Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

Είστε πρωινός ή βραδυνός τύπος;

Είστε πρωινός ή βραδυνός τύπος;

Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σας από το πρωί φαίνονται.

Μπορείτε να σηκωθείτε από το κρεβάτι εύκολα; Αισθάνεστε πιο δραστήριος και σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια του πρωινού;

Το χαρακτηριστικό του να είστε πιο δραστήριος και σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια της βραδιάς, -είστε δηλαδή μια κουκουβάγια της νύχτας-, όπως μπορείτε να μαντέψετε, χαρακτηρίζεται από το αίσθημα ζωντάνιας τη νύχτα. Προτιμάτε να κάνετε οτιδήποτε νωρίς το απόγευμα, και δεν έχετε πρόβλημα να πάτε για ύπνο τα ξημερώματα.
Σε μια νέα μελέτη η ψυχολόγος Anastasiya Lipnevich και οι συνάδελφοί της έκαναν μια ανάλυση για να δούνε πώς οι βραδυνοί και πρωινοί τύποι συνδέονται με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του ατόμου. Την ευσυνειδησία, ή την υποχρέωση να εκτελέσουν καθήκοντα που αναμένεται ή απαιτούνται. Την εξωστρέφεια, την εκδηλωτικότητα, την ευαισθησία σε απειλές, ή τον νευρωτικό χαρακτήρα. Οι ερευνητές συνδύασαν τα ευρήματα 44 διαφορετικών δειγμάτων από 16.647 άτομα.
Η ανάλυση διαπίστωσε, κατ 'αρχάς, ότι οι βραδυνοί τύποι είναι ξεκάθαρα διαφορετικοί, και έχουν τη συνήθεια να δημιουργούν τη δική τους προσωπικότητα. Τείνουν επίσης να είναι λιγότερο ευσυνείδητοι από τους πρωνούς τύπους.
Οι βραδυνοί τύποι συνδέθηκαν με υψηλή γνωστική ικανότητα, αλλά όσοι ξυπνούν νωρίς είναι πιο συνεπείς στο σχολείο.
Είναι μια σύγκρουση που κάνει τη διαισθητική λογική, των βραδυνών τύπων, να βρίσκονται σε μειονεκτική θέση επειδή η κοινωνία μας δεν είναι ευθυγραμμισμένη με τις δικές τους προτιμήσεις.
Η εξωστρέφεια και το άνοιγμα σε καινούριες εμπειρίες είχε ελάχιστη σύνδεση με τους βραδυνούς τύπους.
Όπως και οι περισσότερες ακραίες πτυχές της προσωπικότητας, έτσι και αυτές είναι σπάνιες : Μόλις 10 με 15% του πληθυσμού είναι αποκλειστικά πρωινοί ή βραδυνοί τύποι. Το 70 με 80% των ανθρώπων που παρουσιάζουν χαρακτηριστικά και των δύο τύπων έχουν υψηλή ενέργεια που ελατώνεται σταδιακά, ή και καθόλου.H πλειονότητα των ανθρώπων βρίσκεται κάπου ανάμεσα.
Και οι δύο αποκλειστικοί τύποι έχουν σε ένα βαθμό ρευστά χαρακτηριστικά προσωπικότητας. Η πλειοψηφία των παιδιών είναι πρωινοί τύποι, αλλά οι αλλαγές γίνονται στην εφηβεία, -περισσότερο στον βραδυνό τύπο- γύρω στην ηλικία των 20, και ο πρωινός τύπος αυξάνεται μετά την ηλικία των 50.
Η κοινωνικότητα και η εξωστρέφεια μπορεί να καθορίζεται από τις ώρες που διαλέγουν να παραμείνουν ενεργητικοί, δραστήριοι και παραγωγικοί. Ο κάθε άνθρωπος γνωρίζει τους ρυθμούς του και προσαρμόζει τις ώρες ύπνου και εργασίας ανάλογα με τον τύπο του. Επιλέγει τις κατάλληλες ώρες όταν έχει πιο έντονη εγρήγορση για πνευματική εργασία.
Είτε είναι νυχτοπούλι ή κορυδαλλός, θα πρέπει να κάνει τη δυσκολότερη πνευματική εργασία το βράδυ ή το πρωί αντιστοίχως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.