Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

Το ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ των New York Times: «Οι Έλληνες έστησαν τον άνθρωπο στα πόδια του!»

new-york-times-1975-ellines-estisan-ton-anthropo-sta-podia-tou
«…Για χιλιάδες χρόνια παλαιότεροι πολιτισμοί, όπως αυτοί των Περσών, των Ασσυρίων, των Βαβυλώνιων, έβλεπαν τον άνθρωπο ως ένα απεχθές ον που σέρνονταν μπροστά σε θεότητες και δυνάστες.Οι ‘Έλληνες όμως, πήραν τον άνθρωπο και τον έστησαν στα πόδια του. Τον δίδαξαν να είναι υπερήφανος…

Ο κόσμος είναι γεμάτος θαύματα, έλεγε ο Σοφοκλής, αλλά τίποτα δεν είναι πιο θαυμάσιο από τον άνθρωπο.Οι Έλληνες έπεισαν τον άνθρωπο, όπως ο Περικλής το τοποθέτησε, ότι ήταν δικαιωματικά ο κάτοχος και ο κύριος του εαυτού του και δημιούργησαν νόμους για να περιφρουρήσουν τις προσωπικές του ελευθερίες.
Οι αρχαίοι Έλληνες ενθάρρυναν την περιέργεια που είχε ο άνθρωπος για τον εαυτόν του και για τον κόσμο που τον περιτριγύριζε, διακηρύττοντας μαζί με τον Σωκράτη ότι μια ζωή χωρίς έρευνα δεν αξίζει τον κόπο να την ζούμε.
Οι ‘Έλληνες πίστευαν στην τελειότητα σε όλα τα πράγματα, γιʼ αυτό μας κληροδότησαν την ομορφιά, που φτάνει από τον Παρθενώνα και τα ελληνικά αγάλματα, τις τραγωδίες του Αισχύλου, του Ευριπίδη και του Σοφοκλή, την ποίηση του Ησίοδου και του Ομήρου, μέχρι τα ζωγραφισμένα αγγεία ενός απλού νοικοκυριού.Χωρίς τους ‘Έλληνες μπορεί ποτέ να μην είχαμε αντιληφθεί τι είναι αυτοδιοίκηση.
Αλλά, πολύ περισσότερο ακόμα και από την γλώσσα μας, τους νόμους μας, τη λογική μας, τα πρότυπά μας της αλήθειας και της ομορφιάς, χρωστάμε σε αυτούς την βαθιά αίσθηση για την αξιοπρέπεια του ανθρώπου.
Από τους ‘Έλληνες μάθαμε να φιλοδοξούμε χωρίς περιορισμούς, να είμαστε, όπως είπε ο Αριστοτέλης, αθάνατοι μέχρι εκεί που μας είναι δυνατό…».
(The New York Times, Μάρτιος 1975).

tonwtiko.com

26 σχόλια:

  1. Είναι δεδομένο οτι οι κόλακες είναι πολύ πιο επικίνδυνοι από τους εχθρούς. Τώρα τι επιδιώκουν αυτοί οι "κύριοι" της εφημερίδας, θα φανεί αργότερα.
    Τουλάχιστον σε ότι αφορά τους Πέρσες, ας βρουν τα συγγράμματα των Ελλήνων ιστορικών και φιλοσόφων οι οποίοι με την σειρά τους θαύμαζαν (χωρίς κολακείες & υποκρισίες) τους Πέρσες, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν και υπερβολικά φιλικοί μαζί τους.
    Εκτός αυτού, η θρησκεία των Περσών, τόσο η αρχαιότατη, δηλαδή εκείνη του Μυθραϊσμού, όσο και του Ζωροαστρισμού διακρίνονται από δυναμικά στοιχεία ανθρωπισμού με ιδιαίτερη έμφαση στην απόλυτη ισότητα των δύο φύλων, αλλά και πολλές περιπτώσεις υπεροχής του γυναικείου φύλου.
    Τέλος, ας βρουν και αναγιγνώσκουν το παγκοσμίων πρώτο κείμενο περί των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, γνωστό και ως "Κύλινδρος του Κύρου" (το οποίο συντάχτηκε με την εντολή του Μεγάλου Κύρου, το 539 Π.Χ.), αντίγραφο του οποίου διακοσμεί την είσοδο των Ην. Εθνών, στην ίδια πόλη, όπου εδρεύει και η εν λόγω εφμερίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστές οι παρατηρήσεις σου... δείχνουν βαθύτητα πνεύματος... μπορούμε να επικοινωνήσουμε??

