Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Πέθανε ο βρετανός ηθοποιός Τζον Χαρτ από το «Εξπρές του Μεσονυχτίου»


Ο Άνθρωπος Ελέφαντας, Χάρι Πότερ και Ιντιάνα Τζόουνς, μερικές ακόμα από τις ταινίες που συμμετείχε
Πρώτο θύμα του "Alien", ευαίσθητο τέρας στο "Elephan Man", ο βρετανός ηθοποιός Τζον Χερτ διακρίθηκε σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας που όμως σημάδεψαν την ιστορία της Έβδομης τέχνης,
συχνά σε δεύτερους ρόλους. Τιμήθηκε με τίτλο ευγενείας από τη βασίλισσα Ελισάβετ το 2014.

Ο σερ Τζον Χαρτ πέθανε από επιπλοκές του καρκίνου στο πάγκρεας σε ηλικία 77 ετών, ανακοίνωσε νωρίς το πρωί ο ατζέντης του.

Ο διάσημος ηθοποιός γεννήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 1940 κοντά στο Τσέστερφιλντ, στην καρδιά της Αγγλίας. Η μητέρα του, παρότι ήταν ερασιτέχνης ηθοποιός, του απαγόρευσε να πάει στον κινηματογράφο, κρίνοντας ότι είναι "πολύ αναξιοπρεπές" για έναν γιο πάστορα.

Στο σχολείο, ο Χερτ ανακαλύπτει το θέατρο αλλά στρέφεται αρχικά στη ζωγραφική καθώς είναι μεγάλος θαυμαστής του 'Εντβαρντ Μουνκ. 'Ελαβε υποτροφία για να γίνει καθηγητής σχεδίου στο Saint Martin's School of Arts του Λονδίνου.

Αλλά το 1960, το πάθος του για το σανίδι τον κάνει να εισαχθεί στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης, από την οποία πήρε πτυχίο δύο χρόνια αργότερα.

Παράλληλα με το θέατρο, αρχίζει να παίζει στην τηλεόραση και εντυπωσιάζει τους Βρετανούς ερμηνεύοντας τον τραβεστί συγγραφέα Κουέντιν Κρισπ και στη συνέχεια τον αυτοκράτορα Καλιγούλα.

Το πρότυπο του είναι ο 'Αλεκ Γκίνες στο "Oliver Twist" του Ντέιβιντ Λιν. "Είναι η πρώτη φορά που είδα στην οθόνη έναν ηθοποιό να χρησιμοποιεί τη θεατρική παράδοση που συνίσταται στο να τεθεί στην υπηρεσία του ρόλου και όχι το αντίθετο και αυτό επηρέασε τη δουλειά μου μέχρι τώρα", θα εξηγήσει.
Το 1978, υποδύεται τον Μαξ, έναν βρετανό ηρωινομανή στην κόλαση τον τουρκικών φυλακών στο "Εξπρές του Μεσονυκτίου" του Άλαν Πάρκερ. Τιμάται με το βραβείο Bafta, το ετήσιο βρετανικό βραβείο κινηματογράφου και τηλεόρασης, και με τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερου δεύτερου ρόλου, ενώ είναι υποψήφιος στα 'Οσκαρ.
Την επόμενη χρονιά, ο ηθοποιός υποδύεται τον δεύτερο αξιωματικό Κέιν στο "Alien" του Ρίντλεϊ Σκοτ. Η σκηνή όπου ο εξωγήινος τον σκοτώνει έμεινε στα χρονικά του κινηματογράφου.

Το 1980, έπειτα από μακιγιάζ 12 ωρών, μπαίνει στο ρόλο του "'Ανθρωπου Ελέφαντα" "Elephant Man", στο ασπρόμαυρο αριστούργημα του Ντέιβιντ Λιντς. Η ερμηνεία του αυτή του χαρίζει μια δεύτερη υποψηφιότητα στα Οσκαρ και το βραβείο Bafta καλύτερου ηθοποιού. Θα λάβει ένα ακόμη βραβείο για το σύνολο της καριέρας του το 2012. 
 Ο Τζον Χαρτ διακρίνεται στον κινηματογράφο κυρίως στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας όπως το "1984" του Μάικλ Ράντφορντ, το "V for Vendetta" του Τζέιμς ΜακΤιγκ ή το "Snowpiercer" του Μπονγκ Τζουν-χο.

