Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Το «Τάμα του Έθνους» που αποφασίστηκε απο τους Έλληνες οπλαρχηγούς στην Δ' Εθνοσυνέλευση του 1827 έγινε ''Χουντικό'' και τέμενος στο Βοτανικό!!!

Το «Τάμα του Εθνους», η «λαϊκή Δεξιά» και η οργή Μητσοτάκη
 Η ιδέα της εκπλήρωσης του «Τάματος του Εθνους» με την ανέγερση του Ιερού Ναού του Σωτήρος Χριστού στην Αθήνα της εποχής των μνημονίων και της καθολικής οικονομικής και κοινωνικής κατάπτωσης
 
 Πώς η πρωτοβουλία του βουλευτή Γ. Κασαπίδη προκάλεσε αναταραχή στην Πειραιώς, δυσφορία στην ηγεσία και κύμα κριτικής κατά της ΝΔ επεφύλαξε δυσάρεστες εκπλήξεις για τους «γαλάζιους» βουλευτές που έβαλαν την υπογραφή τους κάτω από τη σχετική ερώτηση για να αποσυρθεί πάραυτα με εντολή του Κυρ. Μητσοτάκη. Η πρωτοβουλία ανήκε στον βουλευτή Κοζάνης του κόμματος - και κατά τον συνυπογράφοντα Γερ. Γιακουμάτο «έναν από τους καλύτερους πατριώτες και καλό χριστιανό» - Γ. Κασαπίδη, ο οποίος ωστόσο δεν λογάριασε τον πολιτικό αντίκτυπο που θα είχε μια τέτοια ενέργεια ούτε τις εσωκομματικές προεκτάσεις της. Αυτό πάντως που σίγουρα ανέδειξε η κίνηση αυτή (που επιδιώχθηκε να λάβει και «διακομματική» διάσταση, αφού εκτός από τους 16 βουλευτές της ΝΔ την υπέγραψαν ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δ. Καμμένος και ο ανεξάρτητος Ν. Νικολόπουλος, σφοδρός πολέμιος του κ. Μητσοτάκη), είναι το αξιακό χάσμα που επικρατεί στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μεταξύ εκείνων που εκφράζουν τις παραδοσιακές παραταξιακές ιδέες της αποκαλούμενης «λαϊκής Δεξιάς» και όσων εκπροσωπούν το μεταρρυθμιστικό ρεύμα στη ΝΔ.

Αδειασμα από Κικίλια, νουθεσίες από Τσιάρα

Το βέβαιον είναι ότι ο σάλος που προκλήθηκε, αν κινήθηκε στα όρια της γραφικότητας, πυροδότησε «μίση και πάθη» που είναι φωλιασμένα στην ΚΟ της ΝΔ και αναδεικνύονται όποτε οι περιστάσεις το επιτρέπουν - όταν δηλαδή αφορούν τα «ιερά και όσια» της παράταξης. Εξοργισμένοι κάποιοι εκ των υπογραφόντων βουλευτών άκουγαν  (στον Σκάι) τον πρώην υπουργό του ΠαΣοΚ Θ. Πάγκαλο λίγα λεπτά μετά τη δημόσια δήλωσή του στήριξης της ΝΔ να ζητάει «να καταδικαστεί από την ηγεσία της η ομάς αυτή - δεν ξέρω ποιοι είναι και δεν με ενδιαφέρει - και αν είναι δυνατόν να μην μπουν στα ψηφοδέλτια».