      Διαγραφή
    2. Ακομη και αν οι προθεσεις ειναι πονηρες, το αρθρο ειναι υμνος για τον ελληνισμο. Οι μονοι που μπορουν να ενοχληθουν απο ενα τετοιο αρθρο, ειναι οι μισελληνες δηλαδη οι εβραιοι και τα τσιρακια τους...

      Διαγραφή
    3. Η πρώτη αναφορά για κάτι τέτοιο, τον άνθρωπο να στέκει στα πόδια του, έχει το βαβυλωνιακό έπος του Γκιλγκαμές. Πρωτοι έδωσαν την αστρονομία και τους αριθμούς, ι Πλάτων τονίζει ότι οι Αιγύπτιοι έδωσαν πρώτοι τα φώτα του πολιτισμού, αλλά εμείς λέμε ότι όλα έγιναν από την Ελλάδα. Και έγιναν, αλλά από τους αρχαίους Έλληνες και όχι τους νεώτερους, που δεν είναι απόγονοι τους, αλλά ένα συνονθύλευμα από ράτσες που πέρασαν από την γη των τεράστιων αρχαίων Ελλήνων. Μη μπερδεύετε τις έννοιες λοιπόν "ελληνοψυχοι" (και καλά..)

      Διαγραφή
    4. Ποσο ΑΣΤΕΙΟΣ εισθε κ, Arsham !!!!! Μπορει να εχετε διαβασει 10.000 βιβλια και να ζητε στην Ελλαδα για πολλα χρονια,αλα ο νους σας και η σκεψη σας θα ειναι παντα περιορισμενη απο το χαμιλο σε σκεψη DNA των προγωνων σας.Ο Κυρος το 539 Π.Χ. Ηταν φιλοσοφος? Η σατραπης και κατακτητης? και με αμετρητες παλακιδες..... Το χρυσαφι απο τους πολεμους και οι κατακτησεις ΔΕΝ εινε φιλοσοφια,ουτε προαγουν το ανθρωπινο πνευμα οπως αναφερει η ΤΗΕ NEW YORK TAMES, που δεν μπορεσατε να καταλαβετε τι εννοουσε !!! Πως μπορητε να συγκρινετε το 539πχ με τους Ελληνες φιλοσοφους του 2500πχ ? Οτι ειχατε εινε ολα κλεμενα η κατασκεβασμενα απο τους Ελληνες Ιωννες της Μικρας Ασιας ...Και επιδη εισθε ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΟΣ ...ΑΜΑΘΗΣ...ΨΕΥΤΗΣ και κακος !!! Θυμησου οτι δυο φορες σας ταπεινωσαμε !!!Και με τον Δαρειο σας... Και με το υιον του Ξερξη !!! Και σας δειξαμε τι ΕΣΤΙ ΕΛΛΗΝ !!! και Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ σας ΣΥΝΕΤΡΙΨΕ !!!!!!

      Διαγραφή
    5. Ένα ανορθόγραφο κείμενο είναι ένα κακό κείμενο. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά...

      Διαγραφή
    6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    7. Κι οι Αμερικάνοι τον έστησαν. Στα τέσσερα όμως!

      Διαγραφή
    8. Νικόλαε τραβάς χοντρό ζόρι ε;
      Δεν μας είπες όμως από που κρατάει η σκούφια σου.

