Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

Ο τάφος του Τουταγχαμών μπορεί να κρύβει τα λείψανα της βασίλισσας Νεφερτίτης;


ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΚΡΥΦΩΝ ΘΑΛΑΜΩΝ
Μπορεί ο τάφος του Τουταγχαμών να κρύβει έναν μυστικό θάλαμο στον οποίο να βρίσκονται τα λείψανα της μητέρας του, βασίλισσας Νεφερτίτης; Αυτό ισχυρίζονται ειδικοί, που σχεδιάζουν να επαναλάβουν τις έρευνές τους για τους χαμένους ταφικούς θαλάμους στον τάφο του βασιλιά Τουταγχαμών, προκειμένου να ανακαλύψουν την αλήθεια.

Η είδηση έρχεται περίπου ένα χρόνο μετά τις εικασίες που αναζωπύρωσε ο Βρετανός αιγυπτιολόγος, Νίκολας Ριβς, που είχε δηλώσει πως βρήκε σημάδια από μια κρυφή πόρτα στον τάφο του βασιλιά Τουταγχαμών.
Τότε, είχε δηλώσει πως ένα από τα μυστικά δωμάτια θα μπορούσε να είναι ο τόπος ταφής της βασίλισσας Νεφερτίτης.
Τώρα, μια ομάδα σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει συστήματα ραντάρ για να σαρώσει τον 3.300 ετών τάφο, που άνοιξε για πρώτη φορά ο Βρετανός ερευνητής Χάουαρντ Κάρτερ, το 1923.
Επικεφαλής της νέας έρευνας θα είναι το Πολυτεχνείο του Τορίνο, και θα είναι η τρίτη ομάδα τα τελευταία δύο χρόνια που οι ερευνητές έχουν εξετάσει για το χαμένο θάλαμο.
«Θα είναι μια αυστηρή επιστημονική εργασία και θα διαρκέσει αρκετές ημέρες, αν όχι εβδομάδες» δήλωσε στο Seeker, ο διευθυντής του έργου και καθηγητής φυσικής στο Τμήμα Εφαρμοσμένης Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο, Φράνκο Πορτσέλι.
«Θα χρησιμοποιηθούν τρία συστήματα ραντάρ με συχνότητες από 200 Mhz μέχρι 2 GHz». Ο Μαμντούχ Ελνταμάτι, πρώην υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, είπε ότι υπάρχει μία πιθανότητα 90% «ο τάφος να έχει κρυμμένους θαλάμους». Ο ίδιος ισχυρίζεται πως αν συμβεί κάτι τέτοιο θα είναι «η ανακάλυψη του αιώνα». Οι ερευνητές σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν την πρώτη έρευνα του τάφου από το τέλος του τρέχοντος μήνα. Η αναζήτηση ξεκίνησε το 2015 μετά από αίτημα του Νίκολα Ριβς, έναν αιγυπτιολόγο στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα. Βασισμένος στις εργασίες του Ριβς, ο Ιάπωνας ειδικός στα ραντάρ, Χιροκάτσου Γουατανάμπε δήλωσε ότι έχει αποδείξεις για δύο κρυμμένα δωμάτια στον τάφο του βασιλιά.

«Εκεί, στην πραγματικότητα, υπάρχει ένα κενό διάστημα πίσω από τον τοίχο, σύμφωνα με τα ραντάρ, που είναι πολύ ακριβή. Δεν υπάρχει αμφιβολία» είχε δηλώσει εκείνη την εποχή.
Αυτό ώθησε τον Αιγύπτιο υπουργό Αρχαιοτήτων Μαμντούχ αλ Νταμάτι να εκδώσει μια ανακοίνωση υποστηρίζοντας πως ήταν σχεδόν βέβαιο ότι υπάρχει ένας θάλαμος πίσω από τα τείχη. «Είχαμε δηλώσει προηγουμένως πως υπάρχει μία πιθανότητα 60% να υπάρχει κάτι πίσω από αυτά τα τείχη» είχε δηλώσει τον Νοέμβριο. «Αλλά τώρα, μετά την αρχική μελέτη των σαρώσεων, λέμε πως υπάρχει πιθανότητα 90% να υπάρχει κάτι πίσω από τα τείχη».
Ωστόσο, οι ειδικοί εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους σχετικά με τον ισχυρισμό αυτό, όταν δόθηκαν στη δημοσιότητα οι εικόνες από τις σαρώσεις του Γουατανάμπε.
Το National Geographic Society πραγματοποίησε μια δεύτερη σειρά σαρώσεων ραντάρ με την ελπίδα να βρουν μια σαφέστερη απόδειξη ενός τάφου. Σάρωσαν τα τείχη σε πέντε διαφορετικά ύψη, εναλλάσσοντας τις συχνότητες στις κεραίες των ραντάρ μεταξύ 400 και 900 megahertz. Αλλά τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά.