«Αν συγκεντρώναμε υπογραφές για να καθιερωθεί ο θρησκευτικός γάμος μεταξύ ομοφυλοφίλων, τότε θα ήμασταν αποδεκτοί»
σχολιάζει με πικρόχολη διάθεση ένας εκ των υπογραφόντων βουλευτών της ΝΔ, επισημαίνοντας ότι «σαφώς εδόθη "γραμμή" από την ηγεσία να αποσύρουμε τις υπογραφές μας», κάτι άλλωστε που ουδόλως προσπάθησε να κρύψει η Πειραιώς βάζοντας τον εκπρόσωπο Τύπου Β. Κικίλια να δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι έγινε έπειτα από εντολή Μητσοτάκη. Τους υπογράφοντες ανέλαβε να «μαζέψει» ο γραμματέας της ΚΟ Κ. Τσιάρας, ο οποίος τους τηλεφώνησε και τους ζήτησε να αποσύρουν άμεσα τις υπογραφές τους. Σύμφωνα πάντως με τους ίδιους, ακολουθήθηκε η συνήθης πρακτική: κάποιος βουλευτής συντάσσει μια ερώτηση και ζητεί από συναδέλφους του να τη συνυπογράψουν. «Το λάθος του Κασαπίδη ήταν ότι δεν απευθύνθηκε σε όλους τους βουλευτές να υπογράψουν» αναφέρει σχετικά ο Αθ. Δαβάκης, ενώ και ο κ. Γιακουμάτος δήλωσε ότι «το κείμενο δεν είναι άσχημο», αλλά «το θέμα ήταν οι υπογραφές - έπρεπε να απευθυνθεί και στους 300».  

Ο ίδιος πάντως ο εμπνευστής της πρωτοβουλίας κ. Κασαπίδης απέφυγε να βγει δημοσίως να υπερασπιστεί την κίνησή του, ενώ έγινε κοινωνός της σφοδρής ενόχλησης του κ. Μητσοτάκη μέσω του στενού συνεργάτη του Β. Μπεκίρη, ο οποίος τού εξέφρασε την έκπληξή του για το γεγονός ότι στο επίμαχο κείμενο δέσποζε η υπογραφή «του υβριστή του προέδρου», κ. Νικολόπουλου. Αυτό ήταν και το μεγαλύτερο σφάλμα του κ. Κασαπίδη, αν και προσπάθησε να απευθυνθεί σε όλους τους βουλευτές του Κοινοβουλίου - πλην της Χρυσής Αυγής - στέλνοντας στα e-mails τους την ερώτηση, χωρίς ωστόσο να βρει ανταπόκριση, πλην εκείνων που τη συνυπέγραψαν, μεταξύ αυτών και ο κ. Νικολόπουλος, ο οποίος έχει εξαπολύσει σκληρές προσωπικές επιθέσεις εναντίον του κ. Μητσοτάκη, κάτι όμως που ο κ. Κασαπίδης δηλώνει ότι αγνοούσε. «Δεν παρακολουθώ τα πάντα, διότι είμαι αφοσιωμένος κι εγώ και οι συνεργάτες μου στο έργο μας» φέρεται να είπε. Ετσι όμως «πήρε στον λαιμό του» τους «γαλάζιους» βουλευτές που δεν γνώριζαν ότι δίπλα στη δική τους υπογραφή ήταν και εκείνες των κ.κ. Νικολόπουλου και Καμμένου.

«Ο νεοταξίτης Κυριάκος Μητσοτάκης δεν σέβεται ούτε την παράταξη, ούτε την παράδοση, ούτε τον θρησκευόμενο λαό, ούτε τους βουλευτές του»
δήλωσε ο προερχόμενος από τη ΝΔ ανεξάρτητος βουλευτής κ. Νικολόπουλος μετά την απόσυρση των υπογραφών, καταγγέλλοντας μάλιστα «την εκκωφαντική σιωπή της ιστορικής παράταξης που πιστεύει στο τρίπτυχο "Πατρίς - Θρησκεία - Οικογένεια"». Πόσο κοντά είναι όμως οι απόψεις του «ακραίου» κ. Νικολόπουλου με βουλευτές της ΝΔ; «Ούτε εθνικοπατριωτικές ούτε χουντικές διαθέσεις έχουμε» δηλώνει χαρακτηριστικά βουλευτής της ΝΔ εκ των υπογραφόντων, σημειώνοντας πάντως ότι «όσοι πιστεύουν πως οι βουλευτές έχουμε άδικο όταν πρεσβεύουμε τις αρχές που περιλαμβάνει το Σύνταγμα της χώρας, το οποίο μιλά για υπεράσπιση της πατρίδας, πίστη στη θρησκεία μας και προστασία της οικογένειας, τότε θα πρέπει να αλλάξουν το Σύνταγμα»!