      Διαγραφή
    9. Μάρτιος 1975 τι δεν καταλαβαίνετε οεο

      Διαγραφή
    10. Ειναι απολύτως σωστό το κείμενο του κου Arsham. Ο Κύρος ήταν ένα μοντέλο ηγεμόνα - που απετέλεσε μοντέλο και για τον Αλέξανδρο και για τις ΗΠΑ ακομη. Ειναι εντελώς λάθος να συγχέουμε τους Πέρσες με τους Ασσύριους και τους Βαβυλώνιους. Και στους συμπατριώτες μου που προσβλήθηκαν: χαλαρώστε. Δεν αμφισβητει κανεις την ΤΕΡΑΣΤΙΑ συμβολή της Ελλάδος, αυτη ειναι δεδομένη. Αλλά ειναι κρίμα ότι τα τελευταια χρονια (λογω και του καθεστωτος εκει) ξεχνιέται και η τεράστια συμβολη της Περσιας. Ειναι τοσο άδικο, όσο αυτο που γινεται από τους Σκοπιανους εις βάρος μας. Διαβάστε για τον κυλινδρο του Κυρου, διαβαστε για το Ζωροαστρισμό και θα καταλάβετε...

      Διαγραφή
  2. Εννοείται πως αυτά που λέει το άρθρο ισχύουν!Δεν γνωρίζω αν η αλήθεια αυτή βέβαια ενισχύεται από τις αξιώσεις του άρθρου για τους άλλους πολιτισμούς, αλλά όντως η αρχαία Ελλάδα τις δίδαξε αυτά τις αξίες, ίσως όχι θεσμικά αλλά περισσότερο ατομικά, μέσω φιλοσόφων και διδασκάλων οι οποίοι τις περισσότερες φορές δίδασκαν ανεξάρτητα αλλά και πολλές φορές αντίθετα με το τι πρέσβευε το καθεστώς της έκαστης Πόλις-Κράτους.Βέβαια, οι αρχές αυτές είχαν πάντα εφαρμογή για τους νικητές,όχι για όλους, μιας και οι αρχαίοι έμειναν γνωστοί εκτός από τη μεγάλη σοφία τους και για το γεγονός ότι ο ένας σκλάβωνε τον άλλο για να περνάνε καλύτερα!Μας τα έμαθε αυτά ο Πελοποννησιακός Πόλεμος πολύ καλά...Ευτυχώς που ο Πλάτωνας το κεφάλι του το γλίτωσε, σε αντίθεση με το δάσκαλό του Σωκράτη που εισάγοντας τα 'καινά δαιμόνια' απειλούσε τη συνοχή της Αθήνας επειδή δεν 'βόλευε', και την ίδρυσε την ακαδημία του ο άνθρωπος!Οι αλήθειες να λέγονται και ας πονάνε!Έτσι πρέπει, για να είμαστε αληθινοί, ούτε δεξιοί, ούτε αριστεροί, ούτε φιλοεβραίοι, ούτε ναζιστές, ούτε μισέλληνες, ούτε τίποτα, μόνο αληθινοί, για να μαθαίνουμε απ' το παρελθόν μας μπας και πάμε μπροστά κάποια μέρα και ξεκολλήσουμε απ' το βάλτο που είμαστε τόσα χρόνια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. The New York Times, Μάρτιος 1975!!! Αν δημοσιεύτηκε τότε ποιός και γιατί το ξέθαψε τώρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το άρθρο είναι μια ξεκάθαρη εξύμνηση της προσφοράς της Χώρας μας προς τον Άνθρωπο. Το λυπηρό είναι πως σήμερα υπάρχουν Έλληνες που είναι πιο ανθέλληνες και από τους χειρότερους εχθρούς της χώρας μας. Όσο για αυτούς που ενώ δεν είναι Έλληνες, απολαμβάνουν όλα τα προνόμια της χώρας μας, και μιλούν με μίσος και σθένος κατά της χώρας μας, απλά θα πω πως έχει ο τροχός γυρίσματα.