Ωστόσο στην πλούσια καριέρα του με 140 ταινίες --σε ορισμένες δέχτηκε τους ρόλους εντελώς για βιοποριστικούς λόγους, όπως παραδέχτηκε-- ερμήνευσε τον ρόλο του κυρίου Oλιβάντερ στην κινηματογραφική σειρά "Harry Potter" ή τον ημίτρελο δρα Χάρολντ 'Οξλεϊ στο Ιντιάνα Τζόουνς και το Βασίλειο του Κρυστάλλινου Κρανίου.



"Είμαι ανοικτός σε όλα τα είδη του κινηματογράφου, με ενδιαφέρουν όλα", έλεγε ο Χαρτ.

Ο ηθοποιός με τα μελαγχολικό βλέμμα, ήθελε να υποδύεται εκκεντρικά, ανισόρροπα πρόσωπα είτε αυτά ήταν θύματα είτε βασανιστές. Η βαθιά φωνή του ήταν ο λόγος που συχνά ήταν βασικός αφηγητής κυρίως στο "Dogville" του Λαρς Φον Τρίερ --με τον οποίο συνεργάστηκε τρεις φορές-- ή στο "Άρωμα: Η Ιστορία Ενός Δολοφόνου" (Perfume: The Story of a Murderer) μια διασκευή του μυθιστορήματος του Γερμανού Πάτρικ Ζίσκιντ.

Αφού ξεπέρασε προβλήματα με το αλκοόλ, ο Χαρτ ανακοίνωσε στις 16 Ιουνίου στο ιστολόγιο του ότι πάσχει από καρκίνο στο πάγκρεας και δήλωσε "μάλλον αισιόδοξος για μια θετική έκβαση".

Ο ξαφνικός θάνατος σε ηλικία 34 ετών της γαλλίδας μνηστής του Μαρί-Λιζ Βολπελιέρ-Πιερό τον σημάδεψε. Είχαν δεσμό 16 χρόνια. Ο Χερτ παντρεύτηκε τέσσερις φορές και απέκτησε δύο παιδιά.

Ακολουθούν ορισμένες από τις γνωστότερες ταινίες του:
- 1978: Το Εξπρές του Μεσονυχτίου (Midnight Express) του Άλαν Πάρκερ
- 1979: Άλιεν, ο επιβάτης του διαστήματος (Alien) του Ρίντλεϊ Σκοτ
- 1980: Ο Άνθρωπος Ελέφαντας
(Elephant Man) του Ντέιβιντ Λιντς
- 1980: Η Πύλη της Δύσεως (Heaven's Gate) του Μάικλ Τσιμίνο
- 1981: Η τρελή ιστορία του κόσμου (History of the World: Part I) του Μελ Μπρουκς
- 1984: 1984 του Ουίνστον Σμιθ
- 1987: Μπαλάκια Τρίτου Τύπου (Spaceballs) του Μελ Μπρουκς
- 1989 : Σκάνδαλο (Scandal) του Μάικλ Κέιτον-Τζόουνς
- 1995: Ο Νεκρός (Dead Man) του Τζιμ Τζάρμους
- 2001: Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος (Harry Potter and the Sorcerer`s Stone) του Κρις Κολόμπους
- 2004: Hellboy: Ο ήρωας της Κόλασης (Hellboy) του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο
- 2005: V for Vendetta του Τζέιμς ΜακΤιγκ
- 2008: Ο Ιντιάνα Τζόουνς και το Βασίλειο του Κρυστάλλινου Κρανίου (Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull) του Στίβεν Σπίλμπεργκ
- 2010: Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου, Μέρος 1ο (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1) του Ντέιβιντ Γέιτς
- 2011: Melancholia του Λαρς φον Τρίερ
- 2011: Κι ο Κλήρος Έπεσε στον Σμάιλι (Tinker Tailor Soldier Spy) του Τόμας Άλφρεντσον
- 2013: Snowpiercer του Μπονγκ Τζουν-χο







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.