«Εδώ καράβια χάνονται...»

Οπως και να έχει, εκ των υστέρων, πολλοί εξ αυτών θεωρούν ότι έγινε υπερβολική φασαρία για το θέμα. «Εδώ καράβια χάνονται...» σχολίαζε σε συνομιλητές της η Κατερίνα Παπακώστα, επισημαίνοντας ότι ο στόχος που είχε η ερώτηση δεν ήταν να ζητήσει κρατική χρηματοδότηση για την εκπλήρωση του «Τάματος του Εθνους» αλλά «να κινητοποιήσει το συλλογικό υποσυνείδητο ως προς την ιστορική και συμβολική αυτή εκκρεμότητα». Πάντως η ίδια δεν ανέμενε ότι θα προκληθεί τέτοιος θόρυβος, σημειώνοντας πως «τελικώς μάλλον δεν υπάρχουν αρκετά αντανακλαστικά στη Δημοκρατία μας». Ενώ σχετικά με τις βολές που δέχθηκαν οι υπογράφοντες από άλλους πολιτικούς χώρους, όπως το Ποτάμι, το οποίο τούς καταλόγισε ότι «βλέπουν οράματα, κυνηγούν φαντάσματα και υπηρετούν ακροδεξιές ιδεοληψίες», όπως έγραψε σε ανάρτησή του ο Στ. Θεοδωράκης, η κυρία Παπακώστα σχολίαζε ότι «στην Ελλάδα έχουμε ανεξιθρησκία και ελευθερία έκφρασης». «Αυτοί που σηκώνουν τόσο θόρυβο αποκαλύπτονται» έλεγε η ίδια, προσθέτοντας ότι «το τυράκι στη φάκα, ότι κάποιοι είναι εθνικολαϊκιστές και κάποιοι άλλοι εκσυγχρονιστές, δεν πιάνει».

Η χούντα, το ειδικό ταμείο και το σκάνδαλο

Οι υπογράφοντες ζητούσαν την παραχώρηση έκτασης σε κατάλληλη τοποθεσία: στο Πεδίον του Αρεως, όπου το 1930 ο Αλέξανδρος Ζαΐμης έθεσε τον θεμέλιο λίθο για την κατασκευή του Ναού του Σωτήρος Χριστού, όπως είχε αποφασίσει η Δ' Εθνοσυνέλευση του Αργους το 1829, ή σε... ξέφωτα του Ζαππείου ή του Εθνικού Κήπου, ή στο Αττικόν Αλσος, ή στα Τουρκοβούνια, όπου προόριζε η χούντα των συνταγματαρχών να υλοποιήσει το θεάρεστο έργο.
Μάλιστα, το 1968 η δικτατορία δημιούργησε ειδικό ταμείο για τη συγκέντρωση των απαραίτητων πόρων από δωρεές, χορηγίες κ.λπ., οι οποίοι στη συνέχεια «έκαναν φτερά». Επρόκειτο για το ποσό των 400 και πλέον εκατομμυρίων δραχμών. Για αυτό και ο κ. Πάγκαλος έκανε λόγο για «πρωτοφανή βλακεία»: «Οι άνθρωποι αυτοί», είπε για τους υπογράφοντες βουλευτές της ΝΔ, «δεν γνώριζαν ότι είναι πρωτοβουλία της χούντας και οδήγησε σε ένα τεράστιο σκάνδαλο γιατί τα εκατοντάδες εκατομμύρια που συνελέγησαν τότε διά της βίας από τον ελληνικό λαό εξαφανίστηκαν» είπε ο παλαιός πολιτικός.

Στην ερώτηση, πάντως, δεν υπάρχει καμία αναφορά στο... «Τάμα της χούντας», ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι υπέρ της εκπλήρωσης της υπόσχεσης των προγόνων έχει ταχθεί στο πρόσφατο παρελθόν και η Εκκλησία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.