Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Το εκκλησάκι με το θαύμα της Αγ.Θεοδώρας Βάστας, που μπήκε στο βιβλίο Γκίνες


Το εκκλησάκι με το θαύμα της Αγ.Θεοδώρας Βάστας, που μπήκε στο βιβλίο Γκίνες
Mέσα από ένα ειδυλλιακό τοπίο ξεπροβάλει το εκκλησάκι το οποίο βρίσκεται κοντά στη Μεγαλόπολη.
Το προσκύνημα του είναι ανοικτό για τους προσκυνητές έως τη δύση του ήλιου. Εδώ τελούνται
παρακλήσεις κατά την διάρκεια του εκκλησιαστικού έτους. Ορθά έχει χαρακτηριστεί ως ένα θαύμα της φύσης, αφού το μικρό του κτίσμα περιβάλλεται από 17 δέντρα τα οποία, φαίνεται να προέρχονται κατευθείαν μέσα από τη στέγη του.
Οι ρίζες των δέντρων περνούν μέσα από τους τοίχους και καταλήγουν στο έδαφος. Οι κορμοί και τα κλαδιά αναρριχώνται και βρίσκουν διέξοδο μέσ από τη στέγη στην κυριολεξία.Στο εσωτερικό του μικρού Ναού, υπάρχουν μέχρι σήμερα, ξεθωριασμένες όμως από τη φθορά του χρόνου, τοιχογραφίες.Καθώς ο επισκέπτης πλησιάζει, το βουητό των νερών μαζί με το θέαμα που αντικρίζει,του προκαλούν δέος .
anejhghto-uayma 1
Η Αγία Θεοδώρα Βάστα γιορτάζει στις 11 Σεπτεμβρίου.Όμως χιλιάδες προσκυνητές επισκέπτονται το εκκλησάκι της όλο το χρόνο για να προσκυνήσουν και να θαυμάσουν ανεξήγητο θαύμα της φύσης .Εντυπωσιακή η εικόνα του Ναού της Αγ.Θεοδώρας, όπως και άλλο τόσο εντυπωσιακή η ιστορία της .
Οι υπεύθυνοι της Μητροπόλεως έχουν απευθυνθεί σε πολιτικούς μηχανικούς, αλλά και άλλους επιστήμονες ,οι οποίοι θεωρούν ως ένα επιστημονικά ανεξήγητο φαινόμενο το γεγονός πως τα πλατάνια βρίσκονται τόσα χρόνια με τον τρόπο που τα βλέπουμε.
Σχετικά με την Αγία Θεοδώρα, της οποίας η μνήμη τιμάται κάθε χρόνο στις 11 Σεπτεμβρίου στο χωριό Βάστα Αρκαδίας, έχουν ακουστεί διάφορες ιστορίες.Οι δύο πιο γνωστές ιστορίες έχουν ως εξής:
Σύμφωνα με την πρώτη, η Αγία καταγόταν από μία φτωχή οικογένεια. Αναγκάστηκε να μεταμφιεστεί σε άνδρα και να υπηρετήσει ως μισθοφόρος στρατιώτης.Όμως τον ερωτεύτηκε μία νεαρή κοπέλα (ως Θεόδωρο ) και επειδή δεν υπήρξε ανταπόκριση από τον Θεόδωρο, η νεαρή τον κατηγόρησε ότι την είχε αφήσει έγκυο. Έτσι οδηγήθηκε στο μαρτύριο από την οικογένεια της κοπέλας.
anejhghto-uayma 5
Η δεύτερη εκδοχή, μας λέει για την Αγία πως καταγόταν από κάποιο χωριό της Πελοποννήσου,(πιθανόν από τις περιοχές της Αρκαδίας και της Μεσσηνίας). Η οικογένειά της ήταν θεοσεβούμενη και προφανώς έτσι ήρθε και εκείνη κοντά στο Θεό.Έτσι και η απόφασή της να συνεχίσει τη ζωή της σε μοναστήρι και να αφιερωθεί στο Χριστό.
Συνέβη όμως το παράδοξο γεγονός η Αγία Θεοδώρα να εγκαταβιώσει σε ανδρικό Μοναστήρι . Ωστόσο στη Μονή της Παναΐτσας, όπου και έμενε μεταμφιεσμένη σε άνδρα με το όνομα Θεόδωρος, αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση και κανείς δεν κατάλαβε πως επρόκειτο για γυναίκα.
Κατά την περίοδο που έπληττε λιμός την περιοχή, ο μοναχός Θεόδωρος (η Αγία) επισκεπτόταν τα σπίτια των Χριστιανών αναζητώντας βοήθεια.Μία από τις γυναίκες όμως που επισκέφθηκε, τον κατηγόρησε πως την άφησε έγκυο κάτι που δεν θα μπορούσε να ισχύει. Παρόλα αυτά η Αγία Θεοδώρα, αρνήθηκε τις κατηγορίες, ακολούθησε τους γονείς της γυναίκας ως το χωριό Βάστα της Αρκαδίας, όπου και εκτελέστηκε με αποκεφαλισμό.Όταν όλοι αντίκρισαν το γυμνό σώμα της κατάλαβαν το τρομερό λάθος που είχε συμβεί . Σύμφωνα με την παράδοση , η Αγία Θεοδώρα φαίνεται να παρακάλεσε το Θεό, πριν τον αποκεφαλισμό, τα μαλλιά της να γίνουν δέντρα, το αίμα της δε, ποτάμι για να τα ποτίζει και το σώμα της ναός.
Σύμφωνα με τον Πρωτοσύγγελο της Ι.Μ. Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως, π. Ιάκωβο Κανάκη, θεωρεί πως η επικρατέστερη άποψη είναι η δεύτερη.Ο π. Ιάκωβος αναφέρει επίσης πως σύμφωνα με την έρευνα της Μητροπόλεως που έχει βασιστεί σε εικόνες και συναξάρια, η Αγία Θεοδώρα παντού εμφανίζεται ως ασκητική μορφή και όχι ως κάποιος στρατιώτης….
anejhghto-uayma 8
Οι υπεύθυνοι της Μητροπόλεως επίσης, έχουν απευθυνθεί σε πολιτικούς μηχανικούς, αλλά και άλλους επιστήμονες ,οι οποίοι θεωρούν ως ένα επιστημονικά ανεξήγητο φαινόμενο το γεγονός,πως τα πλατάνια βρίσκονται τόσα χρόνια σε αυτή τη θέση.
Το προσκύνημα στην εκκλησία της Αγίας Θεοδώρας Βάστας να σημειωθεί πως γίνεται τόσο από Έλληνες επισκέπτες από όλη την Ελλάδα, αλλά προκαλεί αμείωτο και το ενδιαφέρον ξένων επισκεπτών από άλλα Κράτη.
Γιώτα Παμπάλου, Greekpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.