Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Οι κακόβουλοι Νάρκισσοι είναι πολλοί και ζουν ανάμεσά μας


WOLF
 Ο ναρκισσισμός ως φυσική αγάπη στον εαυτό μας είναι απαραίτητος για την επιβίωση. Είναι αυτός που μας κάνει να εκτιμούμε τον εαυτό μας, και να βρούμε κάποιο σκοπό στη ζωή. Ουσιαστικά, η αυτο-αγάπη είναι αναγκαία για την αυτοσυντήρηση μας. Ο καθένας έχει κάποια ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά, ωστόσο όσο ματαιόδοξος, εριστικός, ή εγωιστής  κι αν είναι δεν σημαίνει ότι έχει άσχημη διαταραχή προσωπικότητας.
Το DSM-IV-TR, ένα εγχειρίδιο που οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας χρησιμοποιούν για τη διάγνωση ψυχικών διαταραχών κατατάσσει τη ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας (NPD) ως ψυχολογική διαταραχή προσωπικότητας. 


Η διαταραχή χαρακτηρίζεται από μεγαλοπρέπεια, ανάγκη για θαυμασμό και έλλειψη ενσυναίσθησης.  Το NPD δεν είναι απλός “ναρκισσισμός” με τη συνήθη έννοια του όρου. Για να το ξεχωρίσουμε από την υγιή αυτο-αγάπη, ο όρος “κακοήθης ναρκισσισμός” επινοήθηκε για  το NPD. Μην συγχέετε το NPD (κακοήθης ναρκισσισμός), με ό, τι οι άνθρωποι συνήθως εννοούν όταν λένε κάποιος είναι “ναρκισσιστής”. Παρά τις επιφανειακές ομοιότητες, το ένα είναι καλοήθες, το άλλο είναι κακοήθες. Ο κακοήθης ναρκισσισμός είναι μια βαθιά διεστραμμένη φιλαυτία. Ο κακοήθης ναρκισσιστής δεν λατρεύει απλά τον εαυτό του αλλά απαιτεί και οι άλλοι να τον λατρεύουν.  Αν το θύμα του ναρκισσιστή δεν τον λατρεύει, αυτός ή αυτή θα  υποβάλλεται σε συναισθηματική, ψυχική ή ακόμα και σωματική κακοποίηση κάθε φορά που δεν το κάνει.

Οι κακοήθεις νάρκισσοι είναι παντού. 1 έως 3 σε κάθε 20 ανθρώπους που θα συναντήσετε είναι κακοήθεις νάρκισσοι.  Το 75% των παθολογικά νάρκισσων είναι άνδρες. Μπορείτε να τους βρείτε στα άτομα που επιβάλουν τον νόμο, στην πολιτική, στις επιχειρήσεις, στους κληρικούς, σε επαγγελματίες στον χώρο της υγείας, στα ταχυδρομεία. Οι έξυπνοι εύκολα ανεβαίνουν στην διατροφική αλυσίδα. Ξέρουν πότε να γλύφουν για να πάνε μπροστά και να προωθήσουν την μεγαλοπρεπή αίσθηση του εαυτού τους.

221089b8961453ed91ae6e5acb40078dΟι κακοήθεις νάρκισσοι επιδιώκουν την παντοδυναμία και τον απόλυτο έλεγχο, και θα προσπαθήσουν να επιτύχουν αυτούς τους στόχους, με οποιοδήποτε μέσο. Θα αψηφίσουν όσους βρίσκονται στην εξουσία, θα τους  αμφισβητήσουν, και θα προσπαθήσουν να τους εξευτελίσουν. Οι νάρκισσοι  οι ίδιοι εμφανίζονται ως θύματα δικαιολογώντας όλα τα συναισθήματα και τις πράξεις τους.  Κατηγορούν για τα μειονεκτήματά τους όσους αντιλαμβάνονται ως εχθρούς.