Το Live Science ισχυρίζεται πως το υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου αρνήθηκε να δεχθεί τα νέα αποτελέσματα.
«Άλλοι τύποι ραντάρ και τηλεπισκόπησης θα εφαρμοστούν στο επόμενο στάδιο. Μόλις καθοριστούν , θα δημοσιεύσουμε τις ενημερωμένες εκδόσεις» ανέφερε σε δήλωσή του το υπουργείο.
Σε μία διάσκεψη που συζητήθηκαν οι ισχυρισμοί αυτοί πέρυσι οι αρχαιολόγοι συγκρούστηκαν πάνω στην αμφιλεγόμενη θεωρία και τα σχέδια να ανοιχτεί μία τρύπα με τρυπάνι στον τοίχο.
Οι ειδικοί διαφωνούν ακόμη και για το πώς χειρίστηκαν την αναζήτηση των θαλάμων, με τον πρώην υπουργό Αρχαιοτήτων Ζάχι Χαουάς να υποστηρίζει πως το έργο δεν βασίζεται σε πραγματική επιστήμη.
Μιλώντας στο συνέδριο, ο φημισμένος αιγυπτιολόγος Χαουάς, απέρριψε τη θεωρία για ανεξερεύνητους θαλάμους πίσω από τον τάφο.
«Σε όλη μου την καριέρα… ποτέ δεν έπεσα πάνω σε κάποια ανακάλυψη στην Αίγυπτο χάρη στις σαρώσεις των ραντάρ» είπε ο Χαουάς. Εκείνη την εποχή, ο ίδιος είχε πει πως η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί καλύτερα για την μελέτη των υπάρχοντων τάφων που είναι γνωστό πως περιέχουν σφραγισμένους θαλάμους.
Ο Βρετανός Αιγυπτιολόγος Νίκολας Ριβς υπερασπίστηκε τη θεωρία του.
Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των διαδοχικών σαρώσεων προτείνουν πως ο τάφος περιέχει δύο ανοιχτούς χώρους, με σημάδια μετάλλου και οργανικής ύλης να βρίσκονται πίσω από τα δυτικά και βόρεια τείχη του. «Αναζητούσα στοιχεία που να δείχνουν πως οι αρχικές μου μελέτες ήταν λανθασμένες» είπε. «Αλλά δεν βρήκα κανένα στοιχείο που να λέει κάτι τέτοιο. Βρήκα μόνο όλο και περισσότερα στοιχεία που να δείχνουν ότι υπάρχει κάτι στον τάφο του Τουταγχαμών».
Η θεωρία του Ριβς και η προσοχή που δίνεται σε αυτή έρχεται την ώρα που η Αίγυπτος παλεύει να αναβιώσει την τουριστική βιομηχανία της, μετά από χρόνια πολιτικής αναταραχής. Ωστόσο, οι ειδικοί διαφωνούν σχετικά με το πώς αντιμετωπίστηκε η αναζήτηση για τους θαλάμους.
«Ο χειρισμός του έργου δεν έγινε επιστημονικά» δήλωσε ο πρώην υπουργός Αρχαιοτήτων, Ζάχι Χαουάς. Ο ίδιος ο Νταμάτι είπε ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες.
«Η υπέρυθρη σάρωση μας έδωσε να καταλάβουμε πως χρειάζεται να την επαναλάβουμε, επειδή υπάρχει κάτι που δεν μπορούμε να πούμε με ακρίβεια τι είναι» δήλωσε.
Η θεωρία του Ριβς λέει πως ο τάφος του Τουταγχαμών ήταν στην πραγματικότητα της Νεφερτίτης, και όταν ο νεαρός βασιλιάς πέθανε απροσδόκητα σε μικρή ηλικία, μεταφέρθηκε στον εξωτερικό θάλαμο ταφής στην Κοιλάδα των Βασιλέων στη νότια Αίγυπτο.

  Daily Mail, ΕΘΝΟΣ On Line

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.