Τρίτη 18 Απριλίου 2017

ΣΚΑΝΔΑΛΑ με το ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ! Προμήθειες, φαγοπότι εκατομμυρίων και «βιομηχανία ανθρωπισμού»...


«Βιομηχανία ανθρωπισμού» έχει στηθεί γύρω από δεκάδες οργανώσεις με πολυτελή κεντρικά γραφεία στην καρδιά της Ευρώπης την τελευταία διετία αναλαμβάνοντας να διαχειριστεί τα κονδύλια που δίνονται για το προσφυγικό, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής». Σε πρώτη φάση, για την Ελλάδα έχουν δεσμευτεί πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ και άλλα 3 από την Τουρκία, καθώς οι δυο χώρες έχουν αναλάβει να συγκρατήσουν τα κύματα που φτάνουν από την ανατολή.

Πώς γίνεται όμως η διαχείριση αυτών των κονδυλίων, διερωτάται η εφημερίδα. Για την Ευρώπη μοιάζει μέχρι στιγμής αρκετό το γεγονός ότι εκατομμύρια άνθρωποι μένουν μακριά από τα εδάφη της. Η Τουρκία, που ετοιμάζεται για το δημοψήφισμα, δείχνει έτοιμη να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα 4 εκατομμύρια προσφύγων που φιλοξενεί ως διαπραγματευτικό όπλο. Το πολύ πολύ να αφήνει από εδώ και μπρος μερικές εκατοντάδες ανθρώπους κάθε μέρα να θαλασσοπνίγονται προσπαθώντας να πατήσουν ευρωπαϊκό έδαφος στο Αιγαίο. Και η Ελλάδα;
Εδώ το «πάρτι» συνεχίζεται όπως στον «Τιτανικό» πριν συγκρουσθεί με το παγόβουνο. Μετά τον τραγικό χειμώνα, τις εικόνες των αντίσκηνων που θάφτηκαν στον πάγο, τους ανθρώπους που προσπαθούσαν να ζεσταθούν και ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί τα πραγματικά αίτια των θανάτων τους, όλοι ετοιμάζονται για ένα καλοκαίρι «business as usual» με προμήθειες κι έργα εκατομμυρίων χωρίς διαγωνισμούς και «κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων» λόγω απρόβλεπτων συνθηκών, προσλήψεις ημετέρων κατά χιλιάδες με αδιαφανείς διαδικασίες και μισθώσεις ακινήτων που ουδέποτε χρησιμοποιούνται.
Το ακριβές σχέδιο της κυβέρνησης για το πού, πώς και υπό ποιες συνθήκες φιλοξενούνται σαν άνθρωποι οι πρόσφυγες παραμένει εδώ και ένα χρόνο ζητούμενο. Την άνοιξη του 2016 ξεκίνησε να μισθώνει ακίνητα στη Βόρεια Ελλάδα και να τα γεμίζει σκηνές και αντίσκηνα. Μετά άρχισε να προσθέτει οικίσκους σε διάφορα μεγέθη και προδιαγραφές ξεκινώντας ταυτόχρονα αλλεπάλληλους διαγωνισμούς για να προμηθευτεί καινούργια. Ακολούθως θέλησε να στεγάσει τους πρόσφυγες σε διαμερίσματα αλλά χρειάστηκαν «δύο χρόνια», όπως πρόσφατα είπε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, για να βρεθούν τα κατάλληλα από τις οργανώσεις που είχαν αναλάβει το συγκεκριμένο έργο αμειβόμενες αδρά. Και τώρα που τα διαμερίσματα έχουν βρεθεί και συνεχώς προστίθενται περισσότερα, συνεχίζει να κρατά ανοιχτούς τους καταυλισμούς-αποθήκες ψυχών πληρώνοντας για τη συντήρησή τους και τη μίσθωση των χώρων.
Το κέντρο στο Κιλκίς