    Η Ελλάδα ως η ομορφότερη χώρα στον πλανήτη, ως η χώρα με την μεγαλύτερη προσφορά στον ανθρώπινο πολιτισμό, πάντα ήταν,είναι και θα παραμείνει στόχος αυτών που δεν έχουν να δείξουν τίποτα το αξιοθαύμαστο μέσα από την δικιά τους Ιστορία. Για αυτό και γίνεται μια τεράστια προσπάθεια εξόντωσης του Ελληνισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. τι υπερβολικά σχόλια; και από όσους δεν σέβονται τη χώρα που τους φιλοξενεί και από όσους εκφέρουν άποψη καφενείου περί γνησιότητας λαών, και και και. Με κάποιον τροπο εδώ - δεν ξέρω αν γεννήθηκαν 100% - πάντως θεμελιώθηκαν όσα στηρίζουν τον κόσμο. Το δυσάρεστο είναι πως όπως κάθε καλό, διαστρεβλώνονται συνεχώς. Αυτό θα συμβαίνει πάντα στη ζωή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εδώ στην Αμερική το discovery Chanel ότι είναι Ελληνικό το βαφτίζει Λατινικό!!!
    Είναι να τρελαίνεσαι!!
    Το όρος Ολύμπος είναι στην Ιταλία!!
    Ότι δεν καταλαβαίνουν το λένε Λατινικό.
    Και υποτίθεται ότι είναι ειδικοί!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κακο ειναι να ειπωθει κατι καλο για την Ελλαδα?γιατι τοση γκρινια ...στο κατω κατω δεν ειναι και ψεμματα...αμαν πια,τι προβλημα εχετε?��

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. και οσο αφορα την θρησκια ειχανθεους οπωσ ο βααλ και καναν ανθρωποθυσιες με ιδικους φουρνους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Διαβάζω τους τουρκόσπορους να γράφουν και να ξαναγράφουν ότι οι νεοέλληνες δεν είναι απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων! Άθλιοι, είναι αλήθεια ότι και εσείς και άλλα αποβράσματα έχετε παρεισφρήσει στην Ελλάδα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είσαστε μόνο εσείς! Το δι ημάς, την ελληνικότητά μας τη δείξαμε το 21 και το 40! Διαβάστε τα απομνημονεύματα το Κολοκοτρώνη, ακούστε τον Εθνικό μας Ύμνο, διαβάστε το λόγο το Βελουχιώτη στη Λαμία! Ζήτω το Ελληνικό Γένος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πρέπει να παρέχεται και το αγγλικό λινκ για να το στέλνουμε σε αγγλόφωνους να ενημερώνονται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι από έντυπο του 1975, τότε που μόνο πληκτρολόγηση υπήρχε δυστυχώς. Θα κοιτάξουμε αν το έχει αντιγράψει στα αγγλικά με πληκτρολόγηση κάποιος και θα το ανεβάσουμε

      Διαγραφή
  11. Όπως είπε και ο ΣΟΦΟΚΛΗΣ : "Ανήρ έννους τα καινά τοις πάλαι τεκμαίρεται" (Ο άνθρωπος που έχει μυαλό, κρίνει τα νέα από τα παλιά) ...Θα έπρεπε λοιπόν να μας είχε γίνει μάθημα, ότι μόνο όταν ένας λαός είναι ενωμένος, πάει μπροστά. Επιτέλους, ας καμαρώνουμε χωρίς κόμπλεξ και πολύπλοκες "αναλύσεις" για τον ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ λαμπρό ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ μας !! αν δεν παινέψεις το σπίτι σου, θα πέσει να σε πλακώσει - αντί να διαφωνούμε μεταξύ μας, διυλίζοντας τον κώνωπα και καταπίνοντας την κάμηλον, ας σεβαστούμε την ιστορία μας με όλα τα υπέρ της αλλά και τα κατά, αφού τίποτα στο σύμπαν δεν είναι τέλειο. Έλεος !! Τόσο απλό είναι !! Μα τόσο απλό.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ο Arsham (??) βλεπει πισω απο ολα Αμερικανικες δολοπλοκιες, λιγος σεβασμος δεν θα περισευε, και τα ιστορικα στοιχεια να μην διαστρεβλωνονται για αστηρικτους διαπληκτισμους και εξυπνακισμους..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.