Οι νάρκισσοι συχνά έχουν μια υποβόσκουσα παράνοια. Έχουν πάντα ένα κόμπλεξ κατωτερότητας. Ωστόσο, πιστεύουν ότι πρέπει να τους  θεωρούν τέλειους, ανώτερους, πιο σημαντικούς από την ζωή, κάτι σαν θεούς δηλαδή. Δεν θέλουν να είναι συμπαθείς στους άλλους,  θέλουν οι άλλοι να τους υπακούν, να τους φοβούνται ή να τους θαυμάζουν. Οι κακοήθεις νάρκισσοι είναι συχνά επικίνδυνοι. 
 Περιφρονούν τους άλλους. Είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι όταν τους κάνουν προσωπική κριτική, ενώ οι ίδιοι είναι πολύ επικριτικοί με τους άλλους ανθρώπους. Είναι χαρακτηριστική η διανοητική και συναισθηματική βαναυσότητά τους προς τους άλλους, και μπορεί να κάνουν χρήση βίας.Το θεμελιώδες πρόβλημα του ναρκισσιστή είναι ότι του λείπει η ενσυναίσθηση. Ο ίδιος  απλά δεν θα λάβει υπόψη τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων. Επιπλέον, οι νάρκισσοι έχουν έμφυτη την μεγαλοπρέπεια. Οι θέσεις εργασίας τους , οι φίλοι τους, οι οικογένειές τους, τα σπίτια και τα υπάρχοντά  τους δεν είναι αρκετά καλά γι αυτούς, αξίζουν καλύτερα. Στ’ αλήθεια αισθάνονται ότι έχουν δικαίωμα σε ό, τι μπορούν να πάρουν. Αν δεν υπάρχει τίποτα ιδιαίτερο σε κάτι για τον ναρκισσιστή, μην κάνετε τον κόπο να του επιστήσετε την προσοχή, δεν δίνει δεκάρα. Οι νάρκισσοι είναι πολύ ύπουλοι και εξαιρετικά χειριστικοί. Είναι ιδιαίτερα γνωστοί για  την αρνητική, απαισιόδοξη, κυνική και καταστροφολογική στάση τους για τη ζωή. Κλαψουρίζουν, γκρινιάζουν,παραπονιούνται, διαμαρτύροναι και επικρίνουν αδυσώπητα σχεδόν τους πάντες και τα πάντα. Είναι άκρως σαρκαστικοί, ενώ οι ίδιοι πιστεύουν ότι είναι πνευματώδεις. Οι νάρκισσοι είναι  πάντα σε αντίθεση με τον εαυτό τους, συχνά στην ίδια πρόταση. Ο ναρκισσιστής είναι ανίκανος να δει ότι έχει κάποιο πρόβλημα, το πρόβλημα είναι πάντα του άλλου ατόμου, και το άτομο αυτό πρέπει να αλλάξει. Αν προσπαθήσετε να αντιμετωπίσετε έναν νάρκισσοι  σχετικά με τον τρόπο που σας φέρεται, η μόνιμη απάντηση που θα παίρνετε είναι “Απλά πρέπει να με δεχτείς όπως είμαι.” Ωστόσο, οι νάρκισσοι έχουν ανάγκη τις  σχέσεις, σχέσεις που μπορούν να ελέγχουν, μισούν να ζουν μόνοι.
Wobbly_Headed_Bob_by_GreekGoddess1903
Οι νάρκισσοι στερούνται  ώριμης συνείδησης και συγκρατούνται μόνο από το φόβο της τιμωρίας ή ότι θα τους καταστραφεί η υπόληψη. Ωστόσο, θα κάνουν κάτι παράνομο, ανήθικο, ή βίαιο αν πιστεύουν ότι μπορούν να την γλιτώσουν χωρίς να τους σταματήσουν ή να τιμωρηθούν. Οι περισσότεροι νάρκισσοι στην πραγματικότητα  δεν αισθάνονται υπεύθυνοι για τις πράξεις τους. Έχουν οι ίδιοι πεισθεί ότι είναι τα θύματα της αδικίας, διακρίσεων ή προκατάληψης.

Οι θεμελιώδεις πεποιθήσεις του νάρκισσου περιλαμβάνουν:

“Επειδή είμαι τόσο ανώτερος, έχω το δικαίωμα σε ειδική μεταχείριση και προνόμια.”
Δεν είμαι υποχρεωμένος να δεσμεύομαι από τους κανόνες που ισχύουν για τους άλλους ανθρώπους.”
Αν οι άλλοι δεν σέβονται το κύρος μου, θα πρέπει να τιμωρηθούν».
“Οι ά
λλοι άνθρωποι θα πρέπει να ικανοποιούν τις ανάγκες μου.”
“Οι ά
λλοι άνθρωποι θα πρέπει να αναγνωρίσουν πόσο ξεχωριστός είμαι.”
“Επειδή είμαι τόσο ταλαντούχος, οι άνθρωποι θα πρέπει να παρακάμψουν το δρόμο τους για να
προωθήσουν την καριέρα μου.”
“Κανενός οι ανάγκες
δεν πρέπει να εμπλέκονται στις δικές μου.”

Ο βίαιος κακοήθης νάρκισσος
 
insane1
Οι κακοήθεις νάρκισσοι είναι αρπακτικά που κυνηγούν εύκολη λεία. Όντας αρπακτικά τοποθετούνται στην κατηγορία της ψυχοπαθολογίας. Στην πραγματικότητα όλοι οι ψυχοπαθείς είναι νάρκισσοι. Κατά συρροή τραμπούκοι, μοιχοί, χρυσοθήρες, παιδόφιλοι ιερείς, βιαστές, παιδεραστές, τρομοκράτες και  κατά συρροή δολοφόνοι είναι όλα παραδείγματα κακοήθων νάρκισσων. Μπορούν να χρησιμοποιούν τους άλλους ως λεία απλά για την ικανοποίηση του εγώ τους. Είναι σε θέση να παραβιάζουν τα δικαιώματα των άλλων, επειδή είναι ανίκανοι να νιώσουν ενσυναίσθηση για οποιονδήποτε άλλο. Τείνουν να βλέπουν τους άλλους σαν αντικείμενα ή εργαλεία για την περαιτέρω εκμετάλλευσή τους για να έχουν την αίσθηση ότι δικαιούνται να το κάνουν.