Μία τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση έφερε τη Μεγάλη Τρίτη στη δημοσιότητα ο «Ελεύθερος Τύπος». Αφορά σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων που ξεκίνησε από το περασμένο καλοκαίρι να κατασκευάζεται στην περιοχή Χωρύγι του Κιλκίς. Για τη λειτουργία της συγκεκριμένης δομής μιλούσαν μέχρι το περασμένο φθινόπωρο με ενθουσιασμό οι επιτελείς του Γιάννη Μουζάλα λέγοντας πως οσονούπω ξεκινά η λειτουργία της με 1.000 πρόσφυγες που θα έμεναν σε 220 οικίσκους.
Τα ενοίκια των 10.000 ευρώ το μήνα είχαν αρχίσει να καταβάλλονται από το καλοκαίρι στην ιδιοκτήτρια του χώρου εταιρία και συνεχίζουν να πληρώνονται έως τώρα. Παράλληλα και σύμφωνα με αποφάσεις που έχουν δημοσιευθεί στη Διαύγεια έχουν ξοδευθεί 24.838 ευρώ για χωματουργικά έργα διαμόρφωσης του χώρου, 16.004 ευρώ για οδικές προσβάσεις, 68.936 ευρώ για αναβάθμιση των εσωτερικών δικτύων εξυπηρέτησης και 37.390 ευρώ για υποσταθμό της ΔΕΗ και μετασχηματιστές μεσαίας τάσης. Είναι σαφές ότι έχουν ξοδευτεί ακόμη περισσότερα, καθώς κάποια έργα μπορεί να μην έχουν τιμολογηθεί ακόμη. Επίσης, τα παραπάνω έργα εκτελέστηκαν όπως και τα περισσότερα στις 50 δομές πανελλαδικά από υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, κάτι που σημαίνει ότι αφιερώθηκαν χιλιάδες εργατοώρες που πληρώθηκαν από τον Ελληνα φορολογούμενο. Αποτέλεσμα;
Την Παρασκευή 7 Απριλίου 2017, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, Δημήτρης Βίτσας, να δηλώνει επισκεπτόμενος την περιοχή ότι η δομή δεν θα λειτουργήσει και «έπειτα από δική του εντολή και ύστερα από συνεννόηση με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα», ζήτησε να σταματήσουν οι εργασίες στο χώρο, ο οποίος «απλώς θα φυλάσσεται»…
Στο ίδιο δημοσίευμα είχε αναφερθεί εκτενώς, χωρίς να υπάρξει επίσημη αντίδραση, στην ψυχρότητα που επικρατεί εδώ και μήνες ανάμεσα στα δύο κυβερνητικά στελέχη, τους Γ. Μουζάλα και Δ. Βίτσα, που συνεννοήθηκαν για να μην ανοίγει το Χωρύγι. Στο γεγονός ότι ο κ. Μουζάλας δεν προσκλήθηκε καν σε επίσημη πανηγυρική εκδήλωση (παρόντος του Προέδρου της Δημοκρατίας) για την υποδοχή των προσφυγόπουλων στα σχολεία του Χαϊδαρίου από όπου ο κ. Βίτσας ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα. Στην επιθυμία της συντρόφου του, Πέτης Πέρκα, να γίνει γραμματέας στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής που προσέκρουσε στις αντιρρήσεις Μουζάλα. Στο γεγονός ότι το υπουργείο Μουζάλα ακόμη δεν κατάφερε να συσταθεί, με συνέπεια δεκάδες συμβασιούχοι να μένουν απλήρωτοι την ώρα που υπηρετούν στα νησιά και πιέζονται να βγάζουν γρηγορότερα αποφάσεις μήπως κι επιταχυνθούν οι επιστροφές μεταναστών στην Τουρκία.
Την ίδια στιγμή, υπάρχει μια σειρά 13 δομών σε Βόρεια, Κεντρική Ελλάδα και Ήπειρο οι οποίες έχουν εκκενωθεί τελείως, αλλά συνεχίζουν να δίνονται χρήματα για έργα και προμήθειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.