμπεριφορά των υπηρεσιών ειδικά χώρες που υποτίθεται οτι ειναι φιλικές και συμμαχικές, όπως η Τουρκία.

Η Γερμανία φαίνεται να είναι πολύ δυναμική απο αυτή την έννοια, στην πάταξη δηλαδη δικτύων πληροφοριών και με μυστικές επιχειρήσεις σε περίπου 3 εκατομμύρια πολιτών Τουρκικής καταγωγής στη Γερμανία.

Σε αντίθεση με τα περισσότερα άλλα μέρη, η Θράκη είναι φυσικά ενα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα για την τουρκική κοινότητα λόγω της διασποράς στην Τουρκία. Πλανάται μια δυσαρέσκεια για την απώλεια της γης στον Α ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, τη γενέτειρα του ιδρυτή της Τουρκίας Ατατούρκ και την Ανατολική Θράκη. Τον Μάρτιο του 2014, η διαρροή και η επιβεβαίωση ηχητικού ντοκουμέντου από μυστική συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών (συμμετείχαν ο No.2 στον τουρκικό στρατό, ο τότε υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών Hakan Fidan, και ο υφυπουργός Feridun Sinirlioglu) αποκάλυψε πώς οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, σχεδίασαν μια επιχείρηση στο συριακό έδαφος που στεγάζεται ο τάφος του Σουλεϊμάν, ο πατέρας του οθωμανικού κράτους. Στο ηχητικό ντοκουμεντο, ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών είχε προτείνει ένα σχέδιο για την εκτόξευση όλμων στην Τουρκία από τη Συρία από δικούς του πράκτορες για να δημιουργήσει το νομικό πλαίσιο για εισβολή. Τέτοιες προβοκάτσιες μπορεί να έχουν εφαρμογή επίσης πολύ εύκολα στην Θράκη».

Αν υποθέσουμε ότι ο Ερντογάν πραγματικά προσπαθεί να κερδίσει την υποστήριξη των εθνικιστών μεχρι που ειναι διατεθειμένος να φτάσει; Κύπρος;

– «Αυτό είναι δύσκολο να το απαντήσω, αλλά είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι ο Ερντογάν είναι πρόθυμος να κάνει οτιδηποτε και τα πάντα για να επιβιώσει. Αυτό δεν είναι μόνο για το δημοψήφισμα και την εξασφάλιση ψήφων των εθνικιστών. Είναι μεγαλύτερο από αυτό. Η δημιουργία προβλημάτων με τους γείτονες, ιδίως όταν η τουρκική οικονομία οδεύει προς μια κρίση μπορεί να αποσπάσει την προσοχή του λαού της Τουρκίας που ήδη άρχισαν να νοιώθουν τα οικονομικά προβλήματα από την αυξανόμενη ανεργία στην δραματική πτώση της λίρας. Αντί να κατηγορούν τον Ερντογάν και την κυβέρνηση, το κοινό θα βρίσκεται σε εθνικιστικό πυρετό ακόμη και μετά το δημοψήφισμα. Φυσικά και η Κύπρος είναι επίσης στο παιχνίδι».

*Ο Abdullah Bozkurt ειναι εξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου Turkey Interrupted – Derailing Democracy   πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.