Οι περισσότεροι νάρκισσοι δεν θα εμπλακούν σε βίαια εγκλήματα, αυτό ότι θα παραήταν ριψοκίνδυνο  γι ‘αυτούς. Ωστόσο, είναι επαγγελματίες στον τομέα της ψυχικής βαναυσότητας  ουσιαστικά απέναντι σε οποιονδήποτε, στα μέλη της οικογένειας, στους εργαζόμενους, στους συμμαθητές, κ.λπ. Θα περάσουν το όριο και θα διαπράξουν  σωματική ή σεξουαλική βία μόνο όταν νομίζουν ότι μπορούν να την γλιτώσουν.

Ο επιρρεπής στην βία ναρκισσιστής είναι συχνά απασχολημένος με θέματα ελέγχου. Έχει μια ισχυρή ανάγκη για έλεγχο, ή ακόμα και για κυριαρχία, στο περιβάλλον του και στους γύρω του. Επιπλέον, συνήθως δεν έχει έλεγχο των παρορμήσεών του. Όταν αισθάνεται ότι του επιτίθενται, θα επιτεθεί ξεσπώντας με λεκτικό και μη λεκτικό τρόπο και μπορεί να εκραγεί και με σωματική βία. Ο ναρκισσιστής είναι επίσης μανιωδώς εκδικητικός. Είναι βέβαιος ότι τα συναισθήματα και οι ενέργειές του είναι δικαιολογημένες. Μπορεί να έχει οργή που σιγοκαίει από παλιά επειδή νομίζει ότι τον απέρριψαν ή τον θυματοποίησαν. Άνθρωποι που συνεχώς  πέφτουν θύματα εκφοβισμού και βασανίζονται  μπορεί να φθάσουν επιτέλους στην κατάσταση του ” δεν πρόκειται να το ανεχτώ άλλο πια”. Όταν προσθέseτε όλους αυτούς τους παράγοντες μαζί, έχετε ένα ισχυρό υποψήφιο για κοινωνιοπαθητική βία.

Νομικές εκτιμήσεις

WARNING
Το NPD  έχει νομικά χαρακτηριστεί ως διαταραχή χαρακτήρα, αμφισβητώντας τον χαρακτηρισμό του ως διαταραχή προσωπικότητας από επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Συνήθως ο εναγόμενος με μια διαταραχή της προσωπικότητας μπορεί να το χρησιμοποιήσει ως άμυνα. Ωστόσο, ο νόμος των ΗΠΑ κατατάσσει το NPD ως διαταραχή χαρακτήρα, η οποία δεν είναι άμυνα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η συμπεριφορά ενός ναρκισσιστή είναι προμελετημένη και οικειοθελής. Ο ναρκισσιστής είναι σε θέση να διακρίνει το σωστό από το λάθος και το καλό από το κακό. Δεν την γλιτώνεις προφασιζόμενος ψυχολογικούς λόγους, όταν ξέρεις ότι αυτό που κάνεις είναι λάθος. Έχοντας παντελή απουσία ενσυναίσθησης, ο νάρκισσος σπάνια μετανιώνει γι ότ,ι έκανε.

Συμπέρασμα

Mental health warning sign
Απαγορέψτε στον εαυτό σας να γίνει γεύμα στο εγώ του αρπακτικού. Αφήστε το να πεθάνει από την πείνα…
Δεν έχει υπάρξει πραγματική επιτυχία στη θεραπεία ατόμων με NPD. Εκείνοι που διαπράττουν τα πιο ειδεχθή εγκλήματα είναι συχνά υπότροποι (βιαστές, παιδόφιλοι, κατά συρροή δολοφόνοι). Δεν υπάρχει μαγικό φάρμακο για να θεραπεύσει μια διαταραχή προσωπικότητας, και η θεραπεία με συζήτηση δεν είναι η απάντηση όταν έχεις να κάνεις με αρπακτικά.
Αναγνωρίζοντας τα χαρακτηριστικά ενός κακοήθη ναρκισσιστή θα σας βοηθήσει έτσι ώστε να  προετοιμάσετε τον εαυτό σας αναλόγως. Ο κακοήθης νάρκισσος θα πρέπει να θεωρείται δυνητικά επικίνδυνος.
Αν είστε παντρεμένος με έναν κακοήθη νάρκισσο σας  στέλνω τα συλλυπητήριά μου.

με πληροφορίες από officer.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.