Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

«Η διελκυστίνδα στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου είναι μεταξύ Ρωσίας – Τουρκίας»- ρωσικό πρακτορείο


Στη φωτό πίνακας του Ιβάν Αϊβαζόφσκι:  Μαύρη Θάλασσα 1881
Στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου υπάρχει ένας σκληρός ανταγωνισμός και δεν προβλέπεται καμία συναίνεση σε αυτόν τον τομέα και ούτε πρόκειται να υπάρξει στο μέλλον», δήλωσε Ρώσος εμπειρογνώμονας.
Η κατάσταση  στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου, στο μεγαλύτερο βαθμό δείχνει την υποβάθμιση της παγκόσμιας τάξης και, ήδη,  βρισκόμαστε στην αρχή μιας μακράς περιόδου αναταραχής,  δήλωσε ο Μόντεστ Κολερόφ αρχισυντάκτης του πρακτορείου  ειδήσεων ‘Ρέγκνουμ’ κατά τη διάρκεια  ημερίδας στο Μεγάλο Νόβγκοραντ (ВЕЛИКИЙ НОВГОРОД),  με θέμα «Η μεγίστη περιοχή Βαλτική- Μαύρη Θάλασσα:  αντιπαράθεση ή συνεργασία στη νέα πραγματικότητα».
Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου υπήρξαν σημαντικές αλλαγές που στο μέλλον θα υπαγορεύουν την πολιτική ατζέντα.
«Πρώτον είναι η Κριμαία. Ανήκει τώρα στη Ρωσία και εκεί θα παραμείνει και θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη  η Κριμαία ως μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όπως είναι η Αζοφική Θάλασσα».
«Δεύτερον, δεν αλλάζει  η θέση της Αμπχαζίας  και της Νότιας Οσετίας. Σημαντικό ρόλο σε αυτήν την περιοχή διαδραματίζει το καθεστώς  Καραμπάχ». 
Σύμφωνα με τις προβλέψεις  του Κολερόφ το Καραμπάχ θα αναγνωρισθεί ως ανεξάρτητο.
Ένας άλλος παράγοντας είναι η ένταση  που υπάρχει με την Κατεχόμενη Κύπρο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί μέσα από πιέσεις να συνενώσει  τους Έλληνες και τους Τούρκους στην Κύπρο, αλλά ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πραγματικότητα  έχει θέσει βέτο σε αυτήν την ιδέα, επιμένοντας τα τουρκικά στρατεύματα να παραμείνουν στο νησί και η Κατεχόμενη Κύπρος να παραμείνει ως «ένα αβύθιστο σκάφος της Τουρκίας», όπως ακριβώς είναι η υπόλοιπη Κύπρος ένα αβύθιστο αεροπλανοφόρο  για το Ηνωμένο Βασίλειο (Μεγάλη Βρετανία).
Επίσης, ένα σημαντικό πρόβλημα της Τουρκίας είναι το ζήτημα του Κουρδιστάν, το οποίο δεν επηρεάζει μόνο το μέλλον της Συρίας αλλά και την τύχη της Τουρκίας, είπε ο Κολερόφ.
Ο ίδιος θα επισημάνει ότι ένα «ανεξάρτητο Κουρδιστάν» είναι μια δυτική προοπτική και πιστεύει ότι θα έχει μεγαλύτερη πιθανότητα επιβίωσης από ό, τι προβλέπεται στο ρωσικό σχέδιο (αυτόνομο Κουρδιστάν).
«Αυτό που πιέζει την Τουρκία να βρίσκεται σε συμμαχία με τη Ρωσία είναι το ζήτημα του Κουρδιστάν», σχολίασε ο Μόντεστ Κολερόφ (Модест Колеров).
Έτσι, ο κύριος άξονας στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου συνίσταται  σε μια στρατιωτική- πολιτική αντιπαλότητα, οικονομική συνεργασία και παγωμένη ειρήνη μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας.
(Το κείμενο αναφέρεται  στο φόρουμ « Η μεγίστη περιοχή Βαλτική –Εύξεινος Πόντος: Αντιπαράθεση ή συνεργασία στη νέα πραγματικότητα»,  που πραγματοποιήθηκε στο Νόβογκοροντ από τις 6 έως τις 9 Φεβρουαρίου 2017. 
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταπτυχιακοί φοιτητές, προπτυχιακοί και μαθητές από τα κορυφαία πανεπιστήμια της Λευκορωσία, Γεωργίας, Πολωνίας, Καζακστάν, Τατζικιστάν, Τουρκία και χωρών της Βαλτικής καθώς και από περιοχές της Ρωσίας.)
--
The Hellenic Information Team

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.